سلام واحترام خدمت شما،آقای دکتربزرگوار پسرم ۶ساله وازهمان نوزادی زردی طولانی ریفلاکس ومشکلات معده داشت شماتدابیری فرمودین الحمدلله خیلی بهترشددعای خیرما نصیب شمابزرگوار ،لاغر واستخوانی است رنگ صورت به زردی،زودخسته میشود،اکثرابدنش گرمه اماتب نداره،اشنها هم معمولی امامیل به مایعات وآب میوه زیادداره درفصل تابستان اشتهاش کمتره،متاسفانه هنوزشب ادراری داره راه های زیادرفتم امابازهم مزاحم شماشدم خداوندخیرکثر به شماعنایت کند خیلی ازکمکدهای شمااستفاده کردیم. اقای دکتراینم عرض کنم درادامه پیامم ،بعدخوردن چیزی برای دو سه دقیقه میگه دلم دردمیکنه،نمیدونم معده هست یادلش،به پزشک گفتم هیچ چیزی تجویزنکردبجز شربت آهن ویتامین دی


فاطمه

سلام وقتتون به خیر ببخشید برای تهییه واکسن آلرژی ، مثلاً منی که بیشتر به کرده درختان و شکوفه و گرد و غبار و مایت و آلودگی ناشی از سوخت فسیلی حساسیت دارم موادی مثل گرده درختان از کجا تهییه کنم و در واکسن به کارببرم؟ ممنون میشم راهنماییم کنید.
محمد حسن خالقی

سلام خداقوت ببخشید خوردن گوشت بوقلمون در طی بارداری مفیده؟ خوردن گوشت شتر چطور؟چون شنیدم اگه زیاد خورده بشه خصوصا ماه اخر زایمان رو سخت میکنه دهانه رحم سفت میشه یعنی کسایی که مشکل زایمان زودرس دارن مصرف کنند جلوی زایمان زودرس رو میگیره همینطور سه ماهه اول گوشت شتر مانع سقط میشه ممنون میشم نظرتون رو بفرمایید
سلام

سلام آقای دکتر درمان دیابت نوع یک امکانش هست دکترای شهرمون فرمودن فقط میشه کنترلش کرد لطفا طبیب معرفی کنید
علی

سلام . برای تهیه این آش ، از چه ادویه هایی میشه استفاده کرد؟
محمدی

با سلام خدمت شما و خسته نباشید ایا ارتروز انگشتان دست درمان دارد؟ برای کسی که در سن کم دچار ارتروز شده و انگشتان دست درد میکند و خانم خیاط هستن ممنون میشم راهنمایی بفرمایید با تشکر
عزیزه

سلام. ببخشید نوزاد 75 روزه ی من خیلی آب از دهانش میره چیکار باید بکنم
ریحانه

سلام علیکم تنش و لرزش بدن به همراه اضطراب که هنگام دفاع از حق و حقوق پدید می آید نشانه ای از غلبه مزاج صفرا میباشد یا سودای زیاد در تن؟
محمدجواد

سلام علیکم خداقوت و تشکر فراوان 1- از قدیمی ها شنیده بودیم مصرف مداوم گلاب باعث سفید شدن موها می شود این مساله حقیقت دارد؟ (اگر درست است حد مصرف روزانه آن چقدر است؟) چون من برعکسش را هم شنیده ام که برخی معتقدند اتفاقا از سفیدی موها جلوگیری می کند 2- گلابی که بیش از یک سال مانده را می شود استفاده غیرخوراکی کرد مثلا برای مراقبت های پوستی
عین

سلام. ببخشید من نوزاد دوماهه ای دارم که خودم بهش شیر میدم. الان جای حجامتم میخاره. ایا حجامت انجام بدم؟ لاغر هم هستم
صداقت
کد : 61
تاریخ انتشار : ۲۰ آذر ۱۳۹۱
خبرها و نظرها
Share Email
نشست نقد و بررسی سیاست¬های کشور در بخش جمعیت
نشست نقد و بررسی سیاست¬های کشور در بخش جمعیت؛

ژاپن، یک چهارم ایران وسعت دارد؛ دو برابر ایران، جمعیت!/ سالخوردگی جمعیت، یک تهدید جدی است

نشست دانشجويي «نقد و بررسی سیاست‌های کشور در بخش جمعیت» در «مرکز مطالعات سیاستگذاری سلامت، بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران» برگزار شد.


