سلام ،دو ماهه باردار هستم بویاییم زیاد شده یکم بوها رو بیش از حد متوجه میشم مثلا بوی سرویس بهداشتی یا بعضی غذاها یا بوی لباس و... و بعد از اون حالم بد میشه یکم حالت تهوع پیدا میکنم لطفا بفرمایید از نظر طب سنتی به چه علت هست؟ و راهکار چی هست؟
مریم

ببخشید من بینایم ضعیف هست نمره چشمم بالاست چه توصیه ای دارین .ممنون
معصومه

سلام.ممنون از مطالب آموزنده شما.یک سوال من فشار خون دارم البته با قرص همیشه تنظیم هست میتونم این رزیم و بگیرم...همچنین درد مفاصل هم دارم
خانم رنجبران

باسلام و احترام بنده دوماهه باردار هستم یک هفته ای هست که غذا میخورم مقدار کم حتی،احساس سنگینی شدید میکنم معده ام انگار سریع پر میشه و کلا بعد از غذا احساس خیلی سنگینی و یه حالت دلپیچه و تهوع خفیف دارم و معذرت میخوام اجابت مزاجم هم بد شده یعنی سفت نیست اتفاقا نرم هست اما کامل تخلیه نمیشه چندبار و تکه تکه درصورتی که قبل از بارداری من مشکلی نداشتم از این لحاظ و هرروز اجابت مزاج داشتم بارداری قبلیم بسیار گرسنه میشدم و بسیار غذا میخوردم اصلا همچین مشکلی نداشتم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
فاطمه

برای دفع خلطهایی ک پشت حلقم هست چیکار کنم مدفوعم کامل دفع نمیشه راه حل بدین لطفا
خانوم

سلام و عرض ادب آقایی ۴۶ ساله هستم. دیسک کمر در مهره ۴ و۵ و همچنین تنگی کانال نخاع دارم . آیا در طب سنتی راهکاری برای تسکین درد وجود دارد؟ لطفا راهنمایی بفرمایید( الان بیشترین ناحیه درد در کمر هست) ممنونم.
حسین

سلام خسته نباشید مرسی از زحمات بی کران شما من کیست مویی دارم هر کاری میکنم سر باز نمیکنه دو ماه هست این اسفرزه و روغن سیاه میزارم سر باز نمیکنه خرما و خورد شده کاسه چینی میزارم سر باز نمیکنه ترو خدا یه روشی بگین خیلی اذیتم درد نمیکنه فقط نگران هستم بدتر نشه میخواستم عمل کنم همه میگن باز برگشت داره لطفا راهنمایی کنید مرسی
امین

آیا آب پیاز برای دختر با کره مضر است ؟
mahsa

سلام آقای دکتر سن بارداری را از اولین روز آخرین پریود حساب کنیم یا از زمانی که میدانیم نزدیکی بوده بین سونوگرافی های معمول کدام یک را شما پیشنهاد میدهید انجام دهیم
محمدی

سلام ببخشید خوردن گوشت بلدرچین پر ایام بارداری مشکلی نداره؟ باتشکر
مریم
کد : 33684
تاریخ انتشار : ۱۸ مرداد ۱۳۹۸
خبرها و نظرها
Share Email
فرد گرمازده را چطور از مرگ نجات دهیم؟

 

 

بسم اللّه الرّحمن الرّحيم 

و صلّي الله علي محمّد و آله الطّاهرين  و لعنة الله علي اعدائهم اجمعين 

 

 

 

 

فرد گرمازده را چطور از مرگ نجات دهیم؟

 

 

 

 

اغلب در ماه‌های داغ سال رخ می‌دهد و می‌تواند از طیف خفیف تا شدید بروز کند و اگر کنترل نشود حتما باعث جدی‌ترین آسیب‌ها به فرد شود؛ درباره گرمازدگی صحبت می‌کنیم؛ عارضه‌ای که شاید خیلی جدی گرفته نشود، اما در کمترین زمان، جان فرد را تهدید می‌کند.

 

قرار گرفتن طولانی‌مدت در محیط‌های بسیار گرم یا در معرض گرما بودن به واسطه شغل مانند کارگران ساختمانی، ورزشکاران در رشته‌های مختلف، پیاده‌روی در هوای گرم، کارکردن در کوره‌پزخانه‌ها و آتش‌نشانی می‌تواند منجر به گرمازدگی شود. باید بدانیم در مورد کدام گرمازدگی حرف می‌زنیم؛ نوعی از گرمازدگی که «گرمازدگی کلاسیک یا nonexertional» خوانده می‌شود، ناشی از قرار گرفتن در محیط گرم است که اغلب در افراد مسن و مبتلا به بیماری مزمن مثل دیابت رخ می‌دهد، اما منظور ما گرمازدگی «exertional» است که در هوای تابستان بر اثر افزایش دمای بدن و فعالیت شدید فیزیکی در هوای گرم رخ می‌دهد. درباره این موضوع که این روزهای داغ نیمه مرداد برای خیلی از مردم مفید است، با فرید عباسی، پزشک داوطلب و مربی کمک‌های اولیه جمعیت هلال‌احمر گفتگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

