ببخشید من بینایم ضعیف هست نمره چشمم بالاست چه توصیه ای دارین .ممنون
معصومه

سلام.ممنون از مطالب آموزنده شما.یک سوال من فشار خون دارم البته با قرص همیشه تنظیم هست میتونم این رزیم و بگیرم...همچنین درد مفاصل هم دارم
خانم رنجبران

باسلام و احترام بنده دوماهه باردار هستم یک هفته ای هست که غذا میخورم مقدار کم حتی،احساس سنگینی شدید میکنم معده ام انگار سریع پر میشه و کلا بعد از غذا احساس خیلی سنگینی و یه حالت دلپیچه و تهوع خفیف دارم و معذرت میخوام اجابت مزاجم هم بد شده یعنی سفت نیست اتفاقا نرم هست اما کامل تخلیه نمیشه چندبار و تکه تکه درصورتی که قبل از بارداری من مشکلی نداشتم از این لحاظ و هرروز اجابت مزاج داشتم بارداری قبلیم بسیار گرسنه میشدم و بسیار غذا میخوردم اصلا همچین مشکلی نداشتم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
فاطمه

برای دفع خلطهایی ک پشت حلقم هست چیکار کنم مدفوعم کامل دفع نمیشه راه حل بدین لطفا
خانوم

سلام و عرض ادب آقایی ۴۶ ساله هستم. دیسک کمر در مهره ۴ و۵ و همچنین تنگی کانال نخاع دارم . آیا در طب سنتی راهکاری برای تسکین درد وجود دارد؟ لطفا راهنمایی بفرمایید( الان بیشترین ناحیه درد در کمر هست) ممنونم.
حسین

سلام خسته نباشید مرسی از زحمات بی کران شما من کیست مویی دارم هر کاری میکنم سر باز نمیکنه دو ماه هست این اسفرزه و روغن سیاه میزارم سر باز نمیکنه خرما و خورد شده کاسه چینی میزارم سر باز نمیکنه ترو خدا یه روشی بگین خیلی اذیتم درد نمیکنه فقط نگران هستم بدتر نشه میخواستم عمل کنم همه میگن باز برگشت داره لطفا راهنمایی کنید مرسی
امین

آیا آب پیاز برای دختر با کره مضر است ؟
mahsa

سلام آقای دکتر سن بارداری را از اولین روز آخرین پریود حساب کنیم یا از زمانی که میدانیم نزدیکی بوده بین سونوگرافی های معمول کدام یک را شما پیشنهاد میدهید انجام دهیم
محمدی

سلام ببخشید خوردن گوشت بلدرچین پر ایام بارداری مشکلی نداره؟ باتشکر
مریم

سلام و نور و رحمت برای رفع جای جوش دوران نوجوانی و جوانی و شفافیت پوست چه باید کرد ؟! (متاسفانه تاکنون هرچه ویزیت حضوری با همکاران طب جدید و طب سنتی داشته ایم نتیجه ای جز تشدید وصعیت در پی نداشته ) ، لطفا خودتان راهنمایی کامل بفرمائید. جزاکم الله خیرا
مائده
کد : 1588
تاریخ انتشار : ۲۹ شهريور ۱۳۹۶
خبرها و نظرها
Share Email
درخت اراک (درخت مسواک)

 

 

بسم اللّه الرّحمن الرّحيم 

و صلّي الله علي محمّد و آله الطّاهرين  و لعنة الله علي اعدائهم اجمعين 

 

 

 

 

 

درخت اراک (درخت مسواک)

 

 

 

نام قرآنی این گیاه خَمط و نام عمومی آن در زبان انگلیسی Salvadora است. درختچه ای است بدون خار و تیغ از خانواده چوج (Salvadoracea) که به درخت انار شباهت دارد و ارتفاع آن به 2 تا 6 متر می رسد. قسمت مورد استفاده آن ریشه است.

 

 

 

خواص درمانی:

ضد پلاک دندانی، ضد میکروب، ضد التهاب و کاهش دهندۀ کشش سطحی است. ریشه این گیاه ترکیبات تری متیل آمین، آلکالوئید سالوادورین کلرور سدیم، فلوئور، سیلیکا، گوگرد، رزین ویتامین C، تانن، ساپونین، فلاونوئید و بتا سیتوسترول دارد.

 

 

اثر تحریکی ملایمی که پس از مصرف چوب تازه اراک روی لثه ها ایجاد می شود، به دلیل وجود تری متیل آمین و سالوادورین است. تری متیل آمین توانایی تغییر کشش سطحی را نیز دارد که این امر به عدم تجمع ذرات مواد غذایی در بین دندان ها کمک می کند. کلرور ها نقش یک ضد عفونی کننده ملایم را بازی می کنند و اثر فلوئور نیز واضح است و در مرحله شکل گیری و نمو دندان ها نقش داشته و اسید انیسیک به دفع خلط از سینه کمک میکند. سیلیکا در سفید کردن دندان ها نقش اساسی دارد و گوگرد نیز ضد میکروب است. ویتامین C  هم به طور وسیعی در عفونت های دهان و خونروی از لثه مصرف می شود. سایر ترکیبات موثر گیاه نیز آثار ضد التهابی و ضد میکروبی دارند.