به گزارش رجانیوز، در این نشست مرتضي فيروزآبادي، مدير شبكه تحليل گران تکنولوژی ايران (ایتان) پس از بیان سابقه طرح بحث جمعیت در کشور سخنان خود را در 6 محور عنوان کرد:


 
1. طرح مسئله

 
2. مروری بر سیاست‌های کنترل جمعیت که کشور اتخاذ کرده

 
3. مسائل کشور در بخش جمعیت

 
4. ابعاد اهمیت جمعیت و پاسخ به چند شبهه

 
5. نگاهی کلی به سیاست‌های سایر کشورها

 
6. چارچوب سیاست‌گذاری پیشنهادی.

 
 
مشروح سخنان مهندس فیروزآبادی در اين نشست که خبرگزاری دانشجو آن را منتشر کرده، به شرح زیر است:

 
 
در اوایل سال 89 مسئله جمعيت را به منظور تهیه برخی گزارش‌های راهبردی مورد بررسی قرار دادیم. اخیرا هم هم مصوبات شورای عالی انجام شده است و سیاست های کلی جمعیت هم در حال تدوین است. علت اهمیت بحث جمعیت در شرایط فعلی طرح بحث توسط مقام معظم رهبری است که باعث تغییر فضای کشور شده است.

 
 البته ایشان قبلا در صحبت‌های خود در دهة 70 در دیدار 13 آبان اشارة کوچکی می‌فرمایند که مسئلة تهدید نسل در کشورها ابزاری است در جهت تضعیف و ممانعت از پیشرفت و توسعه آنها. پس از آن هم موارد جزئی در صحبت‌های ایشان بوده است. در سال‌های اخیر اولین باری که ایشان بطور جدی این مسئله را مطرح فرمودند، اردیبهشت ماه سال 89 در جلسه با روحانیون مجلس بود که بطور صریح در مورد مسئلة جمعیت صحبت می‌کنند که خبر آن به طور ضمنی در آن زمان در رسانه ها منتشر شده است. 

 
ایشان مجموعا معتقدند که پیشرفت‌های امروز ما ناشی از همان افزایش جمعیت اول انقلاب است، این مسئله با نگاه بسیاری از افراد که هنوز هم افزایش جمعیت را تهدیدی برای کشور می‌دانند، متفاوت است. البته این متفاوت از مسئله‌ای است که ما باید با چه سیاستی جمعیت را تحدید می‌کردیم. 

 
مقام معظم رهبري تا به حال طی 3 جلسه صراحتاً به موضوع جمعيت اشاره كردند؛ دیدار با کارگزاران نظام در سال 90 و ابتدای ماه مبارک رمضان، دیدار با کارگزاران نظام در سال 91 ابتدای ماه مبارک رمضان و از همة آنها جدی¬تر دیدار با مردم بجنورد. 

 
مسئلة افزایش جمعیت در سالهای گذشته در لایه‌های تصمیم سازی کشور، مدافعان جدی داشته و دارد لیکن فضای عمومی ایجاب نمی‌کرده که کسی به بیان آن بپردازد تا این که مقام معظم رهبری فضای عمومی را تغییر دادند و الان امکان طرح بحث در این زمینه وجود دارد. 

 
آنچه باید اتفاق بیفند یکی اصلاح ساختارهای گذشته است و دیگری پاسخ به یک‌سری شبهاتی که در جامعه وجود دارد. مطالبی که الان خدمت شما عرضه می‌کنم از کارهای سال 89- 90 است که در شبکه تحلیلگران تکنولوژی ایران انجام شده است. البته اگر کسی بخواهد مطالعات دقیق‌تری انجام بدهد باید با افراد متخصص صحبت کند و یا به مستنداتی که وجود دارد مراجعه کند.

 
در اینجا 6 محور بحث مطرح است؛ 1. طرح مسئله 2. مروری بر سیاست‌های کنترل جمعیت که کشور اتخاذ کرده، 3. مسائل کشور در بخش جمعیت، 4. ابعاد اهمیت جمعیت و پاسخ به چند شبهه 5. نگاهی کلی به سیاست‌های سایر کشورها و 6. چارچوب سیاستگذاری پیشنهادی.

