سلام. دود عنبر نسا برای زخم فیشر و هموروئید هم مناسبه؟
:-)

سلام و علیکم در زندگی شهرنشینی دسترسی به آب غیرکلردار و طبیعی غیرممکن شده از اونجایی که مصرف اب لوله کشی مضر هست چه راهکار دیگه ای وجود داره؟
محمدجواد

سایتی که میزنین لطفا پاسخگو باشین من میگم زالو اندازی کردم شما میگین در مقاله ذکر شده ...
محمدی

سلام من 29 سالمه چپ گرید3 دارم راست هم گرید2 زالو درمانی هم 9 بار انجام دادم ولی تاثیری نداشته حدود 20 درصد در مجموع کم شده قطر ورید ها بنظرتون چیکارکنم؟
محمدی

سلام و خسته نباشید. برای حجامت آلرژی از دکتر بخواهیم که فقط بین دو کتف رو حجامت کنه یا باید مثل حجامت معمولی سه چهار قسمت از پشت رو حجامت کنیم؟؟؟؟
علی

سلام واحترام خدمت شما بنده الحمدلله هشت هفته باردارم بسیاربی حال واحساس سرما دردست وپاهایم دارم اشتهاخیلی کم آزمایش خون کمبود فریتین ودی نشون داده تالاسمی مینورهم دارم ،رقیق کننده خون هم مصرف میکنم،آیا دراین هفنه میتوانم ترکیب پوست تخم مرغ فرمودید مصرف کنم؟برای فریتین خون چه کنم خدایی نکرده برای جنین مضرنباشد،؟ وآیا میتوانم روغن بادام شیرین دربینی بچکانم؟چون به شدت خشک میشود وجلوی تنفس راحت رامیگیرد.خدابه شما خیرکثیر عنایت کند پاسخ مارا میدهید اجرکم عندالله
فاطمه

با سلام، همسرم 45 ساله سرطان تیروئید نوع پاپیلاری متاستاز دارد که به ریه و تعدادی از مهره های ستون فقرات نیز سرایت کرد. آیا رژیم غذایی 15 روزه برایشان مفید است؟ آیا کمکی برای درمانش محسوب میشود؟ البته قرص های محدود کننده از جمله دابرافنیب و ترامتنیب را روزانه مصرف میکند
حسن

سلام دکتر خواستم بدونم این واکسن رو بعد از اینکه رو محل حجامت زدیم بزاریم خشک بشه خودش یا باید پاکش کنیم؟؟.و تا چند بار باید بعد از حجامت خودمون اون واکسن رو به محل حجامت بزنیم. ممنون بابت پاسخگویی
محمد

سلام. من پریودی هام تقریبا منظم بود و برای اینکه زودتر باردار بشم از پریودی قیبلیم پیاز درمانی انجام دادم ولی الان ۲۰ روزه از زمانی که باید پریود میشدم گذشته و هنوز نشدم. درد زیر دل دارم آزمایش خون بارداری هم دادم منفی بود میشه بگید الان باید چیکار کنم؟
باران

با سلام و احترام مورد 6 خوردن که مهترین هم هست و فرمودید مقاله جدا میذارید مقالشو پیدا نکردم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
حسن
کد : 850
تاریخ انتشار : ۰۹ دي ۱۳۹۵
خبرها و نظرها
Share Email
جولان فست فودها در سفره ایرانی

بسم الله الرّحمن الرّحیم

و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین

جولان فست فودها در سفره ایرانی


خبرگزاری مهر – گروه استان ها: غذای سنتی و بومی هرکشوری بیانگر آداب، روسوم و فرهنگ آن کشوراست و در کشور ما نیز غذاهای سنتی و البته سنت های غذاخوردن از ماندگار ترین میراث های فرهنگی و تمدن ایرانیان است و در این بین هر استان با غذای سنتی و محلی خاص خود شناخته شده و تنوع غذایی در هر منطقه متناسب با فرهنگ و طبیعت آن است و بر همین اساس می توان به غذاهای محلی هر شهر به عنوان عامل جذب گردشگر نیز توجه داشت و برای مثال ایجاد فضایی در کابین هواپیما برای سرو غذاهای سنتی یا چای دم شده در سماور برای میهمانان خارجی برای آشنا ساختن گردشگران به ویژه از نوع خارجی با طعم غذاها و فرهنگ و عادات ایرانی ایده جذابی به نظر می رسد.


