سلام واحترام خدمت شما،آقای دکتربزرگوار پسرم ۶ساله وازهمان نوزادی زردی طولانی ریفلاکس ومشکلات معده داشت شماتدابیری فرمودین الحمدلله خیلی بهترشددعای خیرما نصیب شمابزرگوار ،لاغر واستخوانی است رنگ صورت به زردی،زودخسته میشود،اکثرابدنش گرمه اماتب نداره،اشنها هم معمولی امامیل به مایعات وآب میوه زیادداره درفصل تابستان اشتهاش کمتره،متاسفانه هنوزشب ادراری داره راه های زیادرفتم امابازهم مزاحم شماشدم خداوندخیرکثر به شماعنایت کند خیلی ازکمکدهای شمااستفاده کردیم. اقای دکتراینم عرض کنم درادامه پیامم ،بعدخوردن چیزی برای دو سه دقیقه میگه دلم دردمیکنه،نمیدونم معده هست یادلش،به پزشک گفتم هیچ چیزی تجویزنکردبجز شربت آهن ویتامین دی


فاطمه

سلام وقتتون به خیر ببخشید برای تهییه واکسن آلرژی ، مثلاً منی که بیشتر به کرده درختان و شکوفه و گرد و غبار و مایت و آلودگی ناشی از سوخت فسیلی حساسیت دارم موادی مثل گرده درختان از کجا تهییه کنم و در واکسن به کارببرم؟ ممنون میشم راهنماییم کنید.
محمد حسن خالقی

سلام خداقوت ببخشید خوردن گوشت بوقلمون در طی بارداری مفیده؟ خوردن گوشت شتر چطور؟چون شنیدم اگه زیاد خورده بشه خصوصا ماه اخر زایمان رو سخت میکنه دهانه رحم سفت میشه یعنی کسایی که مشکل زایمان زودرس دارن مصرف کنند جلوی زایمان زودرس رو میگیره همینطور سه ماهه اول گوشت شتر مانع سقط میشه ممنون میشم نظرتون رو بفرمایید
سلام

سلام آقای دکتر درمان دیابت نوع یک امکانش هست دکترای شهرمون فرمودن فقط میشه کنترلش کرد لطفا طبیب معرفی کنید
علی

سلام . برای تهیه این آش ، از چه ادویه هایی میشه استفاده کرد؟
محمدی

با سلام خدمت شما و خسته نباشید ایا ارتروز انگشتان دست درمان دارد؟ برای کسی که در سن کم دچار ارتروز شده و انگشتان دست درد میکند و خانم خیاط هستن ممنون میشم راهنمایی بفرمایید با تشکر
عزیزه

سلام. ببخشید نوزاد 75 روزه ی من خیلی آب از دهانش میره چیکار باید بکنم
ریحانه

سلام علیکم تنش و لرزش بدن به همراه اضطراب که هنگام دفاع از حق و حقوق پدید می آید نشانه ای از غلبه مزاج صفرا میباشد یا سودای زیاد در تن؟
محمدجواد

سلام علیکم خداقوت و تشکر فراوان 1- از قدیمی ها شنیده بودیم مصرف مداوم گلاب باعث سفید شدن موها می شود این مساله حقیقت دارد؟ (اگر درست است حد مصرف روزانه آن چقدر است؟) چون من برعکسش را هم شنیده ام که برخی معتقدند اتفاقا از سفیدی موها جلوگیری می کند 2- گلابی که بیش از یک سال مانده را می شود استفاده غیرخوراکی کرد مثلا برای مراقبت های پوستی
عین

سلام. ببخشید من نوزاد دوماهه ای دارم که خودم بهش شیر میدم. الان جای حجامتم میخاره. ایا حجامت انجام بدم؟ لاغر هم هستم
صداقت
اشارات و تنبیهات
درد دل علامه حسن‌زاده آملی با یک پزشک
تعداد: 3 میانگین: 3.67
[تعداد بازدید : 34550]

[نسخه چاپی]

بسم الله الرّحمن الرّحیم

و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین


درد دل علامه حسن‌زاده آملی با یک پزشک

این متن، نامه ای است از علّامه حسن زاده که در سال 1349 خطاب به رفیق شفیقشان، دکتر حسن سپهری نگاشته اند و حاوی دقائق و لطائف زیادی برای پزشکان و غیرپزشکان است:

 

*چند فرقه که سرتاپا عبرت هستند، از گورکن تا پزشک!