 
1- طرح مسئله

 
در بحث طرح مسئله، با خاستگاه سیاست‌های کنترل جمعیت در دهه هفتاد روبه‌رو می‌شویم: اول رشد فزاینده جمعیت در اول انقلاب و به تبع آن نگرانی از تأمین منابع حیات و مشکلات زندگی. سیاست های جمعیت در دهه هفتاد آغاز شد و در برنامه‌های توسعه اول و دوم، قانون کنترل جمعیت مصوب مجلس شورای اسلامی و برخی دیگر از آیین نامه ها و قوانین تجلی پیدا کرد.

 
نتایج سیاست‌های اتخاذ شده

 
نرخ رشد ما در سال 1365، حدود 9/3 بوده است و در سال 1388 حدود 3/1 درصد رسیده است و الان هم ظاهراً همین عدد است. ما بین سال‌های 85 و 86 تاکنون شاهد تغییرات اندک در این شاخص‌ها هستیم. البته همانطور که شما عزیزان با مفاهیم آشنا هستید، نرخ رشد شاخص دقیقی نیست و شاخص دقیق‌تر، نرخ باروری است که مفهوم آن عبارت است از: تعداد فرزندان هر مادر در دوره‌ای که توانایی فرزندادار شدن دارد.

 
اگر در آنجا عدد 2.1 را قرار دهید (1/0 را برای تلفات در نظر می‌گیرند) عدد 2 بیانگر این است که یک مادر 2 فرزند را به جامعه تحویل می‌دهد و این حداقل بقای نسل است، یعنی به ازای هر خانواده‌ای دو نفر دیگر بمانند. نرخ باروری ما در سال 1365، 4/6 بوده است و در سال 1385، 8/1 و برای الان عددهای 7/1 و 6/1 را بیان می‌کنند (که بنده پایین‌تر از عدد 6/1 نشنیده‌ام و بیشتر عدد 7/1 عنوان می‌شود). معنی عدد 6/1 برای نرخ باروری این است که ممکن است در سال‌های آینده ما به نرخ رشد منفی برسیم، یعنی هر 2 نفری که پدر و مادر یک خانواده می‌شوند 6/1 بچه از خودشان به جا می‌گذارند، یعنی 20 نفر تبدیل به 16 نفر خواهد شد و این کاهش به همین ترتیب ادامه خواهد یافت. 

 
حصول نتایج فراتر از پیش‌بینی‌ها و برنامه‌ریزی‌ها

 
یک جمله‌ای که به عنوان یک نکتة کلیدی بحث باید بدانید این است که پیش‌بینی در برنامه‌ها و سیاست‌ها برای کشور چنین بوده که در سال 1390 باروری عمومی عدد 4 و نرخ رشد جمعیت 2/3 بشود. یعنی قرار بر این بوده است که در سال 1390 (سال گذشته) به این اهداف برسیم. اگر این اعداد را با اعداد موجود مقایسه بفرمایید نشان دهندة این موضوع است که شدت کاری که ما در کشور برای کاهش جمعیت انجام داده‌ایم، شدت بالایی بوده است و حتی خود مسئولین هم زمانیکه برای این کار برنامه‌ریزی می‌کردند چنین چیزی را باور نداشتند و فکر می‌کردند که ما در سال 90 به باروری 2/3 می‌رسیم؛ نه اینکه در سال 1375 باروری ما 96/2 باشد. جالب این است که آقایانی که در آن زمان مسئول بودند پس از تحقق این اهداف هیچ بازنگری در سیاست ها نکردند و سیگنالی به جامعه ندادند که ما هدفی را که می‌خواستیم مثلاً در سال 90 محقق شود در سال 75 محقق گردید. 

 
2- کلیات سیاست‌های اتخاذ شده در برنامه‌های توسعه

 
این سیاست‌ها دارای 4 ضلع اصلی می‌باشد که عبارتند از: 

 
1. لغو تمام مقررات مشوق رشد جمعیت و اتخاذ تدابیر متناسب با سیاست تحدید موالید کشور: این مورد نسبت به موضوع کاهش جمعیت بیشتر سلبی بوده است. 

