بسم الله الرّحمن الرّحيم
و صلّى اللّه على محمّد و آله الطّاهرين و لعنة الله على اعدائهم اجمعين
کاربر عزیز، از شما تقاضا داریم استفاده از این متن (مطالعه، ارسال و ...) را با تلاوت یک صلوات، (هدیه به ساحت قدسی مادر گرامی حضرت صاحب الامر (روحی فداه) و به نیت تعجیل در فرج ایشان) همراه کنید. خدایتان جزای خیر دهاد.
*قمر در عقرب آری یا خیر*
چون برخی از عزیزان در خصوص قمر در عقرب مکرر سوال فرمودند نکات ذیل تبیین می گردد:
۱. فقط برخی از فقهاء به روایت قمر در عقرب اعتناء کرده اند و آنان نیز فقط در مورد *سفر و ازدواج* فتوا به 《کراهت》 داده اند و لذا موارد دیگر به هیچ عنوان مورد نظر این گروه از فقهاء نبوده و نیست.
۲. مساله قمر در عقرب عملا مطرود است زیرا فرض کنیم فردی مستطیع برای حج می شود و باید برای حج واجب سفر کند و این سفر مقارن با قمر در عقرب می شود حال وظیفه او چیست ؟
سفر واجب است یا مکروه ؟ یا واجبی مکروه!!؟ یا کراهت زایل می شود ؟
پس اثر قمر در عقرب کجا می رود؟
و مثال های دیگر:
و قطعا شارع حکیم امر به مستحال و ما لا یطاق و متضاد و ... نمی کند .
۳. اعتناء به قمر در عقرب با روایات معتبره دیگر در تضاد است که اهل بیت علیهم السلام امّت را از دخالت ستاره و ... در زندگی بر حذر داشته اند و دستور بی اعتنایی به این گونه از توصیه های اهل نجوم داده اند و خود نیز چنین بوده اند لذا حضرت امیرالمومنین علیه السلام بر خلاف توصیه ستاره شناسی که حضرت را از سفر بر حذر داشت عمل نموده و اقدام به سفر فرمودند.
برای نمونه به روایات ذیل توجه شود :
شخصی به امام صادق علیه السلام عرض کرد:
« من به گونه ای در نجوم غرق شده ام که هر گاه بخواهم کاری انجام دهم، آن را با اطلاعات نجومی خود می سنجم، اگر برای آن طالع شر و نحسی دیدم آن را انجام نمی دهم و هر گاه طالع خیر و خوبی برای آن دیدم، شروع به اقدام می کنم. امام علیه السلام فرمود:
آیا به آن چه به دست آورده ای اعتقاد داشته و بر طبق آن عمل می کنی؟
عرض کرد: بله
امام علیه السلام فرمود:
این گونه کتاب ها را کنار بگذار و به این نوع [آگاهی عقیم] عمل نکن!
در روایت دیگری حضرت امام علی علیه السلام در پاسخ به مردی که از حضرت خواسته بود، به علت نحوست برخی ایام، در آن روز به جنگ خوارج نرود، فرمود:
گمان می کنى تو از آن ساعتى آگاهى که اگر کسى حرکت کند زیان نخواهید دید؟ و می ترسانى از ساعتى که اگر کسى حرکت کند ضررى دامن گیر او خواهد شد ؟
*کسى که گفتار تو را تصدیق کند، قرآن را تکذیب کرده است* و از یارى طلبیدن خدا در رسیدن به هدف هاى دوست داشتنى و محفوظ ماندن از ناگواری ها، بی نیاز شده است. گویا می خواهى به جاى خداوند، تو را ستایش کنند. چون به گمان خود مردم را به ساعتى آشنا کردى که منافع شان را به دست می آورند و از ضرر و زیان در امان می مانند. اى مردم، از فرا گرفتن علم ستاره شناسى براى پیش گویی هاى دروغین، بپرهیزید، جز آن مقدار از علم نجوم که در دریا نوردى و صحرا نوردى و... به آن نیاز دارید، چه این که ستاره شناسى( و پیش بینی هایی در رابطه با آینده افراد) شما را به غیب گویى و غیب گویى به جادوگرى می کشاند، و (چنین)ستاره شناسی چون غیب گو و غیب گو چون جادوگر و جادوگر چون کافر و کافر در آتش جهنم است. با نام خدا ( و با توکل بر خدا) حرکت کنید.
۴. مبحث علمی قمر در عقرب این نیست که مشهور است و توجیه مرحوم صاحب جواهر رضوان الله علیه هم مطلبی خاص است که نیاز به تبیین و تحلیل دارد است/
ائمه اعتقادی به قمر در عقرب نداشتند.
سخنى از امیر مومنان علی علیه السلام آن گاه، كه آهنگ خوارج كرد، يكى از اصحابش او را گفت: اى امير المؤمنين به شهادت علم نجوم، اگر در اين ساعت حركت كنى مى ترسم كه به مراد خويش نرسى. على (ع) در پاسخ او فرمود:
تو پندارى ساعتى را يافته اى، كه اگر كسى در آن ساعت براى انجام مقصود خويش در حركت آيد، از هر بد در امان است و از ساعتى بر حذر مى دارى كه هر كه در آن قصد كارى كند در چنبر زيانمندى افتد؟ هركس كه سخنان تو را راست پندارد، قرآن را دروغ انگاشته و براى رسيدن به هر چه پسند اوست و پرهيز از آنچه ناپسند اوست خود را از يارى خداوند بى نياز خواسته.
از كسى كه به سخن تو عمل كند، خواهى كه به جاى پروردگارش تو را حمد و سپاس گويد. زيرا تو، به زعم خود، او را به ساعتى كه به سود خويش دست مى يابد و از زيان در امان مى ماند راه نموده اى.
نهج البلاغه خطبه 79
أَيُّهَا النَّاسُ، إِيَّاكُمْ وَ تَعَلُّمَ النُّجُومِ، إِلَّا مَا يُهْتَدَى بِهِ فِي بَرٍّ أَوْ بَحْرٍ، فَإِنَّهَا تَدْعُو إِلَى الْكَهَانَةِ؛ وَ الْمُنَجِّمُ كَالْكَاهِنِ وَ الْكَاهِنُ كَالسَّاحِرِ وَ السَّاحِرُ كَالْكَافِرِ وَ الْكَافِرُ فِي النَّارِ؛ سِيرُوا عَلَى اسْمِ اللَّهِ.
اى مردم از علم نجوم بپرهيزيد، مگر بدان مقدار كه شما را در خشكى و دريا راه بنمايد، كه اين علم به كهانت منجر شود و منجم كاهن است و كاهن همانند جادوگر است و جادوگر كافر است و كافر در آتش جهنم. به نام خداى تعالى به راه افتيد.