(چاپ)

کد خبر :  82  
تاریخ انتشار خبر : ۱۵ بهمن ۱۳۹۱ خبرها و نظرها
کاهش 500هزار سال عمر ایرانیان به دلیل سرطان
کاهش 500هزار سال عمر ایرانیان به دلیل سرطان

تسنیم: رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره اینکه کاهش 500 هزار سال عمر ایرانیان در سال به دلیل سرطان گفت: مصرف هورمون در کشور معادل مصرف هورمون در کل اروپا است.


به گزارش تسنیم ، محمد اسماعیل اکبری امروز در نشست خبری هفته سرطان در مرکز تحقیقات سرطان بیمارستان شهدای تجریش اظهار داشت: وضعیت سرطان در دنیا بسیار پیچیده است و هیچ بیماری به اندازه بیماری سرطان با رشد بالا مواجه نشده است.
 
وی افزود: از سال 2002 تا 2020 سالانه 16 میلیون نفر در دنیا به سرطان مبتلا خواهند شد که 60 درصد این مبتلایان در کشورهای در حال توسعه خواهد بود و در مجموع 24 میلیون نفر در دنیا با سرطان زندگی می کنند.
 
اکبری با اشاره به تحقیقات سازمان بهداشت جهانی که رهبری آن را دکتر راستگو یکی از متخصصان به نام ایرانی بر عهده دارد افزود: سازمان‌بهداشت جهانی  براساس تحقیقات سالهای 2000 تا 2004 محاسبات آماری را منتشر کرده است مبنی بر اینکه بعد از سال 2004 در 15 سال آینده که 8 سال از آن اکنون گذشته است رشد مرگ ناشی از سرطان به دو برابر افزایش می یابد که در کشور ما این رشد بالغ بر سه برابر است.

 
وی ادامه داد: مراقبت‌ها برای جلوگیری از مرگ ناشی از سرطان از سال 2005 تا 2030 در کشورهای صنعتی بهتر صورت می پذیرد به طوری که مبتلایان کمتری جان خود را از دست می دهند ولی در کشورهای در حال توسعه مرگ و میر از 5.5 میلیون نفر به 9 میلیون نفر افزایش یافته است. 

 
اکبری با بیان اینکه 40 درصد مرگ‌های سرطانی قابل پیشگیری است افزود: 40درصد سرطانها نیز به طور کامل درمان پذیر است .

 
وی تصریح کرد: 2،3 درصد بیماری‌ها که در سنین بالا رخ می دهد بخاطر عوامل خطر در دوران کودکی است و باید در این زمینه به کودکان و نوجوانان توجه بیشتری شود تا در 30 سال آینده با کاهش سرطان در کشورمان مواجه شویم. 
 
اکبری گفت: درزمینه ابتلا به سرطان در مبحث ژنتیک باید عنوان کنم که 5 تا 6 درصد عوامل ابتلا به سرطان ژنتیکی است و عوامل اصلی ابتلا به سرطان به رفتارهای انسانی و سبک زندگی بر می گردد که باعث تغییر ژنتیک می‌شود 
 
وی ادامه داد: 50 درصد سرطان‌ها به دلیل سه عامل استعمال دخانیات،عفونت ها و زندگی نا سالم رخ می دهد که عفونت ها نیز باید سرطان های معده ، دستگاه دهانه‌ رحم ،‌سرطان مثانه،سرطان کبد می شود و زندگی نا سالم نیز به دلیل چاقی ، عدم ورزش و آلودگی آب و هوا است.
 
اکبری بیان کرد: ابتلا به سرطان در کودکان کشورمان نسبت به کشورهای دیگر جهان فرقی نمی کند ولی مرگ کودکان ما 2،5 برابر مرگ کودکان اروپایی است ولی در سن بزرگسالی به طور کامل چهره سرطان در افراد کشورمان تفاوت پیدا می کند.

 
وی تصریح کرد: رژیم غذایی در کشورهای در حال توسعه وضعیت بدتری دارد البته کشور ما در میان کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته به حساب می ایند و نمی توان با نسخه کشورهای غربی در زمینه سرطان برای خودمان اقدامی کنیم بلکه باید نسخه ای براساس مولفه های کشورمان بپیچیم.
 
