(چاپ)

کد خبر :  70  
تاریخ انتشار خبر : ۱۳ دي ۱۳۹۱ خبرها و نظرها
چرا برنامه تنظیم خانواده و کاهش جمعیت هنوز به طور گسترده اجرا می‌شود؟
با وجود تذکر چندباره رهبر معظم انقلاب؛

خانم وزیر سابق پاسخگو باشد؛ چرا برنامه تنظیم خانواده و کاهش جمعیت هنوز به طور گسترده اجرا می‌شود؟

 رجانیوز:یکی از خطاهایی که خود ما کردیم این بوده که تحدید نسل از اواسط دهه ۷۰ به این طرف باید متوقف می‌شد. مسئولان کشور در این باره اشتباه کردند و خود بنده هم سهیم هستم. این را خدای متعال و تاریخ بر ما ببخشد.» این جمله تاریخی را رهبر معظم انقلاب در جریان سفر اخیر به استان خراسان شمالی و در جمع مردم این استان بیان کردند؛ مساله‌ای که به طور دقیق از سوی ایشان مورد تاکید قرار گرفت و حضرت ایت‌الله خامنه‌ای صراحتا از مسئولان خواستند تا زمینه را برای برچیده شدن این رسم اشتباه و تغییر شیوه تنظیم خانواده و سلامت بارداری به منظور بهبود وضعیت جمعیتی کشور در سال‌های آینده فراهم کنند. 



باز هم القای خطر افزایش جمعیت در جزوات و دستورکارهای وزارت بهداشت

 

به گزارش رجانیوز، اما بررسی فعالیت‌های وزارت بهداشت در چند ماه اخیر و پس از سخنان رهبر انقلاب نشان می‌دهد اگرچه خانم وزیر در مصاحبه‌ها و گفتگوهای مختلف از حذف بودجه و برنامه تنظیم خانواده خبر داده است اما آنچه در واقعیت وجود دارد، ادامه‌‌ همان روش و سنت سابق در این زمینه است؛ به نحوی که هنوز در همایش‌های تخصصی وزارت بهداشت، مطالبی مبنی بر لزوم کاهش بارداری و جلوگیری از افزایش تعداد فرزندان هر خانواده آنهم به بهانه طرح هايي همچون حفظ سلامت مادر و كودك ارائه می‌شود که در راستای‌‌ همان شعار معروف «دو بچه کافیست» قرار می‌گیرد. 

 

«برنامه کشوری جمعیت و تنظیم خانواده» و «برنامه‌های تنظیم خانواده در جمهوری اسلامی ایران» دو جزوه راهبری در وزارت بهداشت هستند که از دهه ۸۰ در دستورکار این وزارتخانه قرار گرفته و حتی در سال‌های اخیر و پس از تاکیدات فراوان رهبر انقلاب مبنی بر تغییر ساختار برنامه تنظیم خانواده در کشور و اشتباه بودن آن، باز هم از آن‌ها به عنوان منابع مطالعاتی و اتخاذ سیاست‌های جمعیتی در کشور استفاده می‌شود. 


جزوه برنامه کشوری جمعیت و تنظیم خانواده که «افزایش دسترسی به وسایل پیشگیری از بارداری» را جزو اولویت‌های خود می‌داند

 

 

 

در این جزوات، مطالبی درباره کنترل جمعیت و تنظيم خانواده در کشور مطرح شده که اساسا منطبق بر‌‌ همان برنامه‌های دهه ۶۰ در کشور است و این برنامه برای کنترل افزایش غیرمعمول جمعیت طراحی شده که باید در اواسط دهه هفتاد متوقف می‌شد اما این اتفاق نیفتاد. با این حال، در ماه‌های اخیر حتی ابراز نگرانی جدی مسئولان در زمینه بهداشت خانواده هم نتوانسته تا تغییری در این برنامه ایجاد کند و با وجود تاکید رهبر معظم انقلاب، همچنان برنامه رسمی وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران، ادامه روند فرآیند تنظیم خانواده و کنترل تعداد فرزندان است؛ مساله‌ای که سال‌هاست از سوی کشورهای اروپایی و غربی به دور انداخته شده و آن‌ها حتی برای خانواده‌های پرجمعیت، جوایزی نیز درنظر می‌گیرند.


