سلام. دود عنبر نسا برای زخم فیشر و هموروئید هم مناسبه؟
:-)

سلام و علیکم در زندگی شهرنشینی دسترسی به آب غیرکلردار و طبیعی غیرممکن شده از اونجایی که مصرف اب لوله کشی مضر هست چه راهکار دیگه ای وجود داره؟
محمدجواد

سایتی که میزنین لطفا پاسخگو باشین من میگم زالو اندازی کردم شما میگین در مقاله ذکر شده ...
محمدی

سلام من 29 سالمه چپ گرید3 دارم راست هم گرید2 زالو درمانی هم 9 بار انجام دادم ولی تاثیری نداشته حدود 20 درصد در مجموع کم شده قطر ورید ها بنظرتون چیکارکنم؟
محمدی

سلام و خسته نباشید. برای حجامت آلرژی از دکتر بخواهیم که فقط بین دو کتف رو حجامت کنه یا باید مثل حجامت معمولی سه چهار قسمت از پشت رو حجامت کنیم؟؟؟؟
علی

سلام واحترام خدمت شما بنده الحمدلله هشت هفته باردارم بسیاربی حال واحساس سرما دردست وپاهایم دارم اشتهاخیلی کم آزمایش خون کمبود فریتین ودی نشون داده تالاسمی مینورهم دارم ،رقیق کننده خون هم مصرف میکنم،آیا دراین هفنه میتوانم ترکیب پوست تخم مرغ فرمودید مصرف کنم؟برای فریتین خون چه کنم خدایی نکرده برای جنین مضرنباشد،؟ وآیا میتوانم روغن بادام شیرین دربینی بچکانم؟چون به شدت خشک میشود وجلوی تنفس راحت رامیگیرد.خدابه شما خیرکثیر عنایت کند پاسخ مارا میدهید اجرکم عندالله
فاطمه

با سلام، همسرم 45 ساله سرطان تیروئید نوع پاپیلاری متاستاز دارد که به ریه و تعدادی از مهره های ستون فقرات نیز سرایت کرد. آیا رژیم غذایی 15 روزه برایشان مفید است؟ آیا کمکی برای درمانش محسوب میشود؟ البته قرص های محدود کننده از جمله دابرافنیب و ترامتنیب را روزانه مصرف میکند
حسن

سلام دکتر خواستم بدونم این واکسن رو بعد از اینکه رو محل حجامت زدیم بزاریم خشک بشه خودش یا باید پاکش کنیم؟؟.و تا چند بار باید بعد از حجامت خودمون اون واکسن رو به محل حجامت بزنیم. ممنون بابت پاسخگویی
محمد

سلام. من پریودی هام تقریبا منظم بود و برای اینکه زودتر باردار بشم از پریودی قیبلیم پیاز درمانی انجام دادم ولی الان ۲۰ روزه از زمانی که باید پریود میشدم گذشته و هنوز نشدم. درد زیر دل دارم آزمایش خون بارداری هم دادم منفی بود میشه بگید الان باید چیکار کنم؟
باران

با سلام و احترام مورد 6 خوردن که مهترین هم هست و فرمودید مقاله جدا میذارید مقالشو پیدا نکردم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
حسن
کد : 33454
تاریخ انتشار : ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
خبرها و نظرها
Share Email
۱۰ عامل مهم پوسیدگی دندان را بشناسیم

 

 

بسم اللّه الرّحمن الرّحيم 

و صلّي الله علي محمّد و آله الطّاهرين  و لعنة الله علي اعدائهم اجمعين 

 

 

 

 

۱۰ عامل مهم پوسیدگی دندان را بشناسیم

 

 

 

 

 

پوسیدگی دندان مرحله غیرقابل برگشت در فرایند حل شدن مواد معدنی مینا توسط اسید محسوب شده و درمان آن تنها از راه جایگزینی بافت سخت از دست رفته دندان با مواد ترمیمی دندانپزشکی امکان‌پذیر می‌باشد.

 

پوسیدگی دندان (به انگلیسی: Tooth decay) از سوی «مرکز کنترل و پیشگیری بیماری» در آمریکا به عنوان شایع‌ترین بیماری مزمن دوران کودکی شناخته شده است؛ این بیماری حتی از آسم نیز شیوع بیشتری دارد.

 

برخلاف تصور عموم مصرف شیرینی و شکلات تنها عامل پوسیدگی دندان نیست بلکه پوسیدگی در عوامل مختلفی ریشه دارد که از مهمترین آن‌ها می‌توان به تکثیر بیش از حد باکتری‌ها در دهان اشاره کرد.