 

 

 

فرد گرمازده را چطور از مرگ نجات دهیم؟

 

 

 

گرمازدگی در چه شرایط آب و هوایی بیشتر احتمال وقوع دارد و چه گروه‌هایی از افراد جامعه بیشتر در معرض این خطر هستند؟

 

هر جا که هوا گرم و رطوبت آن بالا باشد و فرد به هر دلیلی در این شرایط فعالیت بدنی داشته باشد، احتمال وقوع گرمازدگی وجود دارد. لازم نیست در هوای خیلی گرم قرار داشته باشیم؛ حتی در هوای معمولی هم به دلیل رطوبت بالا، افرادی که فعالیت بیش از حد انجام می‌دهند، ممکن است دچار گرمازدگی و علایم خستگی گرمایی شوند.

 

به‌طور کلی خطر گرمازدگی در دماهای بالاتر از حد نرمال یعنی دمای بالای ٤٠ درجه به صورت هشدار جدی برای افراد جامعه وجود دارد؛ به‌خصوص در این روزها و هفته‌های گرم این خطر به‌صورت جدی برای کسانی که بدنشان مطابقت زیادی با گرما ندارد و نمی‌توانند هوای گرم را تحمل کنند، وجود دارد.

 

کودکان، زنان و افراد مسن مسلما بیشتر در معرض آسیب از گرمای شدید قرار دارند، چراکه مقاومت بدنشان نسبت به این تغییرات کمتر است. اما به غیر از این گروه‌ها، کسانی هم که به هر علتی آب بدن‌شان را از دست داده‌اند، خطر گرمازدگی تهدیدشان می‌کند. مثل افرادی که دیابت دارند یا کسانی که دچار اسهال و استفراغ می‌شوند و بدنشان ذخیره آب کمتری دارد.

 

 

 

چه فعالیت‌هایی می‌تواند این خطر را بیشتر کند؟

 

 

 

هر کاری که موجب تعریق در بدن شود و عرق کردن بدن را زیاد کند، در صورتی که آب و هوا هم مستعد باشد، می‌تواند به گرمازدگی منجر شود. گاهی هوا نامطمئن است؛ در این صورت صرف مواجهه و حضور در آب و هوا هم می‌تواند باعث ایجاد حالت‌های گرمازدگی شود. نکته‌ای در این موضوع هست که باید در نظر گرفته شود؛ گرمازدگی را نباید با بیماری‌هایی که از تابش آفتاب ایجاد می‌شود، اشتباه گرفت. ممکن است شخصی بر اثر قرار گرفتن زیر آفتاب دچار سردرد شدید شود. این فرد گرمازده نیست؛ گرمازدگی یعنی بالا رفتن دمای بدن در درجه اول که به علایم دیگری منجر می‌شود.

 

 

 

مراحل گرمازدگی چه چیزهایی است؛ حالت‌هایی که می‌توان از آن‌ها به‌عنوان هشدار و جلوگیری از پیشرفت استفاده کرد؟

 

 

 

ابتدای کار یا مرحله خفیف گرمازدگی زمانی است که تعریق اتفاق می‌افتد و شخص نمی‌تواند به اندازه نیاز بدن آب و املاح یا آب بدون املاح جایگزین کند. در این شرایط بدن دچار انحلال املاح می‌شود و اولین نشانه‌های بروز گرمازدگی با گرفتگی‌های عضلانی و خستگی و ضعف عضلات خودش را نشان می‌دهد.

 

به تدریج که بدن دچار کمبود آب می‌شود، نشانه‌های خفیف بدتر می‌شود. این مرحله میانی یا گرمازدگی متوسط است که از آن به‌عنوان خستگی گرمایی هم یاد می‌شود. در این مرحله دمای بدن به زیر ٣٩ درجه سانتیگراد می‌رسد و علایم خاص خودش را دارد، مثل سردرد، حالت تهوع، بی‌اشتهایی، تپش قلب و افزایش تعداد تنفس. خستگی گرمایی معمولا با کمی بی‌قراری در کنار دیگر علایم همراه است.

 

 

 

در نهایت مرحله حاد چه علایم و خطراتی برای فرد گرمازده دارد؟

 

 

 

اگر شرایط به این شکل پیش برود و به بیمار رسیدگی نشود، وارد مرحله حاد گرمازدگی می‌شویم. در این مرحله آب به اعضای حیاتی بدن نمی‌رسد و مرحله شدید یا خطرناک گرمازدگی رخ می‌دهد که بسیار خطرناک است، به‌طوری که حتی با حضور تیم پزشکی و رساندن فرد به مراکز درمانی، در افراد جوان تا ٢٠‌درصد و در افراد مسن تا ٧٠درصد احتمال مرگ‌ومیر وجود دارد.