بسم‌الله کلمة المعتصمین


وجود مبارکت همه خیر است و نیات مقدست همه خیر، خدای متعال خیرات و برکاتش را بیشتر فرماید، گرچه تقدیم نامه به طول انجامید، ولی آن جمال حسنی که زینت سپهر جان است شمس فروزان، حسن سپهری است، یکی از نام‌های بزرگ الهی، طبیب است و دیگر شافی، یا طبیب یا شافی.


آقای عزیز! چند فرقه شب و روز کارشان سر تا پا عبرت است، ولی خودشان اغلب و اکثر بی‌خبر: یکی از آن‌ها این دعاگو که همواره با کتاب و سنت و محراب و منبر و حرف بهشت و جهنم و امثال اینگونه امور است، ولی گویا برایش فقط صنعت و بازار است. از هزار حرف‌ها و کرّ و فرّها و امر و نهی‌ها یکی را اگر در خودش پیاده می‌کرد، اکنون می‌بایستی چون ملائکه اُولی اَجْنِحَه باشد.


دوم اطبا و دکترهای داروساز - البته دور از جنابت دکتر حسن آقا سپهری - که می‌بینند این همه بیماری‌های گوناگون از درد می‌نالند و برای معالجه امراض جسمانی خودشان تا چه حد در اضطراب و ناراحتی هستند و با چه حرص و ولع به اطبا رجوع می‌کنند و با چه اشتها دارو می‌خرند و می‌خورند، نه آنان در راه چاره بیماری‌های روانی خودند و نه اینان، هم پزشک بی‌خبر است و هم بیمار، هم طبیب مریض است و هم مریض!


گر مسلمانی از این است که حافظ دارد/آه اگر از پی امروز بود فردایی


دیگر گورکن‌ها که پشت هم روزانه چه قدر مرده‌ها را در قبر می‌گذارند و خودشان قساوت و غفلت دارند، گویا این گونه شغل‌های بنده و جنابعالی و گورکن قساوت و غفلت می‌آورد و انسان بدان‌ها معتاد می‌شود، خدای متعال عاقبت را خیر کند.


هنوز آقای دکتر حسن آقای سپهری جوان است، إن‌شاءالله تعالی عمرش که از 120 سال متجاوز شد، آن وقت تسبیح در دست می‌گیرد و مثل دیگر خشک مقدس‌های روزگار بِس‌بِس می‌کند و در آن گاه سعادت خویش را تأمین و تحصیل می‌کند، آرزو برای جوانان عیب نیست.


* من اگر در خوابم جنابعالی چرا در خواب باشی!


شاید افرادی باشند که نگذارند دوست عزیزم به فکر خود باشد و یا اقتضای عصر اجازه نمی‌دهد و یا آقا خیال می‌کند اگر خویشتن را دریابد چه خواهد شد؟! نه مزاحم کارت هست نه مانع بازارت، اینکه هستی و هر چه داری و البته هزار بار از آن بهتر خواهد شد بلکه بالاتر بالاتر بالاتر؛ باز هم بالاتر بالاتر بالاتر؛ باز هم بالاتر بالاتر بالاتر، این خداوند صادق‌الوعد است که می‌فرماید: « لِّلَّذِینَ أَحْسَنُواْ الْحُسْنَی وَ زِیَادَةٌ» و می‌فرماید: «لَهُم مَّا یَشَاؤُونَ فِیهَا وَلَدَیْنَا مَزِیدٌ»، خواهی فرمود: آیا خودت بیداری یا واعظ غیرمتعظی؟ عرض می‌شود: من اگر در خوابم جنابعالی چرا در خواب باشی.