 
2. ارتقاء سطح سلامت افراد جامعه و کاهش مرگ و میر مادران و کودکان: این مورد در ظاهر ارتباط چندانی با جمعیت ندارد منتها مثلا در ذیل آن وقتی در مورد سلامت مادر صحبت به میان می آید، به فاصلة بارداری‌ها پرداخته می شود و از آن جهت اثراتی را به جامعه تزریق می‌نماید. 

 
موارد 3 و 4 از اهمیت بیشتری برخوردارند و عبارتند از:
 
3. بالا بردن سطح سواد و دانش عمومی افراد جامعه بخصوص افزایش ضریب پوشش تحصیلی دختران لازم-التعلیم.

 
4. اعتلای موقعیت زنان از طریق تعمیم آموزش و افزایش زمینه‌های مشارکت زنان در امور اقتصادی و اجتماعی جامعه و خانواده (البته منظور جامعه بوده است و نه خانواده). 

 
یعنی همان زمان این درک وجود داشته که اگر زنان وارد جامعه شوند و سطح تحصیل آنها بالا برود به طور خودکار مسئلة کاهش جمعیت رخ خواهد شد و این سیاست فرهنگی و ساختاری در جامعه است که وقتی این سیاست اعمال گردید، اصلاح آن بسیار بسیار دشوار خواهد بود. چرا که عملا در سبک زندگی تغییر ایجاد می کند. در همین جا باید گفت که طبیعتاً هیچکس مخالف مشارکت اجتماعی و تحصیل خانم‌ها نیست، اما مسئلة اصلی مدلی است که برای این موضوع طراحی و پیاده می‌شود.

 
3- مسائل کشور

 
البته همة مسائل با هم ارتباط دارند و روش ارائه بستگی به منظر ورود گوینده دارد. ما هم از منظر خودمان مسائل را تیتر وار بیان کنیم: 

 
• نرخ رشد پایین

 
• نرخ باروری پایین

 
• سالخوردگی جمعیت: که در آینده دچار آن خواهیم شد. 

 
• تغییر فرهنگ زندگی: فرهنگ زندگی ما در جامعه عوض شده است که همان بحث سبک زندگی است. 

 
• سن بالای ازدواج: البته سن بالای ازدواج فقط در مورد کسانی که ازدواج کرده‌اند تشخیص داده می‌شود. یعنی معدل سن افرادی که ازدواج می‌کنند گرفته می‌شود و می‌گوییم افراد دیرتر ازدواج می‌کنند. اما باید آماری هم از کسانی که ازدواج نمی‌کنند داده شود. مثلاً ببینیم مجردین بالای 30 سال در آقایان چه تعدادی است و چگونه در حال رشد است؟! بنابراین اگر فقط سن افرادی که ازدواج کردند را در نظر بگیریم به اشتباه شاخص‌گذاری نموده‌ایم. ممکن است فقط 10% از افراد تصمیم به ازدواج آن هم در سن 19 سالگی بگیرند و بقیه ازدواج نکنند، بنابراین نمی‌توان به معدل سن ازدواج در 19 سالگی خوش‌بین بود و باید شاخص‌های دیگر نیز در نظر گرفته شود. ما چنین مسائلی را زیاد داریم، مثلاً نرخ بیکاری شاخص دقیقی نمی‌باشد و نرخ بیکاری سرپرست خانوار در جامعة ما باید در نظر گرفته شود که این شاخص و تحولات آن از شاخص نرخ بیکاری مهمتر است، ما باید سرپرست‌های خانواده و بیکاران آنها را بشماریم. 
 
• پراکندگی نامتوازن جمعیت در کشور 

 
• جمعیت کم و تراکم پایین جمعیت؛ که البته اینها به هم ارتباط پیدا می‌کند چون کشور ما وسیع است. 

 
به اینها موارد دیگری هم می‌توان اضافه نمود. این شکل نشان دهندة جدول توزیع نامتوازن جمعیت در کشور است که قسمت‌های سفید لااقل تراکم یعنی زیر 10 نفر در کیلومتر مربع را نشان می‌دهد که اصلا مطلوبیت ندارد. 