 

 

 

طریقه مصرف:

 

 

قطره دهان شویه.

 

پیامبر گرامی اسلام فرموده است: «رَکعَتانِ بــِسواکٍ اَفضَلُ مِن سَبعینَ رَکعةً بِغَیرِ سواکٍ وَ دَعوَةً فی السّرِ اَفضلُ من سَبعینَ دعوةً فی العلانیةِ و صدقةً فی السّرِ اَفضلُ مِن سَبعینَ دَعوةً فی العلانیةِ.»

 

 

دو رکعت نماز با مسواک برتر از هفتاد رکعت بدون مسواک، یک دعای نهان برتر از هفتاد دعای آشکار و یک صدقه نهان برتر از هفتاد صدقه آشکار است (نهج الفصاحه حدیث 1669،مترجم ابوالقاسم پاینده)

 

 

نام درخت اراک (خمط) در آیه 16 سوره مبارکه سبا آمده است: «فَاَعرضوا فَاَرسَلنا علیهم سَیلَ العَرِمَ و بَدّلناهُم بِجنَّتَیهِم جَنَّتینِ ذَواتَی اُکُلٍ خَمطٍ و اَثلٍ و شَیءٍ مِن سِدرٍ قَلیلٍ» ولی روی بگرداندند، پس سیل عرم را به سویشان سرازیر کردیم و دو باغستانشان را به دو زمین خشک مبدل ساختیم، که جز خوراکی تلخ و اثل (شورگز یا گزماره) و مختصری سدر نمی رویانید.

 

 

خَمط را مترجمان انگلیسی قرآن معمولا به معنای درختی که میوه ای تلخ دارد آورده اند. اما بسیاری از مفسران و مترجمان عربی، فارسی و اردو آن را اراک (عربی،فارسی) و پیلو(اردو) معنی کرده اند. اراک که در عربی شجرةالسواک نامیده می شود از درختان مهم عربستان است و اغلب از شاخه و ریشه آن برای مسواک استفاده می کنند. اخیرا بهره برداری از این درخت برای استفاده از عصاره چوب آن در خمیر دندان، توجه صنایع اروپایی و آمریکایی را شدیدا به خود جلب کرده است. همان طور که در فوق اشاره شد ترکیباتی که در گیاه وجود دارد برای تمیز کردن و براق کردن دندان ها موثر است.

 

 

 

میوه اراک خوراکی است. این میوه طعم روغن خردل را دارد از این رو گاهی این درخت را به انگلیسی خردل (Mustard) می نامند. درحالی که خردل عبارت از Brassica nigra یا Sinapisnira است. میوه اراک ملین و مقوی است و در معالجه بواسیر، بیماری طحال، تب، جذام و دفع کرم، نافع است.

 

 

درخت اراک مانند درختان کهن و تنومند دیگر چون سدر و گز درختی است بسیار محکم. از این رو احتمال باقی ماندن آن بعد از سیل بسیار زیاد است و این است آنچه خداوند در سوره سبا در این باره فرموده است.

 

حضرت محمد(صل الله علیه و اله و سلّم) به یارانش فرمود: شما باید دهانتان را بشویید و این به معنای ستایش خداوند است.

 

 

نقل شده است که مسواک چندین خاصیت دارد. از آن جمله است سفید و خوشبو کردن دندان ها، محکم کردن و قوت بخشیدن به لثه ها و دندان ها، روشنی بخشیدن به ذهن، افزایش حافظه، دفع سودا و بلغم، روشنی چشم، تحریک اشتها و دفع یبوست.

 

 

 ابوهریره از رسول خدا (صل الله علیه و آله و سلم) نقل کرده که فرمود: اگر امری بسیار مشکل نبود، مسواک کردن را بر امّتم واجب میکردم.

 

 

روایات معصومین(علیهما السلام): در رساله ذهبیه به روش تهیه گرد خاصی برای حفظ دندانها و سفید کردن آن ها اشاره شده است. در بسیاری از روایات، به مسواک زدن با چوب درخت مسواک و چوب درخت زیتون به علت از بین بردن جرم دندان و خوشبو کردن دهان توصیه و از مسواک زدن با شاخه انار و ساقه سبزی نهی شده است. در حدیثی از پیامبر اکرم صل الله علیه و اله و سلّم برای مسواک زدن دوازده ویژگی آورده شده مانند: سفید کردن دندانها، از بین بردن بلغم، تقویت لثه، از بین بردن جرم دندان، خشنودی پروردگار، حضور فرشتگان، ازدیاد رزق و روزی و...