آذربایجان نیز سرزمین عجایب و خرده فرهنگ های خاص است و همان گونه که سلایق مردمانش عادت و رفتار های آن ها را شکل داده، عادات غذایی خاص و عام را نیز برای این مردمان به وجود آورده که طعم دلپذیر آن ها در کنار  جاذبه های تاریخی و گردشگری خطه آذربایجان برای همیشه در یاد مسافران این دیار باقی می ماند.


با وجود تمام این ویژگی ها، غذای سنتی و محلی نیز همانند بسیاری از المان ها و نمادهای فرهنگی و اجتماعی به مرور زمان فراموش شده و به قول نسل جوان امروز، از مد افتاده و طبخ غذای های مفید و خوشمزه و اصیل ایرانی جای خود را به غذاهای آماده و فست فود غیربومی داده که نخستین خروجی آن برای مصرف کننده مضرات جسمی و تهدید سلامت است.


بهتر است بگوییم عصر تکنولورژی و دنیای مدرن حتی بر عادات و سلایق غذایی هم تاثیر گذاشته چرا که ایرانیان در گذشته عادت های غذایی بسیار خوبی داشتند که به مرور زمان بسیاری از آن ها فراموش شده مثل دور هم غذاخوردن، مصرف کمتر گوشت قرمز، سوسیس، کالباس، و انواع فست فود ها، مصرف غذاهای تازه اما امروز از آن سفره های بلند و سرشار از صمیمیت خبری نیست.

 

در غذاهای سنتی ایرانی خبری از روغن فراوان و برنج به مقدار زیاد نبود و انواع سبزی های فصلی و تازه در سفره ها جاداشت و این در حالی است که امروزه افراد معدودی هنوز غذاهای سنتی را در سفرهای خود جای می دهند، غذاهایی که در عین سادگی، غنی از مواد مغزی بود و اغلب به طور طبیعی یافت می شد و غذایی همانند سبزیجات، کوفته تبریزی، آش محلی و آبگوشت حاوی از مواد مغزی کامل و غنی و ساده و اساسی بودند.

این تغییر الگوی غذایی در کشور ما و در بسیاری از کشورهای جهان که به جای مصرف غذاهای سنتی از غذاهای صنعتی استفاده می کنند، در دهه های اخیر وضع سلامتی مردم را نیز دستخوش دگرگونی کرده است.


تمایل به رژیم تغذیه غربی و مملو از فست فودها زمینه ساز بسیاری از بیماری ها


رحیم نوروزی مشاوره تغدیه تبریزی است که در گفت و گو با خبرنگار مهر می گوید: در ایران انواع مختلف غذاهای سنتی و  بومی وجود دارد که تاریخچه هرکدام از آن ها پر از معناست و زمانی که به عادات غذایی جامعه ایرانی در گذشته های نه چندان دور نگاه می کنیم، در می یابیم که غذاهای بسیار ساده و پر از ویتامین مصرف می کردند اما امروز مردم به سمت غذاهای غربی روی آورده اند و همین هاست که موجب ایجاد بسیاری از پیامدهای منفی بر روی سلامت ایرانیان شده است.


وی با اشاره به اینکه دلایل رواج بیماری های قلبی، عروقی، چاقی و سرطان از تغییرات در نوع تغذیه ایرانیان قابل درک است، ادامه می دهد: در زمان حال خصوصیات آشپزی ایرانی متاثر از غذاهای غربی و عموماً از نوع حاضری و فست فود است و در حالی که غذا ارتباط مستقیمی با سلامتی انسان دارد و بخشی از جدایی ناپذیری وجود انسان است، امروزه اغلب خانواده های ایرانی به غذای آماده و فست فود ها روی می آورند که سلامتی آنها را به خطر می اندازد.

 

این مشاور تغذیه ادامه می دهد: مصرف غذاهای سنتی به عنوان بخشی از  نظام سلامت کشور به شمار می رود و در پیشگیری و کاهش بار بیماری های مرتبط با غذا موثر است و هرچند شناخت عادت غذایی نامناسب و تاثیر آنها بر سلامت ضروری است اما امروزه معمولا بدون تفکر و تعقل از عادات غذایی پیروی می کنیم و هیچگونه توجهی به اثرات منفی آنها برروی سلامتی خود نداریم و ممکن است این غذاها نامناسب بوده و اثرات جبران ناپذیری در سلامت ما داشته باشند.


