(چاپ)

کد خبر :  77965  
تاریخ انتشار خبر : ۰۹ دي ۱۴۰۳ خبرها و نظرها
خانه وسیع یا خانه کوچک، کدامیک اسلامیست؟

بسم الله الرّحمن الرّحيم

و صلّى اللّه على محمّد و آله الطّاهرين و لعنة الله على اعدائهم اجمعين

 

 

 

 

 

کاربر عزیز، از شما تقاضا داریم استفاده از این متن (مطالعه، ارسال و ...) را با تلاوت یک صلوات، (هدیه به ساحت قدسی مادر گرامی حضرت صاحب الامر (روحی فداه) و به نیت تعجیل در فرج ایشان) همراه کنید. خدایتان جزای خیر دهاد.

 

 

 

 

 

خانه وسیع یا خانه کوچک، کدامیک اسلامیست؟

 

 

 

 


 

🔹از مجموع روایاتی که از ائمه اطهار به ما رسیده، از یک‌سو داشتن منازل بزرگ و مجلل نهی شده و از سوی دیگر به وسعت و بزرگی منزل توصیه شده است.


 

🔸دسته اول:


رسول خدا (ص) می‌فرماید: از سعادت آدمی است که خانه‌اش وسیع باشد. (المحاسن ، ج ‌۲، ص ۶۱۰)


 

🔹اهمیت این موضوع به حدی است که ایشان در یکی از دعاها، از خداوند متعال،‌ خانه وسیع طلب می‌کنند:

 


خدایا گناه مرا ببخش و خانه مرا وسعت بخش و روزی مرا مبارک گردان. (مسند أبی یعلی، ج ۱۳، ص ۲۵۷ )


 

🔸مردی از انصار در محضر پیامبر(ص) از داشتن منزل کوچک ابراز ناراحتی نمود! پیامبر فرمودند: داد بزن و از خداوند بخواه که خانه‌ات توسعه پیدا کند(یعنی با جدیت از خدا بخواه).(اصول کافی، ج ‌۶، ص ۵۲۶)

 


 

🔹دسته دوم:


امام علی (ع)، هنگام عیادت علاء بن زیاد حارثی که از اصحاب او بود، و دیدن سرای بزرگ وی فرمودند: خانه به این بزرگی را در این دنیا برای چه می‌خواهی، در صورتی که در آخرت بیشتر به آن نیاز داری؟

 


اما می‌توانی- در صورتی که بخواهی- با این سرا، سرای آخرت را نیز به دست آوری؛ یعنی در آن از مهمانان پذیرایی کنی، و به صله ارحام بپردازی، و حقوق حق ‌داران را به دست آنان برسانی که در این صورت از این خانه به خانه آخرت خواهی رسید.(نهج البلاغه، ص ۵۱۴)

 


 

🔸امام حسین (ع) منزل مجللی را دید، فرمود گِل‌ها را بالا برد و دین خود را پایین آورد.(مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج ‌۳، ص‌۴۶۷)

 

 

 

🔹هر کس ساختمانی بیش از مورد نیازش بسازد، در قیامت، مجبورش می‌کنند تا آن‌ را بر دوش خود حمل کند.(وسائل الشیعة، ج ‌۵، ص ۳۳۸)

 

 

🔅رسول خدا فرمودند:هر کس برای خودنمایی یا شهرت‌طلبی خانه‌ای برای خود بسازد، روز قیامت آن خانه را تا هفتمین طبقه زمین به دوش می‌کشد، سپس به صورت حلقه‌ای آتشین طوق گردنش می‌شود، آن‌گاه او را با آن حال به آتش دوزخ می‌افکنند. راوی گفت:پرسیدیم:ای پیامبر خدا  چگونه برای خودنمایی یا شهرت ‌طلبی خانه می‌سازد؟! فرمود:خانه‌ای بسازد که بیش از اندازه حاجتش باشد، یا آن‌ را برای فخر فروشی بنا کند.(ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص ۲۸۱)

 

 

 


 

🔹در نتیجه وظیفه ما رعایت حد اعتدال است. همچنین؛


1)منظور اسلام از خانه های وسیع کاخ و خانه‌های مجلل نیست، بلکه خانه‌ای است که متناسب با نیاز هر خانواده در عرف بوده و مایه‌ی آسایش و آرامش افراد خانواده را فراهم کند.

 


2) اسلام،‌ هر خانه بزرگی را باعث سعادت دنیوی و اخروی نمی‌داند. وسعت خانه زمانی مورد تأیید است که وسیله‌ای برای دست یافتن صاحب ‌خانه به هدف‌های شایسته خانوادگی و اجتماعی؛ مانند برپا داشتن جلسات آموزنده دینی و اطعام فقرا باشد.