 
 
نمودار بعدی تراکم کشورهای دیگر را نشان می‌دهد. ایران 45 نفر در کیلومتر مربع تراکم دارد و ژاپن 337، انگلستان 253 و آلمان 229 است. عموم کشورها از ما بالاتر هستند. البته برخی از آنها کشورهای کوچکی هستند. هرچند پاکستان و هند کشورهای کوچکی نیستند ولی هر کدام از آنها به ترتیب 209 و 357 نفر در کیلومتر مربع جمعیت دارند که چند برابر کشور ماست. آنها از سرزمین‌شان استفاده می‌کنند. 

 

منبع :

رجانیوز



نظرات
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

آخرین مقالات

داروی گیاهی کرونای مدبر غدیر[12361بازدید]
ارزش های پست مدرن، نارضایتی از پزشکی؛ گرایش به طب مکمل[15031بازدید]
غذا درمانی از دیدگاه قرآن و علم(مقاله انتخابی)[35237بازدید]
نظام بهداشت و سلامت در اسلام(مقاله انتخابی)[46227بازدید]
بهداشت روانی اعتقادی در اجتماع(مقاله انتخابی)[17282بازدید]
بررسي ناهمخوانی آيات طبّي با علوم پزشكي(مقاله انتخابی)[23157بازدید]
قرآن و بهداشت روان(مقاله انتخابی)[63640بازدید]
چند نکته ساده در مورد از شیر گرفتن کودک[536180بازدید]
زردی نوزادان[493946بازدید]
ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان (مقاله انتخابی)[11462بازدید]
علم، سنّت، مدرنیته(مقاله انتخابی)[11589بازدید]
پزشکی نوین و تردید های پیش رو(مقاله انتخابی)[11269بازدید]
آشنایی با ابعاد آشکار و پنهان ترویج همجنس بازی در جهان(مقاله انتخابی)[16128بازدید]
توصیه های طبی از مرحوم آقا فخر تهرانی [50907بازدید]
نقد طب مدرن از دیدگاه آیت الله جوادی آملی(مقاله انتخابی)[17737بازدید]
وقتی پیامبران غرب دروغ می گویند (تبارشناسی علوم جدید)(مقاله انتخابی)[15235بازدید]
اثبات کجی دیوار پزشکی مدرن(مقاله انتخابی)[10979بازدید]
القاى بیمارى به جامعه(مقاله انتخابی)[8445بازدید]
ایدز ؛ گلوله‌ بیولوژیک آرپا(مقاله انتخابی)[13031بازدید]
نگاهی به جنايات بيوتروريستي آمريكا(مقاله انتخابی)[14389بازدید]

از میان مقالات

تعریق زیاد
تجارت سرطان!(مقاله انتخابی)
هر چه فقیرتر باشی، بیشتر به صفحهٔ گوشی‌ات نگاه می‌کنی.
از کیسینجر تا ظریف؛ افشاگری "ویلیام انگدال" آمریکایی از تراریخته‌های نابودگر(مقاله انتخابی)
خانواده مستحکم و جمعیت جوان؛ دیگ‌هایی که برای غرب نجوشید
پیاز درمانی برای مشکلات زنانه
کم خونی
چهل حدیث شریف درباره طول عمر(مقاله انتخابی)
چگونه یک مصرف کننده مسوولیت پذیر گوشت باشیم؟(مقاله انتخابی)
آیا پس از «پروژه تنظیم خانواده» نوبت به «پروژه سلامت معنوی» رسیده؟! (مقاله انتخابی)
بررسي ناهمخوانی آيات طبّي با علوم پزشكي(مقاله انتخابی)
اهداف پشت پرده محصولات اصلاح شده ژنتیکی(مقاله انتخابی)
جامعه ستیزی به بهانه کرونا
واکاوی دیدگاه شریعت درباره فرزندآوری و مدیریت جمعیت(مقاله انتخابی)
پورنوگرافی؛ تحقیر طبیعت انسان و ارزش خانواده(مقاله انتخابی)
زالو؛ جرّاح کوچک
سالنامه حجامت 1399 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
آموزش روش عملی انجام بادکش
«با لبخند کارکردن» چگونه به زنان آسیب می‌رساند؟ (مقاله انتخابی)
وبا چگونه به سوریه رسید؟ ویروسی که صهیونیست‌ها به جان نظامیان انگلیس‌انداختند.(مقاله انتخابی)