نوروزی با تاکید بر این که شناخت غذاهای نامطلوب گام بسیار موثری در شکل گیری الگوی غذایی صحیح و مناسب و برخورداری از تغذیه کافی و متنوع است، خاطر نشان می کند: بسیاری از غذاهای آماده و حاضری دارای چربی زیاد و ناسالم است و امروزه مصرف انواع فست فود باعث بروز اختلالات رشد در کودکان و نوجوانان شده در حالی که در زمان های قدیم هیچ گونه مواد شیمیایی در غذا ها به کار گرفته نمی شد و میزان چربی قابل کنترل و سالم بود.


غذاهای سنتی و محلی از نظر تغذیه ای با ارزش تر از غذاهای صنعتی هستند


لیلا چاووشی نیز یک آشپز تبریزی است که در خصوص فراموش شدن غذاهای سنتی و جایگزینی فست فود در سفره های ایرانی می گوید: علاقه ام به آشپزی از همان زمانی شکل گرفت که همه افراد خانواده در سر سفره می نشستند و سرگرم صرف غذاهای سنتی مثل کوفته تبریزی، آ ش دوغ و شامی می شدند.


وی می افزاید: این غذاها باحوصله و به صورت طبیعی و ارگانیک تهیه می شدند و در آنها مواد خالص و حتی روغن های طبیعی بکار می رفت و روی حرارت ملایم طبخ می شدند و تمام ارزش های غذایی آنها حفظ می شد اما امروزه به دلیل افزایش افراد شاغل در خانواده ها خبری از این غذاها نیست.


این آشپز تبریزی به دیگر تفاوت مواد غذایی سنتی و فست فود ها اشاره می کند و می گوید: بخش کثیری از غذاهای امروزی را مواد کنسرو و سرخ شده تشکیل می دهند و معمولا برای سرخ کردن این غذاها  روغن های اشباع شده و حرارت بالا و یا مایکروویو استفاده می شود و چون زودتر حاضر می شوند و کمی هم خوشمزه ترهستند، مردم با وجود آگاهی از مضرات چنین غذاهایی و با اینکه می دانند این غذاها ارزش غذایی چندانی ندارند و از لحاظ ویتامین فقیر تر از غذاهای سنتی هستند، باز هم تمایل به فست فودها دارند.

 

وی با بیان اینکه غذاهای سنتی بخشی از فرهنگ ملت ماست، تصریح می کند: در سفره ایرانی غذاهای سالم از انواع سبزی، مواد لبنی و تخم مرغ تهیه می شود که از نظر ارزش  تغذیه ای نیز بسیار مناسب هستند اما با گسترش فست فود، نقش این غذاها در سفره های ایرانی کم رنگ شده است و این موجب می شود که عادت های خوب تغذیه ای ایرانی نابود شود و در نتیجه می بینیم که مردم در فهرست غذای رستوران ها، فست فود را به غذاهای سنتی ترجیح می دهند که کالری، چربی، قند و نمک بسیار بالا دارند و به عبارت دیگر بیشتر این غذاها فرد را  چاق می کند و شانس ابتلا به دیابت و حمله قلبی را به شدت افزایش می دهد.


چاووشی با اشاره به اینکه گسترش فست فودها فراگیری و تنوع غذاهای بومی را کاهش داده است، می گوید: همین امر باعث شده  تا افراد غذاهای سنتی خودشان را فراموش کنند و در واقع میزها و سفره های خانواده ها به فراموشی سپرده و فرصت دور هم جمع شدن را از خانواده ها گرفته و سفره های رنگین ایرانی و فرهنگ غذایی غنی ایرانیان رو به فراموشی است و غذاهای حاضری فست فود ها جای غذاهای اصیل ایرانی را گرفته است.


در پایان باید گفت شهری مانند تبریز مهد غذاها و خوراک های سنتی و محلی چون کوفته تبریزی است و در کنار گزینه هایی چون خورشت هویج، دلمه کلم، آش دوغ، شیر پلو، کوکوی لوبیا سبز و لوبیا پلوی تبریزی لیستی غنی از غذاهای دلپذیر تبریزی ها را شکل می دهد اما امروز غذاهای جدید و غیر ایرانی در رستوران ها و غذاخوری های این شهر نیز جای بسیاری از غذاهای بومی و سنتی را گرفته اند و تغییر این الگوی تغذیه ای نیازمند تغییر در نگاه مردم به موضوع سلامت غذایی و البته فرهنگ سازی جدی از سوی مسئولان و دست اندرکاران این حوزه است.

