(چاپ)

کد خبر :  421  
تاریخ انتشار خبر : ۲۲ مهر ۱۳۹۳ خبرها و نظرها
ورود «آزاد» کودهای شیمیایی تقلبی

بسم الله الرّحمن الرّحیم

و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین

ورود «آزاد» کودهای شیمیایی تقلبی

 

هیچ نظارت و پایشی روی کودهای شیمیایی چه وارداتی و چه تولید داخل نیست.


روزنامه کسب‌وکار نوشت: در چند سال گذشته در عرصه کشاورزی دلالان در شاخه‌های مختلف مانند واردات میوه و غلات دست داشته‌اند اما مساله مهمی که به‌طور مستقیم بر محصولات کشاورزی داخلی تاثیر داشته، واردات غیرقانونی و تولید کودهای تقلبی در ایران بوده است. این مساله که با سلامت اقشار جامعه پیوند خورده، چنان حساسیت‌بر‌انگیز بود که حتی واکنش مسئولان عالی‌رتبه کشوری را به همراه داشته است. در سال‌های گذشته تحریم‌های موجود باعث شد نهاده‌های کشاورزی به کشور ندهند و کود و سم نامناسب موجب شد تا کشاورزان خسارت ببینند. از آنجایی که کودهای شیمیایی تقلبی پس از برداشت، در محصولات کشاورزی باقی می‌مانند و سلامت جامعه را به مخاطره می‌اندازند، باید مصرف اینگونه کودهای شیمیایی مضر کاهش داده شود و از کودهای زیستی و غیرقابل نفوذ برای باغات و زمین‌های زراعی استفاده شود.
این روزها هم به دلیل نظارت‌های ضعیف و بی‌توجهی متولیان، بازار فروش کودهای تقلبی در کشور داغ شده است و همه مسئولان با آگاهی به خطرات زیست‌محیطی مصرف این قبیل کودها در مزارع و باغ‌ها صرفا به هشدار بسنده می‌کنند. با آنکه مسئولان طی سال‌های اخیر برنامه‌هایی را برای مقابله با نهاده‌های تقلبی در بخش کشاورزی و حذف برخی کودهای مضر برای خاک و محیط زیست را در دستور کار خود قرار داده‌اند ولی کم اطلاعی بهره‌برداران بخش کشاورزی و افکار سنتی در کشاورزی روستاییان ایرانی فرصت مغتنمی برای سودجویی فروشندگان سم‌های تقلبی و وارداتی غیرمجاز فراهم کرده است.

 
کودهای تقلبی، تهدیدی برای سلامت

 
در همین رابطه رحمت‌ا... نوروزی، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با تاکید بر اینکه استفاده از کود و سموم شیمیایی تقلبی و از رده خارج در کشاورزی موجبات افزایش سرطان معده را در کشور فراهم کرده است، به «کسب‌وکار» می‌گوید: میوه‌ها و سبزیجاتی که باید سلامتی انسان را تضمین کنند در سایه کود‌های تقلبی وارداتی سردمدار تزریق بیماری سرطان شده‌اند.

 
نداشتن متولی برای نهاده‌های کشاورزی

 
در چند ماه گذشته خبر کشف کودهای تقلبی از استان‌های مختلف کشور شنیده می‌شود. تنها در سه ماه اول امسال بیش از 15 تن کود شیمیایی در ساری کشف شده است. این روزها باز خبر‌ها حاکی از افزایش ورود کودهای کشاورزی تقلبی و بدون مجوز به کشور است. چنانچه محمد حسین محمدی، عضو انجمن صنفی تولید‌کنندگان فرآورده‌های آلی و زیستی به «کسب‌وکار» می‌گوید: نهاده‌های کشاورزی در داخل کشور متولی خاصی ندارد و این یکی از بزرگ‌ترین معضلاتی است که بخش کشاورزی با آن روبه‌روست و همین موضوع باعث می‌شود که محصولات ناسالم در کشور تولید شود. این تولید‌کننده کود‌های ارگانیک در گفت‌وگو با «کسب‌وکار» با بیان این مطلب که متاسفانه در چند سال اخیر هیچ نظارت و پایشی روی کودهای شیمیایی چه وارداتی و چه تولید داخل نبوده، ادامه می‌دهد:
در دولت قبل متاسفانه بودجه‌های تحقیقاتی موسسه تحقیقات آب و خاک کشور قطع شد و به همین دلیل نظارت و پایشی را هم که به صورت مقطعی در این موسسه روی کودها انجام می‌شد، از بین رفت. این تولید‌کننده کودهای آلی و زیستی با تاکید بر این موضوع که عدم نظارت و پایش بر تولید و واردات کودها باعث شد که فضا برای عده‌ای سودجو فراهم شود که بتوانند هر نوع کودی را با هر نوع برندی که می‌خواستند وارد بازار کنند، ادامه می‌دهد: متاسفانه در حال حاضر شاهد عرضه کودهای بی‌کیفیت ایرانی در بسته بندی‌های تقلبی به نام کشورهای دیگر هستیم.