اکبری با اشاره به اینکه عوامل ابتلا به سرطان بر اثر استعمال سیگار در غرب 30 درصد و در ایران 18 درصد است، افزود: ولی ابتلا به  سرطان به دلیل عفونت ها در کشورمان بسیار بالاتر از غرب است به طوری که ابتلا به سرطان در غرب 7 درصد و در ایران 26 درصد است.
 
وی با اشاره با تشریح عوامل عفونی در ابتلا به سرطان از جمله ویروس زگیل انسانی برای سرطان دهانه رحم گفت: سرطان کبد نیز درمان ندارد و سرطان خون،‌حنجره  ومعده نیز با ویروس‌ها و عفونت ها ارتباط کامل دارد.

 
معاون سلامت اسبق وزارت بهداشت ادامه داد: کنترل سرطان به یک برنامه طولانی مدت و حداقل 10 تا 15 سال برای گرفتن نتیجه آن نیاز دارد و مسلماً مسئولان و سیاستگذاران در زمینه پیشگیری زیاد رغبت نشان نمی دهند و مسلما یک شبه نمی توان سرطان را کنترل کرد 
 
اکبری تصریح کرد: یک زمانی کشور آمریکا بیشترین مصرف کننده دخانیات بود ولی پس از 30 سال تلاش توانستند ابتلا به سرطان ریه را در کشورشان پایین بیاورند و نمودار معروف اسلاید سیاسی سرطان مربوط به این کشور است که با یک حوصله 30 توانستند بر سرطان ریه با کنترل دخانیات غلبه کنند.
 
وی ادامه داد: بیماری سرطان با بیماریهای دیگر مثلا بیماری قلب کاملا متفاوت است و مشاهده می کنیم یک فرد مبتلا به سرطان تمام اقوام خود را درگیر بیماری خود می کند 
 
اکبری بیان داشت: در زمینه غربالگری سرطان محدودیت داریم و فقط دو سرطان دهانه رحم و سرطان سینه برای زنان را می توان به صورت علمی غربالگری کرد و دیگر سرطان ها امکان پذیر نیست و مصیبت ما از آنجا شروع می شود که بخواهیم برای کنترل سرطان در کشورمان از مرجع های خارجی استفاده کنیم 
 
معاون سلامت اسبق وزارت بهداشت با انتقاد از طرح ماموگرافی کمیته امداد که برای زنان انجام می داد و نتایج لازم را کسب نکرد افزود: ما سالانه بیش از 85 هزار مبتلا به سرطان داریم و باید این مسئله را عنوان کنم که هیچ کشوری در منطقه چنین اطلاعاتی در حوزه سرطان افراد جامعه خود را ندارد ولی متاسفانه وزارت بهداشت از اطلاعات و تحقیقات مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی استفاده بهینه نمی کند 
 
اکبری با بیان اینکه 7درصد سرطان ها  به دلیل مصرف دخانیات است گفت: متاسفانه مصرف هورمون ها در کشورما نیز معادل مصرف هورمون تمام اروپا است و متخصصان پوست بیشترین تجویز کنندگان هورمون به افراد هستند. در حالی که صدا وسیما نیز تبلیغات نادرست و حتی غیرشرعی انجام میدهد و جوانان پس از استفاده از این هورمون ها عوارض آن را 10 سال بعد متوجه خواهند شد.
 
وی ادامه داد: چاقی در ایران روند بدتری پیدا کرده است به طوری که 25 درصد زنان ایرانی چاق هستند که در ادامه آن بیماریهای فشار خون و موارد دیگر را پیدا می کنند و در نوجوانان ما نیز 25 درصد آنها اضافه وزن دارند که پس از رسیدن به سن بلوغ 50 درصد آنها دچار چاقی می شود.
 
اکبری با اشاره به اینکه 40 درصد کودکان 2،5 سال دچار غلظت خون زیر استاندارد بوده که می تواند در سنین نوجوانی و بزرگسالی به بیماریهای خطرناک مبتلا شوند گفت: کاهش ( روی )  نیز در 20  درصد کودکان زیر 2،5 مشاهده شده است و در مجموع 90 درصد ایرانیان کمتر از استاندارد (روی) مصرف می کنند و کمبود روی ارتباط نزدیکی با سرطان‌ها به خصوص سرطان دهانه مری دارد.
 
