(چاپ)

کد خبر :  35073  
تاریخ انتشار خبر : ۰۲ بهمن ۱۳۹۹ خبرها و نظرها
از سیگار برگ تا واکسن کرونا/ آیا کوبا در زمینه مراقبت‌های سلامت و پزشکی کشوری قابل اعتماد است؟

بسم الله الرّحمن الرّحيم

و صلّى اللّه على محمّد و آله الطّاهرين و لعنة الله على اعدائهم اجمعين

 

 

 


از سیگار برگ تا واکسن کرونا/ آیا کوبا در زمینه مراقبت‌های سلامت و پزشکی کشوری قابل اعتماد است؟

 

 

 

 

 
با فرمایش رهبر معظم انقلاب در خصوص ممنوعیت واردات واکسن‌های امریکایی و انگلیسی مقامات دولتی ایران از عقد قرارداد واردات واکسن از کشورهای دیگر سخن به میان آورده‌اند، در کنار نام کشورهای مطرح در حوزه زیست‌فناوری و پزشکی مانند چین و روسیه نام کشور کوبا نیز به چشم می‌خورد.

 

 

 

 
 برخی با شنیدن نام کوبا مزارع قهوه، سیگار برگ و باندهای مافیایی مواد مخدر به ذهنشان متبادر می‌شود، در این نوشتار به روایت ابعاد دیگری از ظرفیت کشور کوبا پرداخته‌ایم.

 

 

 خدمات پزشکی در ۱۶۴ کشور جهان

 

 
سفر پزشکان کوبایی به کشورهای مختلف جهان به منظور کمک به مقابله با ویروس کرونا موجب تحسین این کشور شده‌است.

 

 

اگرچه این موضوع بیشتر در جریان سفر این پزشکان به لمباردی ایتالیا مورد توجه قرارگرفت، کوبا خدمات پزشکی خود را به خصوص در جریان شیوع شدید ویروس کرونا به کشورهای همسایه نیز ارائه‌کرد.

 

 

اما دولت‌های کشورهای اکوادور، برزیل و بولیوی به علت فشار و تهدید شدید دولت ترامپ قراردادهای خود در این زمینه با دولت کوبا را لغو کردند. 



 دولت کوبا تلاش کرد تا در زمان شیوع بیماری‌های خطرناک و همه‌گیر در جهان نقش سازنده خود را ایفا کند.

 

 

در سال ۲۰۱۴ و در زمان شیوع ویروس ابولا در غرب آفریقا، کوبا اولین کشوری بود که کار درمانی خود را به کشورهای بحران زده فرستاد.

 

 

این کشور بزرگترین گروه درمانی وتجهیزات متنوعی را به کشورهای غرب آفریقا فرستاد. تعداد کل این افراد با احتساب نیروهای داوطلب ده هزار نفر بود.

 

 

 یک گروه منتخب و کارآزموده دوهزار و پانصد نفری از این جمع که قبلاً تجربه مواجهه با بلایای طبیعی و نیز بیماری‌های مختلف همه گیر را در نقاط مختلف جهان داشتند، به گینه، سیرالئون و لیبریا اعزام شدند و تجربه این افراد نرخ مرگ و میر ابولا در کشورهای یادشده را از ۵۰ درصد به ۲۰ درصد کاهش داد.

 

 

 

 

پزشکان کوبایی با دوراندیشی یک برنامه آموزشی را در کشورهای غرب آفریقا به اجرا گذاشتند تا از شیوع گسترده مجدد بیماری ابولا جلوگیری کنند. این تلاش‌ها تا بدان حد گسترده و چشم‌گیر بود که حتی باراک اوباما رئیس جمهور وقت آمریکا در دسامبر سال ۲۰۱۴ مجبور به تحسین آن شد.

 

 

 

 نکته مهم این بود که کار درمان کوبا از همان تجهیزات و داروهایی در کشورهای آفریقایی استفاده می‌کردند که در خود کوبا و منطقه آمریکای لاتین به کار می‌گرفتند و در این زمینه بین کشورهای مختلف تبعیض اعمال نمی‌کردند.

 

 

 

این در حالی است که آمریکا و متحدان اروپایی آن معمولاً کشورهای آفریقایی را به آزمایشگاه داروهای جدید و تایید نشده خود مبدل می‌کنند و با سلامت مردم این قاره بازی می‌کنند تا دریابند آیا تولیدات جدید آنها کیفیت وامنیت لازم را دارد یا خیر.

 

 

 

بر اساس آمار دولت کوبا از سال ۱۹۶۰ به این سو بیش از ۴۰۰ هزار متخصص بهداشت و درمان کوبایی در ۱۶۴ کشور جهان خدمت‌رسانی کرده‌اند.

 

 

 
اولین ماموریت از این دست در سال ۱۹۶۰ در شیلی انجام شد. در آن زمان زلزله‌ای بزرگ زندگی میلیون‌ها نفر را در این کشور تحت تاثیر قرار داد. تا سال ۲۰۱۴ پزشکان کوبایی بیش از ۱.۲ میلیارد مورد خدمات مشاوره پزشکی ارائه داده‌اند، به تولد ۲.۲ میلیون نوزاد کمک کرده‌اند و بیش از ۸ میلیون عمل جراحی در نقاط مختلف دنیا انجام داده‌اند.

 

 

 

 

 از ابتدای دهه ۶۰ میلادی، حدود ۷۶ هزار پزشک کوبایی در ۳۹ کشور آفریقایی خدمت کرده‌اند و بیش از ۲۰ هزار پرستار و کادر درمان کوبایی از دهه‌ها قبل در ونزوئلا مشغول خدمت هستند.