(چاپ)

کد خبر :  35340  
تاریخ انتشار خبر : ۲۸ فروردين ۱۴۰۰ خبرها و نظرها
چند نکته رمضانی از دیدگاه طب سنتی

بسم الله الرّحمن الرّحيم

و صلّى اللّه على محمّد و آله الطّاهرين و لعنة الله على اعدائهم اجمعين

 

 


 

چند نکته رمضانی از دیدگاه طب سنتی

 

 

 

 

سعی کنیم درین ماه یک‌ عادت و صفت ناپسند را از خود دور کنیم، این عادت می تواند پرخوری و در هم خوری یا تند جویدن .. باشد. قبل از سیری دست از غذا برداشتن یکی از اصول حفظ سلامتی است.

 

 

باتوجه به اصل عدم همزمانی دو غذا با سرعت هضم متفاوت؛ پیشنهاد میشود افطاری با غذا های زود هضم گرم مثل سوپ سبزی یا فرنی یا خرما با کمی شیر گرم یا.. باشد و بعد از مدت زمان اندکی غذای اصلی میل شود و همزمان مصرف نشوند.

 

 

بدلیل سرعت هضم متفاوت میوه ها، میوه هایی مانند ملون و سیب و خیار .. بهتر است با فاصله یک تا دو ساعت از زمان مصرف غذای اصلی میل گردند که درین فصل عملا حدود نیم ساعت قبل از زمان خواب میباشد.

 

 

 لازمه سحری خوردن، عدم دیر خوابی شبانه است و از آنجا که ساعت طلایی خواب درین زمان حدود ۱۰.۵ تا ۳.۵ می باشد، بایستی برای سحری حداقل یک تا یک ونیم ساعت زمان بگذارید، زیرا مصرف همزمان مایعات و سحری میتواند موجب مشکلات گوارشی شود و موجب تخلیه زودتر مواد از معده و ایجاد نفخ و اسهال و درد معده شوند. پس با بیداری زودتر و مصرف مایعات مثل آب یا دم نوش یا سکنجببن با ..با فاصله از سحری این مشکل کمتر خواهد شد.

 

 

 

خود غذاها از جمله میوه و خورشت و نان و برنج و.. حاوی مقداری آب هستند و در خوردن مایعات افراط نکنیم. از مصرف نوشیدن سرد در هنگام افطاری بپرهیزیم.

 

 

 بطور کلی بهتر است غذاهای با هضم سنگین تر مانند حلیم، کله پاچه و سرخ کردنی و.. برای ماه رمضان کمتر مصرف شوند و خورش ها گزینه های مناسب تری هستند.

 

 

 از مصرف مدر ها مانند چای غلیظ مخصوصا در سحری بپرهیزیم زیرا تشنگی را بدتر می کنند و برای کاهش عطش در طول روز استفاده از خیسانده تخم خرفه در دوغ در افراد با مزاج گرم تر یا تخم شربتی در خاکشیر و یا سکنجبین یا شربت آبلیمو عسل مناسب طبع افراد توصیه میشود.

 

 

با توجه به احتمال تشدید مشکلات گوارشی و تولید مواد نامناسب در بدن بهتر است بعد سحری نخوابیم و کمبود خواب را میتوان بعد از طلوع آفتاب جبران نمود. و بطور کلی خواب زیاد در طول روز و غروب نیز بدلیل اختلال در زمان خواب شب و نیز احتمال تشدید گرسنگی و یا تولید مواد نامناسب توصیه نمی گردد.

 

 

 

ماه رمضان از دید گاه طب سنتی میتواند موجب پاکسازی مناسب در افراد شود بشرطی که قوانین تغذیه ای آن رعایت گردد و افراد برعکس پرخوری نکنند و چاق تر نشوند. عدم سیر شدن ضمن پیشگیری از چاقی به داشتن حس و حال خوب نیز کمک میکند. سوپ های سبزیجات کم کالری و نخوداب طبی نیز میتوانند از چاقی جلوگیری نمایند و بطور کلی بهتر است برنج کمتر مصرف شود.

 

 

پیشنهادات مذکور بطور کلی است و بدیهی است که هر فرد با توجه به مزاج و حرفه و میزان فعالیت بدنی و میزان تشنگی و ضعف و گرسنگی میتواند برنامه متفاوتی داشته باشد و نمی توان یک نسخه واحد را به همه پیشنهاد نمود‌.

 

 

روانی شکم و عدم یبوست در ماه مبارک را جدی بگیریم و استفاده از فیبرهای رطوبت رسان و یا خاکشیر و تخم شربتی و ماساژ شکم در جهت عقربه ساعت کمک کننده است.

 

 

با توجه به معنویت و آرامش ذاتی این ماه سعی کنیم کارها و مشغولیت ها را کمتر کنیم و خود مراقبتی بیشتری با تفکر در احوال خود و مراقبه داشته باشیم. پیاده روی ملایم بعد سحری و افطار در حد پنج دقیقه به هضم بهتر کمک میکند و بطور کلی پیاده روی و فعالیت سنگین توصیه نمیشود.

 

 

 ماه رمضان اگر با شرایط طبی و آداب غذایی و خوردن سحری همراه باشد می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن طبق مقالات علیه بیماری ها مانند کرونا کمک نماید ولی در صورت عدم رعایت این مسائل و یا وجود مشکلات و بیماری های زمینه ای و یا مشکلات شغلی شخصی مشورت با پزشک میتواند در مورد فایده یا ضرر روزه داری کمک کننده باشد.