وی با بیان اینکه اخیراً ثابت شده است که کمبود ویتامین D ارتباطی با ابتلا به سرطان پستان دارد تصریح کرد: مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی جزء 10 گروه تحقیقاتی در دنیا است که بر روی این مسئله تحقیقات خود را شروع کرده است و تحقیقات نیز نشان می دهد 60 درصد مبتلایان به سرطان پستان دچار کمبود ویتامین D بودند و حتی ویتامین D می تواند بهتر از داروهای شیمیایی اثر کند.
 
معاون سلامت اسبق وزارت بهداشت ادامه داد: کشور ما که بعنوان یکی از نخستین کشورهای تصویب کنند منع استفاده از سیگار بوده است امروز متاسفانه دیگر به جای فروش سیگار در کیوسک‌های روزنامه فروش ‌ها مشاهده می کنیم که در هر خیابانی سیگار به راحتی به افراد فروخته می شود در حالی که در کره جنوبی کسی بخواهد سیگار بخرد برای دسترسی به آن باید 35 دقیقه راه برود و یک سوم درآمد روزانه خود را نیز برای خرید سیگار هزینه کند در حالی که در کشور ما اینطور نیست.
 
اکبری اظهار داشت: مصرف دخانیات در زنان نیز از 3 درصد به 8 درصد افزایش یافته است و سرطان‌های شایعه در منطقه شامل ریه، مثانه و معده است در حالی که در ایران شایعه ترین سرطان ها به ترتیب  معده، روده بزرگ و مثانه است. 
 
کاهش 500 هزار سال عمر ایرانیان در سال 
 
وی با اشاره به بار بیماری‌ها بخصوص در حوزه سرطان که باعث کاهش عمر افراد می‌شود افزود: سرطان‌ها در ایران سالانه 500 هزار سال از عمر ملت ما را می کاهد 
 
اکبری با اشاره به شایعه ترین سرطان ها در زنان ایرانی از جمله سرطان پستان، پوست ، معده و مری گفت: در مردان نیز شایعه ترین سرطان ها به ترتیب  معده، مثانه، پروستات ، روده بزرگ و خون است. در حالی که در کشورهای مانند پاکستان و مصر اصلا چنین اطلاعاتی وجود ندارد و در ترکیه نیزچنین اطلاعاتی ناقص است. 
 
وی با اشاره به اینکه در سال 8در صد هزار نفر با رشد سرطان در کشور مواجه هستیم گفت: هیچ کشوری در دنیا مثل ایران با چنین رشد سرطانی مواجه نیست و اگر امروز اقدام کنیم 20 سال آینده می توانیم به نتایج آن دست پیدا کنیم. 
 
اکبری افزود: مهم ترین دلیل افزایش سرطان در ایران به دلیل رشد سن جمعیت کشورمان است و اگر مدیران امروز برای سالهای آینده در زمینه مصرف داروها و کاربری بیمارستان ها فکری نکنند در بیست سال آینده اقدامات برای این گروه سنی کشورمان که رو به سالمندی است پیچیده می شود. 
 
وی با بیان اینکه 70 درصد رشد سرطان به دلیل سن است گفت: میزان سرطان در شمال غربی ، شرقی و مرکزی ایران به دلیل سن بالای افراد زیاد است و در استان های سیستان و بلوچستان و بوشهر و بندر عباس به دلیل پایین بودن سن ابتلا به سرطان کمتر است و باید در ایران چند برنامه متعدد کنترل سرطان داشته باشیم.
 
معاون سلامت اسبق وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: میزان ابتلا به سرطان در غرب 5 برابر ایران است به طوری که در کشورهای غربی در مجموع سالانه 2،5 ابتلا به سرطان دارند ولی در ایران 85 هزار نفر است ولی بهرحال آنها 50 سال پیش برای کنترل سرطان اقدام کردند و رشد ابتلا به سرطان آنها در حال حاضر به حالت رکورد رسیده ولی در کشورما به دلیل افزایش سن رو به افزایش است.