(چاپ)

زندگی استعماری؛ طبّ استعماری
تله تلفن های همراه: زیان های بهداشتی (مقاله انتخابی)

بسم اللّه الرّحمن الرّحیم

 و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین  و لعنه الله علی اعدایهم اجمعین

 

 تله تلفن های همراه: زیان های بهداشتی



 

جوئل اس. هرشهورن


چکیده:

 

رسانه‌های شرکتی دست در دست دولت‌هایی که از گسترش بازار تلفن‌های همراه و فناوری‌های ارتباطاتی نوین سود‌های هنگفت مالی و سیاسی مي‌برند، درباره مضرات بهداشتی تلفن‌های همراه هیچ سخنی نمی گویند. آنها در واکنش به انتقاداتی که معدود منتقدان و صاحبنظران مستقل مطرح مي‌کنند نیز به دادن پاسخ‌های رسمی اکتفا کرده و به هیچ روی عوارض جدی این فناوری بر بدن انسان را به رسمیت نمی شناسند، عوارضی که تحقیقات مستقل انجام شده در چندین کشور جهان بر آنها مهر تایید زده‌اند و حتی پیش بینی مي‌شود که با انجام مطالعات بیشتر، اثرات سوء این فناوری بیشتر از پیش شناخته شود. مقاله زیر که به بهانه معرفی کتابی در این زمینه نوشته شده، ضمن دعوت خوانندگان خود به مطالعه این کتاب، با استناد به مطالعات انجام شده، به برخی از یافته‌ها در ارتباط با اثرات زیانبار استفاده مکرر و طولانی مدت از تلفن همراه اشاره مي‌کند.


هم اکنون به نقطه‌اي رسیده ایم که نمی توانیم تصور کنیم بدون پنج میلیارد تلفن همراهی که در سطح جهان مورد استفاده قرار مي‌گیرد، چرخ‌های جهان ما به چرخش ادامه دهند. کتاب جدید دورا دیویس با عنوان « قطع ارتباط» شایسته توجه شماست. در واقع اگر شما از تلفن همراه زیاد استفاده مي‌کنید حتما باید این کتاب را بخوانید.


کابوس غیر قابل چشم پوشی این است که فناوری تلفن‌های همراه، فارغ از خطرات کشنده آن، بسیار بزرگ‌تر از آن شده است که شکست بخورد. دولت‌ها از شما محافظت نمی کنند، پس شما خود به فکر محافظت از خود باشید.


اجازه دهید اشاره کنم که من به ندرت از تلفن همراهم استفاده مي‌کنم. تعداد بسیار کمی از دوستان و آشنایان شماره تلفن مرا دارند و خیلی کم آن را روشن مي‌کنم. به جز مواقعی که لازم است با کسی تماس بگیرم. من به عنوان استاد پیشین مهندسی، همواره معتقد بوده ام که فناوری خطراتی را نیز برای انسان به همراه دارد، نه اینکه صرفا مزیت‌های تجاری شده بی شماری را برایش به ارمغان آورد. این خطرات غالبا انکار مي‌شوند، کمتر مورد مطالعه قرار مي‌گیرند یا به سادگی نادیده گرفته مي‌شوند.


احتمالا همگان این نگرانی را تجربه کرده‌اند که نه مقررات دولتی و نه مسئولیت‌های شرکتی، از ما در برابر مواد غذایی زیان بار، داروهای تجویز شده و محصولات تولیدی به طور کامل محافظت نمی کنند.


مواجهه با حقیقت معمولا دردناک است، اما اگر نسبت به حفظ سلامتی و تندرستی کسانی که دوستشان مي‌دارید اهمیت مي‌دهید، این کتاب دقیقا همان کتابی است که هم خودتان باید آن را بخوانید و هم خواندن آن را به دیگران نیز توصیه کنید. اشتباه نکنید، آنچه که از آن مطلع خواهید شد شما را عصبانی خواهد کرد، اما فراتر از عصبانیت از دست شرکت‌ها و دولت‌ها به خاطر عدم محافظت مناسب از انسان‌ها که خود یک مصیبت بهداشتی عمومی را به وجود مي‌آورد، با خواندن این کتاب این انگیزه را خواهید یافت تا رفتارهایتان را تغییر دهید. چکیده مباحث این کتاب عبارتند از: «حقایق مربوط به تشعشعات تلفن‌های همراه»، « کارهایی که این صنعت برای مخفی کردن این موضوع انجام داده» و «چگونه از خودتان و خانواده تان محافظت کنید.»


در اینجا شما را با برخی از این واقعیت‌ها و مسائل بهت آوری که من از مطالعه این کتاب برداشت کردم آشنا مي‌کنم.


