(چاپ)

کد خبر :  541  
تاریخ انتشار خبر : ۲۸ فروردين ۱۳۹۴ یادداشت ها
در حاشیه طب سنتی ....

بسم الله الرّحمن الرّحیم

و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین


در حاشیه طب سنتی ....


«طَنز، هنری است که عدم تناسبات در عرصه‌های مختلف اجتماعی را که در ظاهر متناسب به نظر می‌رسند، نشان می‌دهد و این خود مایه خنده می‌شود. هنر طنزپرداز، کشف و بیان هنرمندانه و زیبایی‌شناختی عدم تناسب در این «متناسبات» است. طنز در لغت به معنای طعنه زدن است ولی معنای اصلی که در قبل به کار می رفته است به معنای تیغ جراحی می باشد. در ادبیات ، طنز به نوع خاصی از آثار منظوم یا منثور ادبی گفته می‌شود که اشتباهات یا جنبه‌های نامطلوب رفتار بشری، فسادهای اجتماعی و سیاسی یا حتی تفکرات فلسفی را به شیوه‌ای خنده دار به چالش می‌کشد ( ویکی پدیا) ».


قصد ما در این نوشتار بررسی زبان طنز نیست بلکه مقدمه ای بود  برای اینکه بدانیم هدف طنز تحقیر و توهین نیست بلکه انتقاد سازنده است البته منظور ما از طنز همان زبان رندانه انتقاد و یا هدایت است و نه لودگی و مسخره بازی . امروزه سریال «درحاشیه» تیتر اصلی محافل و مجالس خانوادگی و پزشکی و .... شده است . بنده درباره این سریال هیچ نظری نمی دهم زیرا در این حوزه صاحب نظر نیستم اما اصل انتقاد به زبان طنز را درجامعه ضروری می بینم زیرا فرهنگ جامعه و شخصیت درونی ما متاسفانه تاب تحمل انتقاد صریح را ندارد به همین دلیل بهتر است به عنوان پیش غذا و زمینه سازی انتقاد صریح از «دسر» طنز بهره ببریم چه اینکه گذشتگان و حکمای ادب مانند عبید زاکانی و... این رویه را پیموده اند و هم اکنون نیز طنز پردازان خوش ذوق کشور این راه را ادامه می دهند . اما در این وسط نمی دانم پزشکان این مرز و بوم چرا خود را تافته جدا بافته می دانند که حاضر نیستند به ساحت کاری آنان ورود شود . به عنوان نمونه آقای ناظم نظام پزشکی در این خصوص در طی سال گذشته و امسال نامه هایی را نگاشته است که  حائز نکاتی است و در ذیل به چند نمونه آن می پردازیم :


1-ایشان در نامه ای (لینک)به صداوسیما مرقوم نموده اند که :سابقه دانش پزشکی و جامعه پزشکی این مرز و بوم به هزاره‌های قبل برمی‌گردد به نوعی که برای قرن‌ها مرجعیت علمی در این حوزه متعلق به ما؟؟؟ بوده است...


درجواب باید گفت که این سابقه ای که فرموده اید به پزشکی سنتی مربوط است و نه حوزه کاری و تخصص شما و دوستان عزیز طب نوین زیرا زیر بنای طب نوین در جهان سابقه ای بیش از دویست سال ندارد


2-درادامه آورده اند که : گروه پزشکی قطعاً از گروه‌های مرجع  و رده بالای جامعه محسوب می‌شود. ...


در جواب آیه زیر را جهت تذکر می آورم که :


إِنَّ أَكرَمَكُم عِندَ اللَّهِ أَتقیكُم ۚ إِنَّ اللَّهَ عَليمٌ خَبيرٌ

گرامی‌ترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست؛ خداوند دانا و آگاه است. سوره مبارکه الحجرات آیه13


  و منشاء اصلی آفات در جامعه و نیز پزشکی از همین خود برتر بینی ناشی می شود .