من اگر نیکم و ار بد تو برو خود را باش/هر کسی آن درود عاقبت کار که کشت


خواهی فرمود: این بیداری چیست و از کجا باید به دست آورد و بیدار کیست؟


و به قول سنایی:


عالمت خفته هست و تو خفته/خفته را خفته کی کند بیدار؟


عرض می‌شود که جناب دوست «لاتأخذه سنةٌ و لانومٌ» و فرمود: «وَالَّذِینَ جَاهَدُواْ فِینَا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنَا» و فرمود: «وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَی آمَنُواْ وَاتَّقَواْ لَفَتَحْنَا عَلَیْهِم بَرَکَاتٍ».


عاشق که شد که یار مراو را نظر نکرد/ای خواجه درد نیست و گرنه طبیب است


*درد ما را عشق درمان است و بس!


خداوند متعال دل دوستان را به انوار معرفتش منور فرماید و به محبت واقعی به پیغمبر و آل پیغمبر(صلّی الله علیه و آله وس) که کاروان سعادتمند توفیق مرحمت کند، در این روزها چند بیتی بلغور کرده‌ایم، به عنوان هدیه اهدا شد:


باز پیک روضه رضوان عشق/ خواند ما را جانب سلطان عشق


کای همایون طائر عرش آشیا/ وقت آن شد تا شوی مهمان عشق


مرحبا ای پیک فرخ‌فام دوست/ ای یگانه محرم دیوان عشق


گرچه مهمانی است در آغاز کار/عاقبت باید شدن قربان عشق


درد ما را عشق درمان است و بس/ بعد از این دست من و دامان عشق


عشق را بنگر که این خورشید و ماه/ شمع عشاقند در ایوان عشق


این همه گل‌های زیبای جهان/ سایه‌هایی هست از بستان عشق


ای خوش آن شوریده دل باخته/ از صفا شد بنده فرمان عشق

 

از سر اخلاص از خود آ برون/ تا ببینی فسحت میدان عشق


عشق داند وصف عشق و عاشقی/ گر حسن گوید بود از آن عشق


 

*درخواست علامه برای یک پزشک


حبیبم حَسَنا [دکتر حسن سپهری]! گر چه داروی دردها در دست تو است، ولی از آنکه هر درد را درمان دهد درخواست دارم که دل پردردی دهدت که جز داروی سوز و گداز عطار عشق درمانش نبود که دل بی‌درد، گوشت پاره‌ای سرد است نه جان دارد نه جانان، از روز جدایی تاکنون در اندیشه نوشتن نامه‌ام، ولی شرمسارم که چه ریسم و چه نویسم.


در جامع کافی از کشّاف حقایق حضرت امام صادق(ع) روایت است: «التواصل بین الاخوان فی الحضر التزاور و فی السفر التکاتب» یعنی وصلت میان برادران در حضر به دیدار یکدیگر است و در سفر به نامه‌نگاری. از این رو خواستم که بدین بهانه به آن دوست یگانه دیداری شود و پیمان دوستی پایدار و استوار، ندانم دوستم در چه کار است، در خواب است یا بیدار است؟ در شب سَهَر دارد یا نه، سهرش در احیای سحر است یا افشای سَمَر. در اندیشه سرای جاویدان به کجا رسیده است. آیا بدین گفتارم کار بسته است یا نه:


در فکر شبانه روح نیرو گیرد/ چون ماه ز آفتاب پرتو گیرد


در فکر نشین که مرغ عرشی دلت/ پروازکنان جانب مینو گیرد


امروزش بهتر از دیروز است یا نه، گاهی آه آتش سوز دارد یا نه. وقتی دیده اشکبار دارد یا نه، در حضور و مراقبت به سر می‌برد یا در جهل و غفلت، این گفتارم را چون حلقه در گوش کرده است یا نه.


سرمایه راهرو حضور و ادب است/آنگاه یکی همت و دیگر طلب است


ناچار بود رهرو از این چار اصول/ورنه به مراد دل رسیدن عجب است


در خلسه ملکوتی است یا غفلت مُلکی، یا بندگان خدا به خصوص با زیردستان به ویژه با همسر و فرزندان نیک مهربان است یا نه. به فکر گذشتگان هست یا نه.