منبع :

رجانیوز



نظرات
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

آخرین مقالات

داروی گیاهی کرونای مدبر غدیر[12328بازدید]
ارزش های پست مدرن، نارضایتی از پزشکی؛ گرایش به طب مکمل[15008بازدید]
غذا درمانی از دیدگاه قرآن و علم(مقاله انتخابی)[35205بازدید]
نظام بهداشت و سلامت در اسلام(مقاله انتخابی)[46185بازدید]
بهداشت روانی اعتقادی در اجتماع(مقاله انتخابی)[17262بازدید]
بررسي ناهمخوانی آيات طبّي با علوم پزشكي(مقاله انتخابی)[23136بازدید]
قرآن و بهداشت روان(مقاله انتخابی)[63604بازدید]
چند نکته ساده در مورد از شیر گرفتن کودک[536023بازدید]
زردی نوزادان[493849بازدید]
ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان (مقاله انتخابی)[11430بازدید]
علم، سنّت، مدرنیته(مقاله انتخابی)[11566بازدید]
پزشکی نوین و تردید های پیش رو(مقاله انتخابی)[11252بازدید]
آشنایی با ابعاد آشکار و پنهان ترویج همجنس بازی در جهان(مقاله انتخابی)[16116بازدید]
توصیه های طبی از مرحوم آقا فخر تهرانی [50874بازدید]
نقد طب مدرن از دیدگاه آیت الله جوادی آملی(مقاله انتخابی)[17722بازدید]
وقتی پیامبران غرب دروغ می گویند (تبارشناسی علوم جدید)(مقاله انتخابی)[15211بازدید]
اثبات کجی دیوار پزشکی مدرن(مقاله انتخابی)[10963بازدید]
القاى بیمارى به جامعه(مقاله انتخابی)[8432بازدید]
ایدز ؛ گلوله‌ بیولوژیک آرپا(مقاله انتخابی)[13015بازدید]
نگاهی به جنايات بيوتروريستي آمريكا(مقاله انتخابی)[14368بازدید]

از میان مقالات

خیانت در رأس: فمنیسم، باروری و فاشیسم (مقاله انتخابی)
اهداف و روش‌شناسي آیات پزشکی(مقاله انتخابی)
آرامش دیداری (2)
سالنامه حجامت 1392 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
آن روی سکه صنعت جراحی زیبایی مصنوعی(مقاله انتخابی)
صنعت سقط جنین درخدمت تجارت لوازم آرایشی و محصولات خوراکی(مقاله انتخابی)
به بهانه‌ِی سلامتی؛ به بهای مرگ (مقاله انتخابی)
سکسکه
«سه معجزه»؛ سلسله مقاله‌هایی پیرامون نفوذ جریانی دشمن در حوزه سلامت/ 2 علیرغم تأکیدات رهبر انقلاب مبنی بر جبران خطای تحدید نسل، «عقیم‌سازی» همچنان ادامه دارد/ دیگر از دلارهای سازمان های بین المللی برای جلوگیری از پیری جمعیت ایران خبری نیست!
اعتیادی کراک‌گونه به بوتاکس (مقاله انتخابی)
به نام نوزادان به کام ابرشرکت‌ها (مقاله انتخابی)
جهان فشن؛ صنعتی استثماری برای استحمار دیگران ( مقاله انتخابی)
5 برنامه غذایی پیشنهادی به زوج های نابارور
بررسی اعجاز روان‌شناختی قرآن(مقاله انتخابی)
با اصرار روی عزت نفس فرزندانتان آن‌ها را بی‌عرضه بار می‌آوريد.
نگاه کن روی قوطی چی نوشته شده؟(مقاله انتخابی)
کبد چرب
چگونه سودآوری شرکت های داروسازی بر پژوهش های پزشکی تأثیر می گذارد؟ (مقاله انتخابی)
آیا ماهی غذای سلامتی است؟!
لطفاً کمی غیربهداشتی باشید!! (مقاله انتخابی)