 

دندان‌پزشک رفتن، این روزها خیلی گران است. اما با ساده‌ترین اقدامات، می‌توان از پوسیده شدن دندان، جلوگیری کرد. آهسته مسواک زدن، مسواک زدن مکرر و مربت، استفاده از نخ دندان، استفاده دوره‌ای از دهان شویه ها، ضد عفونی کردن دهان، جلوگیری از تنش‌های افقی و عمودی به دندان، مسواک پس از مصرف شیرینی جات و کاهش مصرف آن، حداقل اقداماتی است که می‌توان برای بهداشت دهان و دندان در دستور کار قرار داد.

 

خوشبختانه پوسیدگی دندان بیماری‌ای قابل پیشگیری است. حتی می‌توان روند پوسیدگی را در مراحل اولیه متوقف کرده و به عقب بازگرداند. در ادامه با عوامل موثر در پوسیدگی دندان بیشتر آشنا خواهید شد.

 

 

ساختار و کیفیت مینای دندان

 

مینای دندان در بعضی از کودکان بافت ضعیف‌تری دارد. در این موارد میزان کلسیم و مواد معدنی موجود در مینا کمتر از حد عادی است؛ به همین دلیل سطح دندان نازک‌تر شده و در برابر عوامل پوسیدگی آسیب‌پذیری بیشتری پیدا می‌کند. کیفیت ضعیف مینای دندان می‌تواند در مشکلات یا بیماری‌های دوران بارداری یا نوزادی و عوامل ژنتیکی ریشه داشته باشد.

 

 

آناتومی دندان و شیارهای آن

 

 

بعضی از دندان‌ها به خصوص دندان‌های آسیاب شیارهای بیشتری روی سطح خود دارند؛ مواد غذایی به راحتی بین این شیارها باقی می‌مانند و مخفی می‌شوند؛ بنابراین شیارهای دندانی بهترین محل برای لانه‌گزینی، رشد و تکثیر باکتری‌ها است. تحقیقات نیز نشان داده است که حدود ٩٠درصد از پوسیدگی‌ها در کودکان مدرسه‌ای در شیارهای دندانی ایجاد می‌شوند.

 

 

عدم تعادل در باکتری‌ها

 

 

باکتری‌ها از زمان تولد انسان، لانه‌گزینی در بدن را آغاز می‌کنند و تبدیل به بخشی طبیعی از ساختار بدن می‌شوند. این باکتری‌ها که «فلور طبیعی» نام دارند در هماهنگی و هارمونی با یکدیگر و سایر سلول‌های بدن زندگی می‌کنند؛ البته تا زمانی که محیط زیست آن‌ها دچار اختلال نشده باشد. عدم تعادل در محیط زیست باکتری‌های بدن می‌تواند آغازی برای بروز انواع بیماری‌ها باشد؛ پوسیدگی دندان نیز از این موضوع مستثنا نیست.

 

 

هر ۶ ماه یک بار باید دندان‌های شما توسط دندانپزشک معاینه شود

 

 

در این زمینه، نوعی باکتری به نام «استرپتوکوک موتانس» (S.Mutans) وجود دارد که به عنوان ریشه اصلی شروع پوسیدگی دندان شناخته شده است. این باکتری در حالت عادی در دهان وجود دارد و بی‌خطر است، اما عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باعث تغییر در فلور میکروبی دهان شده و منجر به تکثیر بیش از حد این باکتری می‌شود.

 

در این وضعیت باکتری‌ها روی هم تجمع یافته و کلنی تشکیل می‌دهند. این کلنی توانایی خارق‌العاده‌ای را در چسبیدن به سطح بیرونی دندان و ایجاد پلاک و پوسیدگی بر روی دندان‌ها دارد.

 

 

پلاک دندانی

 

 

پلاک لایه‌ای چسبناک، از باکتری‌ها و دیگر ترکیبات بزاق تشکیل‌شده است. استرپتوکوک موتانس و دیگر انواع باکتری‌ها علاقه‌ای ویژه به پلاک دارند؛ زیرا به راحتی می‌توانند در آن تکثیر کرده و رشد کنند. این باکتری‌ها به تجزیه قند و سایر کربوهیدرات‌های قابل تخمیر می‌پردازند و آن‌ها را به اسید و انرژی مورد نیاز خود تبدیل می‌کنند.