حبیبم حسنا! دغل دوستان گرفتارت نکنند. مبادا روزانه با قرآن کریم که عهد خدای متعال است تجدید عهد نکنی.


حبیبم حسنا! خردمند پرهیزکار از مرگ هراس ندارد، مرگ او را زیان نرساند، بلکه سود دهد، گویم که نمرد زنده‌تر شد. حکیمان گفته‌اند که اگر نفس را مشغول نداری او تو را به خود مشغول می‌کند و گفتند روح از پر خوردن جسم می‌شود و جسم از کم خوردن روح می‌گردد.


* از مکر زنان اگر آگاهی از مکر دنیا ایمن مباش


امام صادق(ع) فرمود: در خانه‌ای که خوانندگی(غناء) می‌شود از نزول بلاهای دردناک ایمن نیست و دعا مستجاب نمی‌شود و فرشتگان نازل نمی‌شوند و خدای متعال از اهل خانه اعراض نموده و روی رحمت برگردانیده است.


حبیبم حسنا! دنیا به مثل زنی زیبا و ‌آراسته است، از مکر زنان اگر آگاهی از مکر دنیا ایمن مباش، با مردم باش و بی‌مردم باش، نه می‌شود با مردم بود نه می‌توان بی‌مردم. خدای، نور حضورت دهاد و سوز و شورت را افزون کناد که از این بنده شرمنده دستور نماز شب خواستی:


1- چون از خواب بیدار شدی بگو: «اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِی اَحْیانِی بَعدَ مَا اَماتَنِی وَ اِلَیهِ النُّشُورُ».


2- بعد از وضو 11 رکعت نماز می‌خوانی که 8 رکعت از آن نماز شب است و دو رکعت شفع و یک رکعت وتر. هیچ یک اذان و اقامه ندارد، همه دو رکعتی‌اند، مگر وتر که یک رکعت است و در هر دو رکعت یک سلام «السلام علیکم و رحمة‌الله و برکاته» کافی است و همچنین در وتر.


3- در قنوت نماز وتر چهل مؤمن را دعا می‌کنی، مثلاً «اللهم اغفر لفلان»، بعد از آن هفت بار می‌گویی: «هَذَا مَقَامُ الْعَائِذِ بِکَ مِنَ النَّارِ» و پس از آن هفتاد بار می‌گویی «اَسْتَغْفِرُ اللّهَ رَبِّی وَ اَتُوبُ اِلَیهِ» و بعد از آن سیصد بار می‌گویی: «العفو» و نماز را خاتمه می‌دهی.


حبیبم حسنا! حسنت را فراموش مکن.


مگر صاحبدلی روزی به رحمت/کند در حق درویشان دعایی


الهی یا رافع‌الدرجات! سمی گرامیم حسن آقای سپهری را احسن عرشی گردان و کامش را به حلاوت ذکرت شیرین بدار.


صدیق شفیقم! خوابی یا بیدار؟ البته بیداری که این خفته را به حرف آوردی و از الهی نامه‌ام سخنی چند خواستی. به امتثال امر سرکار عالی چند جمله از رطب و یابسی که به هم بافته‌ام تقدیم حضور شریف می‌دارم تا ببینم:


الهی به حق خودت حضورم ده و از جمال آفتاب آفرینت نورم ده.


الهی چگونه گویم نشناختمت که شناختمت و چگونه گویم شناختمت که نشناختمت.


الهی عارفان گویند: «عرّفنی نفسک» این جاهل گوید «عرّفنی نفسی».


الهی همه گویند! خدا کو، حسن گوید: جز خدا کو.


الهی ما را یارای دیدن خورشید نیست، دم از دیدار خورشید آفرین چون زنیم!


الهی همه برهان توحید خواهند و حسن دلیل تکثیر.


الهی در ذات خود متحیرم تا چه رسد در ذات تو.


الهی روزم را چو شبم روحانی گردان و شبم را چون روز نورانی.


الهی دندان دادی نان دادی جان دادی جانان بده.


الهی گویند که بُعد سوز و گداز آورد، حسن را به قرب سوز و گداز ده.


الهی اگر ستار العیوب نبودی، ما از رسوایی چه می‌کردیم.