3-در ادامه آورده اند که : طی سالیان اخیر علیه این جامعه خدوم، زحمتکش و در عین حال مظلوم (تبلیغات) شده و می‌شود   (که عمدتاً مبتنی بر تخلف عده بسیار قلیلی ؟؟؟؟از این جامعه است؛ چیزی که به شهادت آمار، قطعاً از صنوف دیگر کمتر و بلکه ناچیز است).


درجواب عرض می کنم که : یا ملت با شما دشمنی دارند  که علیه شما توطئه می کنند یا دولت برای شما تبلیغات مسموم می کند که اگر بنا را بر نارضایتی و تبلیغات ملت علیه شما  بگذاریم که میزان رای ملت است در غیر این صورت ملت بیکار نیستند که وقتشان را صرف دشمنی با شما کنند . در صورت دوم اگر دولت علیه شما باشد معنای آن زدن گل به دروازه خودی است و ما در دعوای خانوادگی دخالت نمی کنیم اما تخلف عده بسیار قلیل بلکه ناچیز که فرموده اید  از آن دسته مطایباتی است که مرغ پخته را نیز می خنداند .


4-درنامه دوم (لینک)  که دررابطه با سریال درحاشیه بوده است آمده : اهمیت طبابت تا بدان حد است که پیامبراکرم (ص) علم الادیان را در کنار علم الابدان آورده‌اند و ارزش طبابت را با فقاهت یکسان دانسته‌اند....


درجواب می گویم که : اولا حدیث را مصادره به مطلوب نفرمایید زیرا حدیث در رابطه با جایگاه « علم طب » است و نه طبیب و این قیاس مع الفارق و استفاده ابزاری از حدیث معنای  بسیار بدی را به ذهن خواننده القا می کند . برادر من شما خود و دوستانتان را در رده بالای جامعه قرار داده اید و در اینجا از رسول مهربانی ها هم خرج کردید تا به مطلوب خود دست یابید اما همان پیامبر رحمت که برترین مخلوق خداوند بود می فرمود : إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثلُكُم... (کهف 110) و با اقشار سطح پایین جامعه و فقیران همنشین می شد و غذا می خورد و بدان افتخار می کرد و هیچ گاه خود را در تراز شخصیت اجتماعی و علمی با دیگران قیاس نمی کرد زیرا ملاکش تقوا بود . برادر من منشاء این قبیل تفکرات شما  به این دلیل است که به جای  کتب اخلاق اسلامی کتابهای اخلاق پزشکی غربی را در دانشگاهها خوانده اید . توصیه می کنم چون وقت مطالعه این قبیل کتب را ندارید تا می توانید پای منبر علمای اخلاق بنشینید زیرا این بینش ،نوعی نژاد پرستی پاستوریزه است و انسان را به ضلالت می کشاند . چرا برخی فکر می کنند علم اخلاق اسلامی فقط به درد علوم انسانی می خورد ؟ پس علوم تجربی اخلاق خود را از کجا کسب خواهد کرد ؟


5-و نیزدر ادامه همان مصادره به مطلوب از حدیث آورده اند که : مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای شورای عالی نظام پزشکی بر تقدیس جامعه پزشکی اشاره و فرمودند: «ما احتیاج داریم مردم به پزشک اعتماد کنند، احترام کنند، او را تکریم کنند و او را تقدیس کنند....


در جواب نیز می گویم :  اولا امروزه باب شده است که همه برای تبرئه وتقدس  خود از مقام معظم رهبری خرج  می کنند ولی کمتر کسی خود را خرج  ایشان می کند . ثانیا برداشت حضرتعالی از سخنان مقام معظم رهبری نیز مثل همان مورد قبل مصادره به مطلوب است زیرا می توان منظور ایشان را چنین برداشت کرد که پزشکان بایستی خود را در علم و عمل به جایی برسانند که مردم به  آنها اعتماد ، احترام و تکریم کنند زیرا  این نوع برداشت شما باعث می شود در جامعه دیکتاتوری از جانب پزشکان به مردم اعمال شود.