 آيا علم، بهداشت و پزشكي دوگانه است يا آنها انسان‌هاي برتر و مردم يا مسلمين پست‌ترند؟ آيا اين برخورد دوگانه و سياسي با بهداشت و استفاده ابزاري از پزشكي نيست؟


 وزیر سابق بهداشت چند ماه پیش در مصاحبه‌ای، از حذف کامل بودجه برنامه کنترل جمعیت و جایگزینی برنامه سلامت باروری در کشور خبر داد. دکتر مرضیه وحید دستجردی گفته بود: «بودجه برنامه کنترل جمعیت به طور کلی حذف شد و اکنون چنین برنامه‌ای در وزارت بهداشت وجود ندارد. سیاست جمعیتی وزارت بهداشت در جهت سیاستهای کلی نظام و منویات مقام معظم رهبری است و در این مسیر سیاست کنترل جمعیت به آن معنا که در گذشته بوده دیگر وجود ندارد و سیاستهای ما سیاست سلامت خانوار و سلامت باروری است که در تمام نقاط کشور اجرا می‌شود.» 


با این حال، هنوز زوج‌های جوان هنگام مراجعه به درمانگاه‌ها برای انجام آزمایشات پیش از ازدواج، با کلاس‌های اجباری آموزش نحوه پیشگیری روبرو هستند و وسایل پیشگیری هم به طور گسترده و رایگان در سطح مراكز بهداشتي كشور،‌ در اختیار آنان قرار می‌گیرد؛ موضوعی که با افتخار در جزوه مذکور نیز اشاره شده و از آن به عنوان یکی از موفقیت‌های وزارت بهداشت در سال‌های اخیر نام برده شده است. 


 

 

به نظر می‌رسید درباره این رویکرد عجیب وزارت بهداشت در زمینه بهداشت خانواده و کنترل جمعیت که در تقابل جدی با نظرات کار‌شناسان این عرصه و همچنین تاکید رهبر انقلاب است، مسئولان این وزارتخانه و در راس آن‌ها شخص خانم وزیر پاسخگو باشند و توضیح بدهند که چرا این برنامه خطرناک که به نوعی تجویز کشورهای غربی برای جلوگیری از افزایش سرمایه انسانی ایران برآورد شده است، کماکان در حال اجرا و پیگیری در وزارت بهداشت است؟ 

 

پاسخ به این سوال باید هر چه زود‌تر مشخص شود تا هر چه سریع‌تر از این روند خطرناک که باعث آسیب جدی به بافت خانواده‌های ایرانی است، جلوگیری شود. و اين در حالي است كه بنا بر مصوبه هيات دولت در پاييز سال گذشته، علاوه بر تقديم لايحه حذف قانون تنظيم خانواده به مجلس و ضرورت همراهي و پيگيري وزير محترم كه عضو هيئت دولت بود وزارت بهداشت نه تنها موظف به تغيير رويكرد كنترلي خود در قبال رشد جمعيت شد، بلكه وظيفه يافت تا نسبت به اتخاذ تدابير تشويقي براي افزايش جمعيت نيز اقداماتي را طراحي و اجرا كند.


 با اين وجود، پس از گذشت يكسال از تصويب اين مصوبه، همچنان شاهد پيگيري رويكردهاي كنترلي نسبت به رشد جمعيت در اين وزارتخانه و باقي ماندن مديران ارشد حوزه كنترل جمعيت با رويكردهاي كنترلي به نام سلامت در وزارتخانه بهداشت هستيم و نه تنها اثري از بخشنامه و دستورالعمل در جهت تغيير اين رويكرد مشاهده نمي‌شود بلكه در مصاحبه‌هاي اخير وزير بهداشت بر وجود همه اقلام دارو و امكانات كما‌في‌السابق تأكيد مي‌شود و جاي اين سؤال باقي مي‌ماند كه آيا به فرموده خانم دكتر دستجردي همه برنامه‌ها در جهت كاهش جمعيت لغو شده است يا با همان روش اما به نام سلامت مادر و كودك ادامه دارد و هيچ برنامه‌ريزي و طراحي براي تغيير از طرف جناب وزير در طول مدت مسئوليت ايشان ابلاغ نشده است!!