 

 

پوسیدگی دندان ایرانیان، از متوسط جهانی بالاتر است

 

 

اسید حاصل از تجزیه مواد قندی، کلسیم و دیگر مواد معدنی موجود در مینا و سطح خارجی دندان را حل می‌کند. این پروسه که دکلسیفیکیشن یا کلسیم‌گیری نام دارد، باعث تضعیف مینای دندان و درنهایت ایجاد پوسیدگی و حفره در دندان می‌شود. با استفاده از مسواک و نخ دندان می‌توانید از تشکیل پلاک روی دندان جلوگیری کنید.

 

 

کیفیت و کمیت بزاق

 

 

بزاق نه تنها باعث تمیزشدن دندان‌ها می‌شود بلکه سرشار از کلسیم و دیگر مواد معدنی مورد نیاز دندان است و به ترمیم مواد معدنی از دست‌رفته سطح دندان کمک می‌کند؛ اما اگر بیش از حد غلیظ یا مقدار آن کمتر از حد عادی باشد، نمی‌تواند وظیفه خود را به‌درستی انجام دهد. بعضی از بیماری‌ها مانند دیابت می‌توانند بر کیفیت و کمیت بزاق تاثیر بگذارند.

 

این وضعیت با مصرف گروهی از داروها مثل اسپری‌های آسم نیز ایجاد می‌شود. البته بزاق در ساعات مختلف از شبانه‌روز نیز تغییر پیدا می‌کند؛ برای مثال در زمان گرسنگی یا غذاخوردن رقیق‌تر شده و افزایش حجم پیدا می‌کند و هنگام خواب کاهش یافته و غلیظ‌تر می‌شود. به همین دلیل است که دندانپزشکان مصرف مواد غذایی قبل از خواب را منع کرده و بر استفاده از مسواک و نخ دندان در نوبت شب تاکید می‌کنند.

 

 

اختلالات عملکردی عضلات دهان و زبان

 

 

حرکات زبان، لب‌ها و عضلات گونه حین جویدن به تمیزشدن دندان‌ها کمک می‌کند. باید توجه داشت که حرکات زبان در بعضی از موارد مثل کودکان مبتلا به لکنت زبان با محدودیت بیشتری همراه است. فلج مغزی، بعضی از بیماری‌های عضلانی و اختلالات در رشد اعصاب نیز عملکرد طبیعی عضلات دهان را مختل می‌کنند. در این موارد برای جبران عملکرد عضلات دهان در تمیزکردن دندان‌ها نیاز به درمان‌ها و مراقبت‌های خاص وجود دارد.

 

 

ازدحام و بی‌نظمی دندان‌ها

 

 

تمیزکردن دندان‌های پرازدحام و بی‌نظم دشوارتر است. در این موارد مواد غذایی به راحتی می‌توانند میان دندان‌ها گیر کنند و باقی بمانند. این نواحی محلی عالی برای رشد کلنی باکتری و بروز پوسیدگی دندان هستند؛ بنابراین باید حتماً نسبت به رفع بی‌نظمی دندان‌ها اقدام کرد.

 

 

رژیم غذایی نامناسب و مصرف مواد قندی

 

 

باکتری‌ها نه تنها از مواد قندی بلکه از هرگونه کربوهیدرات قابل تخمیر برای رشد و تکثیر خود استفاده می‌کنند؛ از جمله این مواد غذایی می‌توان به انواع آب‌میوه‌ها، شیرکاکائو، چیپس، بیسکویت، غلات صبحانه، گرانولا، کشمش، شیرینی و شکلات اشاره کرد. مسأله کلیدی در این زمینه تکرر مصرف و طول مدت تماس دندان با مواد غذایی مذکور است.

 

هر چقدر این خوراکی‌ها چسبناک‌تر باشند، مدت طولانی‌تری روی دندان باقی می‌ماند و فرصت بیشتری برای تکثیر باکتری‌ها فراهم می‌آورد. از طرفی هر چقدر این مواد با تکرر بیشتری مورد استفاده قرار بگیرند، باکتری‌های دهان فعال‌تر باقی می‌مانند. به همین دلیل است که دندانپزشکان نسبت به استفاده از شیشه شیر هنگام خواب و استفاده از پستانک‌های غذاخوری هشدار می‌دهند؛ زیرا در این موارد مواد غذایی و نوشیدنی به آرامی و طی مدت زمان طولانی با دندان‌ها تماس پیدا می‌کنند.