الهی مست تو را حد نیست، ولی دیوانه‌ات سنگ بسیار خورد، حسن مست و دیوانه تو است.


الهی اثر و صنع توام، چگونه به خود نبالم.


الهی دل داده معنی را از لفظ چه خبر و شیفته مسمی را از اسم چه اثر.


الهی هر چه بیشتر فکر می‌کنم، دورتر می‌شوم.


الهی از کودکان چیزها آموختم، لاجرم کودکی پیش گرفتم.


الهی نهرْ بحر نگردد، ولی تواند با وی پیوندد.


الهی فرزانه‌تر از دیوانه تو کیست.


الهی شرکت که این تهی‌دست پا بست تو شد.


الهی کودکان سرگرم بازیند مگر کلانسالان در چه کارند.


الهی شکرت که حقیر و فقیر شدم نه امیر و وزیر.


الهی دست با ادب دراز است و پای بی‌ادب؛ « یا باسِطَ الیدَینِ بِالرَّحْمَه، خُذْ بیدی».


الهی آزمودم تا شکم دائر است دل بائر است « یا مَن یُحیی الأرض المیته» دل دائرم ده.


الهی همه از تو دوا خواهند و حسن از تو درد.


الهی همه آرامش خواهند و حسن بی‌تابی، همه سامان خواهند و حسن بی‌سامانی.


الهی اگر چه درویشم ولی داراتر از من کیست که تو دارایی منی.


الهی به لطف خود دنیا را از من گرفته‌ای، به کرم خود آخرت را هم از من بگیر.


الهی حسنم کردی احسنم گردان.


الهی همه از گناه توبه می‌کنند، حسن را از خودش توبه ده.


الهی انگشتری سلیمانیم داده‌ای انگشت سلیمانیم ده.


الهی من الله الله گویم اگر چه لااله‌الاالله گویم.


الهی ذوق مناجات کجا و شوق کرامات کجا.


الهی هر چه بیشتر دانستم نادانتر شدم، بر نادانیم بیفزا.


الهی کلامت که اینقدر شیرین و دلنشین است خود چونی.


الهی گروهی کوکو گویند و حسن هوهو.


الهی اگر گُلم و یا خارم از آن بوستان یارم.


الهی اگر بخواهم از تو شرمسارم و اگر نخواهم از خود.


الهی خوشا آنانکه همواره بر بساط قرب تو آرمیده‌اند.


الهی خوشا آنکه در جوانی شکسته شد که پیری خودشکستگی است.


الهی حرفهایم اگر مشوق است از دیوانه پراکنده خوش است.


*ذکری برای صفای دل و رهایی از غم


ذکر شریف: «یا حَىُّ یا قیُّومُ یا لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ» موجب صفای باطن و حیات دل است و در بسیار گفتن و مداومت آن فواید بسیار. چه فایده از این بیشتر که آدمی به یاد دوست باشد.


دوست بگو دوست بگو دوست دوست/تا نگری هر چه بود او است او است


وَ قَد جَرَّبَ القَومَ أنَّ الإِکثَارَ مِن ذِکرِ یَا حَیُّ یَا قَیُّومُ یَا مَن لاَ إِلَهَ إلاَّ أنت یُوجِبُ حَیَاهَ العَقل.


ذکر شریف: «لَا إِلَهَ إِلَّا أَنتَ سُبْحَانَکَ إِنِّی کُنتُ مِنَ الظَّالِمِینَ» معروف به ذکر یونسی است که حضرت ذوالنون یونس(ع) به این ذکر از غم نجات یافت و هر مؤمنی به ذکر آن از غم نجات می‌یابد و آن جزء آیه‌ای از سوره مبارکه انبیاء قرآن کریم است. «وَذَا النُّونِ إِذ ذَّهَبَ مُغَاضِبًا» - تا آخر - که آیه 87 سوره یاد شده است و در گفتار خدای متعال که: «فَاسْتَجَبْنا لَهُ وَ نَجَّیْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ کَذلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ» در ضمن ندای حضرت یونس(ع) خیلی دقت، تأمل و تدبر باید شود.