  علی ای حال دو مسئله در این بین باقی می ماند که بالاخره اشارات رندانه سریال مذکور یا مصداق دارد و یا ندارد . اگر بنا را بر فرض محال!!! به وجود مصادیق بگیریم پس مسئله روشن است اولا اینکه سریال مذکور یک رفتار آسیب شناسی دارد پس هیچ پزشک متدینی از آن ناراحت نمی شود زیرا خود را مبرا از آن انتقاد می داند و حواسش را بیشتر جمع می کند تا مصادیق مذکور در سریال بر او مترتب نشود و نیز خوشحال می شود که این برنامه تذکری است برای نابکاران تا فرق خوب و بد روشن شود . اما در صورت دوم اگر مسائل مطرح شده در سریال مصادیق ندارد پس شما از چه چیز می ترسید ؟ خوب می دانید که زمان غربالگر دقیقی دارد و تاریخ نیز  به خوبی  جایگاههای حق و باطل را در خود مثبوت ساخته است و این وعده خداوند است که نمی گذارد عزت عزیزانش پایمال شود .


مَن كانَ يُريدُ العِزَّةَ فَلِلَّهِ العِزَّةُ جَميعًا ۚ إِلَيهِ يَصعَدُ الكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالعَمَلُ الصّالِحُ يَرفَعُهُ ۚ وَالَّذينَ يَمكُرونَ السَّيِّئَاتِ لَهُم عَذابٌ شَديدٌ ۖ وَمَكرُ أُولٰئِكَ هُوَ يَبورُ


کسی که خواهان عزّت است (باید از خدا بخواهد چرا که) تمام عزّت برای خداست؛ سخنان پاکیزه به سوی او صعود می‌کند، و عمل صالح را بالا می‌برد؛ و آنها که نقشه‌های بد می‌کشند، عذاب سختی برای آنهاست و مکر (و تلاش افسادگرانه) آنان نابود می‌شود (و به جایی نمی‌رسد)! (سوره فاطر آیه 10 ).


در پایان بنده نیز به سهم خود از هنرمندان عرصه طنز تقاضا می کنم سریالی با موضوع  «درحاشیه طب سنتی» نیز بسازند زیرا فضای طب سنتی نیز بسیار شلم شوربا شده است . از آن جمله  این که هر روز یک نفر را به عنوان متخصص طب سنتی به رسانه ها می آورند و هر کس هر جور دلش می خواهد برای عموم توصیه و پرهیز و تجویز عمومی می دهد . انگار امروز رسانه ای ها نیز آیتم طب سنتی را به عنوان مد روز رسانه برای همدیگر پز می دهند . یکی متخصص طب سنتی می آورد آن یکی حکیم و....هر روز رقابت است بین شبکه های سیما تا از طب سنتی به عنوان ابزاری برای جذب مخاطب استفاده کنند. از همه عامه مردم که مبانی علم طب را نمی دانند تقاضا دارم اگر میخواهند دچار وسواس فکری یا مرض خود مریض پنداری نشوند پای گفتار و نوشتار هیچکدام از برنامه های صوتی و تصویری ، اینترنتی ، کتاب ، جزوه و....چه نوین و چه طب سنتی ننشینند  و چنانچه مریض شدند با مراجعه حضوری (تاکید می کنم حضوری)به  دستورات اطباء حاذق چه سنتی و چه نوین عمل نمایند و این حاصل مطالعاتی است که روی اغلب مردمی که به این برنامه ها نگاه می کنند انجام داده ام و دریافته ام که این برنامه ها در مردم دو عارضه ایجاد می کند اول اینکه احساس همزاد پنداری با مصادیق گفته شده توسط آقای دکتر یا حکیم می کنند و متعاقبا بصورت تلقینی و روانی مرض در آنها ایجاد می شود ثانیا به خود درمانی با تجویز و دستور همان جنابان روی می آورند که  اغلب مردم را دچار سوء مزاج گردانیده است .


والسلام علی من اتبع الهدی