 

 

مصرف داروها

 

 

بعضی از داروها مثل اسپری‌های آسم در طولانی‌مدت ترشح بزاق را کاهش می‌دهند. شربت‌های سرفه و ضد آلرژی نیز معمولاً برای طعم بهتر سرشار از قند هستند. از آنجا که این داروها چندین‌بار در طول روز و همچنین قبل از خواب مورد استفاده قرار می‌گیرند، دندان‌ها را در خطر پوسیدگی قرار می‌دهند.

 

اغلب مکمل‌های ویتامینی و شربت‌های افزایش وزن کودکان نیز حاوی قند هستند. ویتامین‌های پاستیل‌شکل هم بسیار شیرین و چسبناک بوده و مانند شکلات‌های عادی دندان را در خطر پوسیدگی قرار می‌دهند.

 

منبع :

مشرق به نقل از؛  روزیاتو



نظرات
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

آخرین مقالات

داروی گیاهی کرونای مدبر غدیر[12330بازدید]
ارزش های پست مدرن، نارضایتی از پزشکی؛ گرایش به طب مکمل[15013بازدید]
غذا درمانی از دیدگاه قرآن و علم(مقاله انتخابی)[35205بازدید]
نظام بهداشت و سلامت در اسلام(مقاله انتخابی)[46191بازدید]
بهداشت روانی اعتقادی در اجتماع(مقاله انتخابی)[17264بازدید]
بررسي ناهمخوانی آيات طبّي با علوم پزشكي(مقاله انتخابی)[23136بازدید]
قرآن و بهداشت روان(مقاله انتخابی)[63608بازدید]
چند نکته ساده در مورد از شیر گرفتن کودک[536038بازدید]
زردی نوزادان[493862بازدید]
ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان (مقاله انتخابی)[11433بازدید]
علم، سنّت، مدرنیته(مقاله انتخابی)[11567بازدید]
پزشکی نوین و تردید های پیش رو(مقاله انتخابی)[11252بازدید]
آشنایی با ابعاد آشکار و پنهان ترویج همجنس بازی در جهان(مقاله انتخابی)[16117بازدید]
توصیه های طبی از مرحوم آقا فخر تهرانی [50877بازدید]
نقد طب مدرن از دیدگاه آیت الله جوادی آملی(مقاله انتخابی)[17724بازدید]
وقتی پیامبران غرب دروغ می گویند (تبارشناسی علوم جدید)(مقاله انتخابی)[15214بازدید]
اثبات کجی دیوار پزشکی مدرن(مقاله انتخابی)[10964بازدید]
القاى بیمارى به جامعه(مقاله انتخابی)[8432بازدید]
ایدز ؛ گلوله‌ بیولوژیک آرپا(مقاله انتخابی)[13018بازدید]
نگاهی به جنايات بيوتروريستي آمريكا(مقاله انتخابی)[14370بازدید]

از میان مقالات

عامل باروری در قرآن(مقاله انتخابی)
هشت غذايي كه كارشناسان هرگز نمي‌خورند (مقاله انتخابی)
ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان (مقاله انتخابی)
انتفاع مؤمنین از توسل به روایات طبی ائمه (علیهم‌السّلام)
ما در میانه یک انفجار فرهنگی به سر می بریم که با «شکیل شدن» بدن پیوند دارد (مقاله انتخابی)
دشمنان علم(مقاله انتخابی)
رنگ از منظر قرآن، حدیث و روان‌شناسی(مقاله انتخابی)
سینوزیت؛ همه گیری قابل درمان
ثبت انحصاری حیات(مقاله انتخابی)
قرار گرفتن در معرض انبوه اطلاعات مغز را تهی می کند(مقاله انتخابی)
من هم از این کلمۀ برند خیلی بدم می‌آید (مقاله انتخابی)
50 دلیل برای مخالفت با فلوراید(مقاله انتخابی-خارجی)
شلوار جین عقیم می کند !؟(مقاله انتخابی)
از هفت ميليارد به پانصد ميليون نفر: دستور كار نخبگان جهاني براي كنترل جمعيت(مقاله انتخابی)
استفاده از علف کش ها و آفت کش ها در سراسر دنیا باید ممنوع گردد (مقاله انتخابی)
کدام تنظیم خانواده؟(مقاله انتخابی)
روان‌شناسي غربي و پشت پرده معنويت (مقاله انتخابی)
گرداب تربیت بچه (مقاله انتخابی)
چگونه اربابان قدرت با جان انسان ها بازي مي كنند؟(مقاله انتخابی)
روش های افزایش شیر مادران شیرده