امام صادق(ع) فرمود: در شگفتم از کسی که اندوهی به او دست دهد و غمی به او روی آورد و به این کریمه (ذکر شریف یونسی) پناه نبرد.


والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.


قم-حسن حسن‌زاده آملی

منبع :

خبرگزاری فارس



نظرات
  با سلام.. پسر 7ساله ام یک هفته ای می‌شود ب مثانه اش اشاره می‌کند که درد دارد.. لطفا راهنماییم کنید. و خودم 30 ساله هستم یک مدتی است ب شدت زود به زود گرسنه ام می‌شود مخصوصآ صبح ها که از خواب بیدار میشوم انگار چند سال است چیزی نخوردم.. و با سوزش معده همراه است وقتی چيزي میخورم کمی بهتر میشوم ولی بعد از دو ساعت دوباره شبیه به همین حالت ایجاد می‌شود.. اجرتان با صاحب این ایام.. سپاس
ارسال کننده نظر : نرگس      تاریخ ارسال نظر : ۱۴ آبان ۱۳۹۶
  

سلام. مثانه کودک را با روغن زیتون ماساژ دهید و حضورا ‍‍‍‍‍‍به همکاران مراجعه کنید. خودتان هم مقاله ترش کردن در همین سایت را بخوانید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۲۳ آبان ۱۳۹۶



  خیلی عالی بود ممنونم کتابی که نامه های حضرت علامه در اون جمع شده اسمش هست نامه ها برنامه ها کتاب الکترونیکی اون هم در سایت های مختلف موجوده هرکس دوست داره میتونه دانلود کنه
ارسال کننده نظر : مرضیه      تاریخ ارسال نظر : ۸ مهر ۱۳۹۳


  یک کتاب هست از استاد حسن زاده آملی که تعدادی از نامه های ایشان جمع شده است...
ارسال کننده نظر : سیدعلی یوسفی      تاریخ ارسال نظر : ۲۶ شهريور ۱۳۹۳


 
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

آخرین مقالات

​تکنولوژی تراریخته؛ راهی برای افزایش محصول یا بیماری؟ (مقاله انتخابی)
پدیدارشناسی اینستاگرام (مقاله انتخابی)
دنیای دیوانۀ صنعتِ آب‌ (مقاله انتخابی)
وقتی آنلاین هستیم خودمان باشیم (مقاله انتخابی)
پیشگیری از سقط جنین از نگاه طب سنتی ایران
چه شد که ما آدم ها از لحاظ روانی اینقدر ضعیف و تنبل شدیم؟
هوش جنسی کودک
اعتیادی کراک‌گونه به بوتاکس (مقاله انتخابی)
«بنزین»، «گازوئیل» و «خوراک دام» به ‌خورد مردم ندهید.
"یادداشت ویژه"؛ بیایید کمی غیر بهداشتی زندگی کنیم!
آزادی در کودکان زیر 7 سال
گرداب تربیت بچه (مقاله انتخابی)
زندگیِ آزمون‌زده (مقاله انتخابی)
خواص تاثیرگذاری قارچ گانودرما تا چه حد واقعیت دارد؟
چرا برخی از زنان ایرانی پلنگ شده‌‎اند؟ (مقاله انتخابی)
سالنامه حجامت 1397 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
دنیای زیبای دینداران
وقتی به‌جای تجربه‌کردن زندگی از آن عکس می‌گیریم، چه چیزی را از دست می‌دهیم؟
زگیل تناسلی
کودکان ثروتمندان از طعم غذاهای سالم‌ بیشتر لذت می‌برند (مقاله انتخابی)
وقتی با فرزندت هستی، آن گوشی لعنتی‌ را بگذار کنار.
هر غذایی فلسفۀ خودش را دارد (مقاله انتخابی)
برای بچه‌ها به جای تبلت بیلچه بخرید (مقاله انتخابی)
از پشت فیلتر زیباتر است؛ اینستاگرام چگونه زندگی‌مان را دگرگون کرد؟
چه طوری به همسرمون محبت کنیم بهتره؟
بیوتروریسم؛ یک جنگ نابرابر (مقاله انتخابی)