 

در مرحله حاد علایمی مثل اختلال هوشیاری دیده می‌شود. معمولا مصدوم خواب‌آلوده و بی‌قرار می‌شود. درحالی‌که دمای بدن به بالای ٤٠ درجه سانتیگراد رسیده است، خون‌رسانی به دستگاه‌های حیاتی بدن مختل می‌شود و اگر کنترل نشود متاسفانه می‌تواند به مرگ شخص منجر شود.

 

 

 

چه کمکی می‌توان به فردی که دچار گرمازدگی شده است، کرد؛ چه کارهایی باید و چه کارهایی نباید انجام داد؟

 

 

 

فردی که دچار گرمازدگی شده باید در محیطی خنک و خلوت درحالی‌که دور و اطرافش آزاد است و جریان هوا وجود دارد، روی یک زیرانداز عایق بخوابد. اگر در محیط طبیعی این اتفاق افتاده بهتر است فرد چند سانتیمتری با زمین فاصله داشته باشد تا گرمای زمین به بدنش منتقل نشود.

 

فرد حتما باید زیر سایه باشد. اگر سقف یا سایه وجود ندارد، امدادگر باید با وسیله‌ای مثل پتو یا ملحفه سایه ایجاد کند. وقتی مصدوم دراز کشید، بدنش را ٢٠ درجه بالا می‌آوریم و اگر لباس تنگی به تن دارد، آن را آزاد می‌کنیم یا درمی‌آوریم. کمپرس با آب دمای محیط روی کشاله‌های ران، قفسه سینه و زیر بغل را انجام می‌دهیم و او را به آرامی باد می‌زنیم. می‌توانیم جایگزینی آب و املاح را شروع کنیم تا فرد گرمازده رفته رفته بهبود یابد.

 

 

 

چقدر زمان داریم تا کسی را که دچار گرمازدگی حاد شده به مرکز درمانی برسانیم؟

 

 

 

هر مصدومی که حالت‌هایی از گرمازدگی دارد، اگر هوشیار باشد و دمای بدنش خیلی بالا نرفته باشد، اقدامات اولیه‌ای که گفته شد برایش انجام می‌شود، ولی اگر هوشیاری نداشته باشد، باید حین خنک کردن بدنش، به سرعت او را به بیمارستان برسانیم. قابل توجه است کسانی که گرمازدگی خفیف دارند خیلی سریع به سمت علایم حاد و وخیم پیش می‌روند. نباید زمان را از دست داد. اگر مصدوم هوشیاری نداشته باشد هر ثانیه‌ای که بگذرد می‌تواند جانش را به خطر بیندازد. نمی‌توان زمانی برایش تعیین کرد. اصلاح املاح بدن ممکن است ساعت‌ها یا روزها در مراکز درمانی زمان ببرد. اختلال املاح ناشی از گرما می‌تواند مصدوم را دچار تشنج کند.

 

 

اصول کمک‌های اولیه به ما می‌گوید باید ابتدا شرایط مصدومی را که هوشیار است و دچار خستگی گرمایی یا گرمازدگی شده است، ثابت کرد و در ادامه اگر مشکل جدی داشت و رفع نشد او را به بیمارستان رساند. اما در حالتی که سطح هوشیاری فرد گرمازده پایین آمده باشد، باید در حین خنک کردن بدن، او را سریعا به مرکز درمانی مجهز رساند.

 

 

 

چه توصیه‌های عمومی می‌توان به مردم داد که در این روزهای داغ مراقب خودشان باشند؟

 

 

 

ما باید آب و هوای اطرافمان را بشناسیم. از حضور در آب و هوایی که برای بدنمان خطرناک است، پرهیز کنیم. در مناطق گرمسیر ساعت‌هایی از روز هست که مردم می‌دانند آفتاب برایشان خطرناک است و در حد توان بدنی‌شان نیست پس امور زندگی و کارهای خارج از خانه را به ساعت‌های اول صبح یا عصر و شب موکول می‌کنند.

 

 

به‌طور کلی در روزهای گرم سال ١٠ تا ٤ بعد از ظهر زمان خطرناک محسوب می‌شود و افراد خاص تا جای ممکن بهتر است در این ساعت‌ها در هوای باز قرار نگیرند. در این بین هرچه هوا آلوده‌تر باشد و جریان هوا وجود نداشته باشد، احتمال خطر بیشتر خواهد بود. کسانی که بیماری قلبی - عروقی یا دیابت دارند یا هر بیماری دیگری که میزان آب بدنشان را دچار اختلال می‌کند، باید مراقبت بیشتری از خود داشته باشند.