برخی از دانشمندان دهه‌هاست که از اثرات نامطلوب امواج رادیویی بر مغز انسان آگاه هستند. مثلا امواج رادیویی کاری مي‌کنند که مواد شیمیایی و سموم داخل خون که در شرایط عادی از سیستم عصبی دور نگه داشته مي‌شوند، وارد مغز شده و موجب بروز بیماری شوند.


آشنایی با تحقیقات دکتر لنارت‌هاردل در سوئد باعث مي‌شود که کاربران تلفن همراه، رفتارهایشان را مورد تجدید نظر قرار دهند. سوئدی‌هایی که بیشتر از دیگران و برای مدت‌های طولانی تری از تلفن همراه استفاده مي‌کنند، بیشتر از بقیه به غده‌های بدخیم مغزی مبتلا مي‌شوند. بعد از یک دهه استفاده از تلفن همراه، خطر ابتلا به تومورهای مغزی دوبرابر مي‌شود. برخی دانشمندان در فنلاند، روسیه و انگلیس نیز به نتایج مشابهی دست یافته‌اند.‌هاردل همچنین دریافته است که نوجوانایی که از تلفن همراه استفاده مي‌کنند بعد از یک دهه، چهاربرابر بیشتر به سرطان‌های مغزی مبتلا مي‌شوند.


این کتاب ضمن اشاره به تحقیق متمایز داریوژ لژیژنسکی دانشمند مي‌نویسد: «ما به وضوح نشان داده ایم که تشعشعات گوشی تلفن همراه، دارای تاثیرات زیست شناختی است. بعد از این تحقیقات که در واقع بسیاری از افراد دیگر نیز آن را تکرار کرده‌اند...جهان دیگر نمی تواند ادعا کند که استفاده از تلفن‌های همراه هیچ عارضه‌اي برای انسان ندارد.»


اگر تشعشعات تلفن‌های همراه بسیار کمتر از تشعشعات اجاق‌های مایکروویو هستند، این بدان معنا نیست که تلفن‌های همراه هیچ اثر سوئی بر بدن شما ندارند.


دیویس در انتهای کتاب این نکته گریزناپذیر را مطرح مي‌کند که : «ما باید روی ایمنی تلفن‌های همراه سرمایه گذاری کنیم، به همان طریقی که در زمینه سایر فناوری‌های نوین این کار را انجام مي‌دهیم.» اما این نکته روشن نیست که آیا این کار سابقه داشته است یا خیر. آیا فکر مي‌کنید که این صنعت و دولت کار درست را انجام مي‌دهند و نتایج تحقیقاتی را مي‌پذیرند که مي‌تواند استفاده از تلفن همراه را به کلی به مخاطره بیندازد؟ با وجود منافع شرکتی، بسیار بعید است که کارهایی چون انجام  تحقیقات و وضع مقررات الزامی، صورت واقعیت به خود گیرند.


کاربران تلفن‌های همراه چه کارهایی باید انجام دهند؟ آنها و به خصوص کودکان نباید بدون «محافظ» از تلفن همراه استفاده کنند. آنها نباید تلفن همراه روشن را در جیب‌های لباسشان و نزدیک بدنشان حمل کنند. از گزینه بلندگوی گوشی‌ها استفاده کنند. آگاه شوند که استفاده از امکانات متن نویسی و دیگر کارکردهای تلفن همراه، خطر بسیار کمتری از نگه داشتن آن در نزدیکی گوش و سر دارد. به یاد داشته باشند که تلفن‌های بی سیم نیز تشعشعات مشابهی را منتشر مي‌کنند، بنابراین استفاده از این گوشی‌ها را در خانه به حداقل برسانند.


در این فکرم که آیا به ثروتمندترین و ذی قدرت ترین افراد جامعه ما، کسانی همچون پرزیدنت اوباما ( و فرزندانش) نیز توصیه اکید شده است که تلفن همراه را در نزدیکی گوش خود نگه ندارند یا نه.


حرف آخر اینکه اعتیاد شما به استفاده از تلفن همراه، فقط مي‌تواند مایه نابودی شما شود. آیا مي‌دانید این اعتیاد چقدر برایتان زیان دارد؟ امروزه تلفن‌های هوشمند مد شده‌اند. ولی ما اکنون به انسان‌های هوشمند بسیار بیشتر نیازمندیم. ارتباط خود را قطع کنید. به یاد داشته باشید که هر چه بیشتر از تلفن همراه استفاده کنید، بیشتر در تله آن گرفتار مي‌شوید.


www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=21771

به نقل از: ماهنامه سیاحت غرب، شماره 88