 
عدم پرداخت یارانه به کودهای آلی و زیست محیطی

 
محمدی در ادامه صحبت‌های خود با تاکید بر این موضوع که وزارت جهاد کشاورزی باید حداقل بر نهاده‌های اصلی کشاورزی نظارت و پایش کافی را داشته باشد، ادامه می‌دهد: در سال 78 عده‌ای از تولید‌کنندگان کودهای آلی تصمیم گرفتند تا برای نظارت و پایش بر نهاده‌های کشاورزی به‌ویژه کود، انجمن تولیدکنندگان فرآورده‌های آلی زیست محیطی تاسیس کنند که متاسفانه وزارتخانه هیچ حمایتی در بحث پایش از انجمن نکرد. وی با اشاره به این موضوع که در حال حاضر مافیای توزیع کود کشور مانع از اجرای بند۳ ماده۱۴۳قانون برنامه و اختصاص یارانه ۳۵ درصدی به کودهای آلی و زیستی می‌شود، می‌گوید: این در حالیست که یارانه کودهای شیمیایی به راحتی پرداخت می‌شود.

 
به گفته این تولید‌کننده در دولت قبل انجمن تلاش کرد تا سهم یارانه خود را بگیرد اما به جایی نرسید و در دولت فعلی هم هنوز به درخواست اعضا جوابی داده نشده است. محمدی با اشاره به این موضوع که ما حتی از معاونت بهبود تولیدات گیاهی وزارت کشاورزی درخواست کردیم که بخشی از فرآورده‌های شیمیایی که بی‌رویه مصرف می‌شود را از چرخه بازار حذف کند، ادامه می‌دهد: این معاونت در جواب درخواست ما کودهای شیمیایی را خط قرمز این وزارتخانه دانست و درباره آن هیچ اظهارنظری نکرد و حتی یارانه را هم به ما ندادند. محمدی معتقد است که این کودهای تقلبی را افراد سودجو و بعضا افراد غیرکارشناس و با هدف سودجویی همچنان وارد کشور می‌کنند بدون آنکه این موضوع را در نظر بگیرند که کودهای کشاورزی تقلبی و بدون مجوز قانونی، در بسیاری از موارد به مزارع و محصولات کشاورزی آسیب جدی وارد کرده و می‌کند.

 
وی در ادامه صحبت‌های خود با بیان این مطلب که چند روز پیش با حضور مسئولان آب و خاک کشور تفاهم‌نامه‌ای بین این موسسه و انجمن صنفی تولید‌کنندگان فرآورده‌های آلی و زیستی امضا شد، ادامه می‌دهد: ما از موسسه آب و خاک درخواست کردیم تا به ما یک برچسب تطبیق محتوا بدهند که با همکاری اعضای انجمن بتوانیم از ورود کودهای تقلبی به بازار جلوگیری کنیم.

 
وی اظهار امیدواری می‌کند وزارتخانه ‌سازوکاری را در نظر بگیرد که پایش و نظارت روی بخش خصوصی کامل‌تر شود چرا که برچسب تطبیق محتوا برای بخش دولتی کاربرد دارد و بخش خصوصی همچنان بدون پایش باقی مانده است.