 

زمانی که هوا آسیب‌رسان است باید از حضور در هوای باز پرهیز شود.


یک وقت‌هایی هوا را می‌توان تحمل کرد، اما نباید فعالیت در آن شرایط داشت؛ فعالیت در آب و هوای گرم و مرطوب به مراقبت زیادی نیاز دارد و آگاهی می‌خواهد.


نکته دوم پوشش مناسب است؛ لباسی که بدن را در برابر نور مستقیم آفتاب کاملا بپوشاند و در عین حال رنگ تیره یا خیلی روشن نداشته باشد. طیف‌های رنگ میانی برای شرایط آب و هوایی گرم مناسب‌تر است. همان‌طور که می‌بینید مردمی که در مناطق گرمسیری زندگی می‌کنند، همه از لباس‌های بلند و گشاد و رنگ‌های روشن استفاده می‌کنند.

 

هر لباس تنگی که جریان خون در بدن را کندتر کند، می‌تواند فرد را در معرض گرمازدگی قرار دهد. نکته سوم این است که هر کسی باید خودش را بشناسد و سطح انطباق بدنی‌اش با گرما را بداند و وقتی می‌خواهد در گرما قرار گیرد به فکر آب و املاح مورد نیاز بدنش باشد تا دچار مشکل نشود.

منبع :

مشرق به نقل از شهروند



نظرات
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

آخرین مقالات

داروی گیاهی کرونای مدبر غدیر[12449بازدید]
ارزش های پست مدرن، نارضایتی از پزشکی؛ گرایش به طب مکمل[15092بازدید]
غذا درمانی از دیدگاه قرآن و علم(مقاله انتخابی)[35320بازدید]
نظام بهداشت و سلامت در اسلام(مقاله انتخابی)[46337بازدید]
بهداشت روانی اعتقادی در اجتماع(مقاله انتخابی)[17352بازدید]
بررسي ناهمخوانی آيات طبّي با علوم پزشكي(مقاله انتخابی)[23228بازدید]
قرآن و بهداشت روان(مقاله انتخابی)[63841بازدید]
چند نکته ساده در مورد از شیر گرفتن کودک[536637بازدید]
زردی نوزادان[494185بازدید]
ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان (مقاله انتخابی)[11541بازدید]
علم، سنّت، مدرنیته(مقاله انتخابی)[11631بازدید]
پزشکی نوین و تردید های پیش رو(مقاله انتخابی)[11315بازدید]
آشنایی با ابعاد آشکار و پنهان ترویج همجنس بازی در جهان(مقاله انتخابی)[16172بازدید]
توصیه های طبی از مرحوم آقا فخر تهرانی [51029بازدید]
نقد طب مدرن از دیدگاه آیت الله جوادی آملی(مقاله انتخابی)[17803بازدید]
وقتی پیامبران غرب دروغ می گویند (تبارشناسی علوم جدید)(مقاله انتخابی)[15290بازدید]
اثبات کجی دیوار پزشکی مدرن(مقاله انتخابی)[11017بازدید]
القاى بیمارى به جامعه(مقاله انتخابی)[8485بازدید]
ایدز ؛ گلوله‌ بیولوژیک آرپا(مقاله انتخابی)[13084بازدید]
نگاهی به جنايات بيوتروريستي آمريكا(مقاله انتخابی)[14446بازدید]

از میان مقالات

مخاطرات پزشکى مدرن(مقاله انتخابی)
جلوه های درمانی قرآن کریم (مقاله انتخابی)
از پروتکل سران صهیون تا آنفولانزای خوکی(مقاله انتخابی)
خارپاشنه
نگاه کن روی قوطی چی نوشته شده؟(مقاله انتخابی)
سینه های آلوده!(مقاله انتخابی)
فمینیسم از "بی میلی به بچه دار شدن" متولد شد(مقاله انتخابی)
بحران غرب پزشک زده(مقاله انتخابی)
بهداشت جنسی کودک
ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان (مقاله انتخابی)
نگاهی به جنايات بيوتروريستي آمريكا(مقاله انتخابی)
ازدواج تك‌جنسيتي در استراليا؛ چرا اكنون؟
جهان فشن؛ صنعتی استثماری برای استحمار دیگران ( مقاله انتخابی)
مَـــرهَـــم؛ توصیه‌هایی از طبّ سنّتی ایران به راهیان سفر اربعین (ویراست سوّم)
سالنامه حجامت 1395 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
مردن براى اطلاعات(مقاله انتخابی)
تدابیر دوران بارداری (2)
توصیه های طبی از مرحوم آقا فخر تهرانی
آزادی در کودکان زیر 7 سال
اعتیادی کراک‌گونه به بوتاکس (مقاله انتخابی)