 

 

امام رضا(علیه السلام) در روایتی متذکر شده اند که: «مصرف آن باید به اعتدال باشد، زیاده روی در آن عاج دندان را از بین می برد و موجب لغزش و ضعف ریشه های آن می شود.»

 

 

 

منابع:

    کتاب "برداشتی مجمل از طب سنتی در قرآن مجید و بعضی متون اسلامی دیگر"– تالیف دکتر محمدعلی معصومی – عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
    مقاله "بررسی خواص دارویی درخت اراک در آموزه های طب اسلامی، طب سنتی و دانش نوین بشری" – دکتر محمدمهدی اصفهانی،نعیمه سادات داودی،دکتر امیرمهدی طالب،دکتر علیرضا قنادی – دانشگاه علوم پزشکی اصفهان – مرکز تحقیقات علوم دارویی و دانشکده داروسازی اصفهان

 

با تشکر از خانم دکتر مهدیه محبی

 

منبع :

سایت جامع طب سنتی ایرانی اسلامی



نظرات
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

آخرین مقالات

داروی گیاهی کرونای مدبر غدیر[12447بازدید]
ارزش های پست مدرن، نارضایتی از پزشکی؛ گرایش به طب مکمل[15092بازدید]
غذا درمانی از دیدگاه قرآن و علم(مقاله انتخابی)[35319بازدید]
نظام بهداشت و سلامت در اسلام(مقاله انتخابی)[46333بازدید]
بهداشت روانی اعتقادی در اجتماع(مقاله انتخابی)[17349بازدید]
بررسي ناهمخوانی آيات طبّي با علوم پزشكي(مقاله انتخابی)[23225بازدید]
قرآن و بهداشت روان(مقاله انتخابی)[63811بازدید]
چند نکته ساده در مورد از شیر گرفتن کودک[536611بازدید]
زردی نوزادان[494175بازدید]
ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان (مقاله انتخابی)[11538بازدید]
علم، سنّت، مدرنیته(مقاله انتخابی)[11628بازدید]
پزشکی نوین و تردید های پیش رو(مقاله انتخابی)[11311بازدید]
آشنایی با ابعاد آشکار و پنهان ترویج همجنس بازی در جهان(مقاله انتخابی)[16171بازدید]
توصیه های طبی از مرحوم آقا فخر تهرانی [51023بازدید]
نقد طب مدرن از دیدگاه آیت الله جوادی آملی(مقاله انتخابی)[17801بازدید]
وقتی پیامبران غرب دروغ می گویند (تبارشناسی علوم جدید)(مقاله انتخابی)[15287بازدید]
اثبات کجی دیوار پزشکی مدرن(مقاله انتخابی)[11014بازدید]
القاى بیمارى به جامعه(مقاله انتخابی)[8483بازدید]
ایدز ؛ گلوله‌ بیولوژیک آرپا(مقاله انتخابی)[13083بازدید]
نگاهی به جنايات بيوتروريستي آمريكا(مقاله انتخابی)[14444بازدید]

از میان مقالات

صنعت قند با خریدن دانشمندان، تقصیرها را گردن چربی انداخت (مقاله انتخابی)
وقتی پیامبران غرب دروغ می گویند (تبارشناسی علوم جدید)(مقاله انتخابی)
تشعشعات تلفن همراه باعث تغییر شکل مغز می شود(مقاله انتخابی)
سالنامه حجامت 1401 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
دستورات حفظ سلامتی و تغذیه برای بیماران مبتلا به سرطان
توصیه‌های‌اخلاقی مرحوم حاج‌اسماعیل دولابی درباره خانواده
کندرو مالاسی پاتلا
به خطر انداختن سلامت نوزادان برای فروش ماهی(مقاله انتخابی)
ظرف ها؛ تعیین تکلیف
مرگبارترین آزمایش‌های علمی آمریکا
درسنامه مزاج شناسی- مقاله نخست؛ مفاهیم بنیادین مزاج شناسی
بهداشت روانی اعتقادی در اجتماع(مقاله انتخابی)
دفاعیه دکتر حدّاد عادل از طبّ سنّتی(مقاله انتخابی)
ناباروری؛ شاهنامه ای با پایانی خوش؟!
دمنوش های ایرانی
واکسیناسیون سراسری به چه قیمتی؟(مقاله انتخابی)
از کیسینجر تا ظریف؛ افشاگری "ویلیام انگدال" آمریکایی از تراریخته‌های نابودگر(مقاله انتخابی)
چرا برخی از زنان ایرانی پلنگ شده‌‎اند؟ (مقاله انتخابی)
معده شناسی
شفا از منظر قرآن کریم (مقاله انتخابی)