(چاپ)

کد خبر :  33800  
تاریخ انتشار خبر : ۲۳ مهر ۱۳۹۸ خبرها و نظرها
«دلتنگی، و بیماری»

 

 

بسم اللّه الرّحمن الرّحيم 

و صلّي الله علي محمّد و آله الطّاهرين  و لعنة الله علي اعدائهم اجمعين 

 

 

 

 

«دلتنگی، و بیماری»

 

 

 


بقلم دکتر مجید انوشیروانی، PhD طب ایرانی


به تجربه و مشاهدات مکرّر دیده‌ام و می‌بینم که چه بسیارند بیماری‌هایی که در پشت نشانه‌های بدنی آشکار و ظاهریشان، عاملی ذهنی و عاطفی پنهان شده که در پس پرده، تار و پود بیماری را می‌بافد و آن را در صحنه بدن رونمایی می‌کند. این عامل‌های ذهنی‌عاطفی، متعدد و گوناگون‌اند و از جمله آنها، یکی هم «دلتنگی» است. منظور من از «دلتنگی»، حالی نیست که دلمان برای کسی تنگ می‌شود، اگر چه آن هم می‌تواند موجب بیماری شود؛ بلکه منظورم از «دلتنگی»، حالتی است که آدم غمش را به مدتی طولانی، حتی سالهای سال، در کنج دلش مخفی می‌کند و از بیان آن خودداری می‌ورزد.

 

 

آدم‌های دلتنگ به قصد پیشگیری از رنج و غصه نزدیکان، یا برای تظاهر به قوی بودن، یا بخاطر ترس از شماتت اطرافیان وانمود می‌کنند که شاد و خرسند هستند و دغدغه‌ای در دل ندارند درحالی که قلبشان از اندوهی فشرده و تنگ است و اغلب در سینه خود حالاتی غیرعادی حس می‌کنند که در آزمایش و اکوکاردیوگرافی و نوار قلب و تست ورزش علتی برای آن کشف نمی‌شود...

 

... اما با این حال، از دیدگاهی تلفیقی، می‌توان نشانه‌های بدنی این «دلتنگی» را در حالات چشم و الگوی حرکات و سکنات بدن، و معاینه ملمس نقاطی از بدن، و الگوهای نبض و تنفس، و نشانه‌هایی در زبان و دیواره قفسه صدری دریافت... و اگر طبیب در این ساحت از وجود آدمی تامل و تفکری کرده باشد نمی‌تواند بر این نشانه‌ها چشم بپوشد و نقش آنها را در پیدایش بیماری‌ها و اختلالات گوناگون در دستگاه مغز و اعصاب، دستگاه گوارش، قلب و دستگاه گردش خون، سیستم ایمنی، غدد درون‌ریز، و بیماری‌های متابولیک نادیده بگیرد.

 

 
به این ترتیب بسیاری از بیمارانی که دچار اختلالات خواب و رؤیا، سردرد، اختلالات حافظه، مشکلات تنظیم قند و چربی خون، پرفشاری خون، چاقی، اختلالات تیروئید، اختلالت ریتم قلب، آرتریت روماتوئید، آلرژی و درماتیت، پسوریازیس، آلوپسی، کولیت، کم‌کاری تیروئید و ... هستند باید از این منظر نیز بررسی شوند تا عامل ذهنی عاطفی بیماریشان کشف شود و برای رفع اثرات بدنی آن، درمان جامعی طراحی شود.