ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان
یک پژوهش جدید ثابت کرد که بین ماده شیمیایی فتالات موجود در عطرها، لوازم آرایشی و اسباب بازیها و چاقی کودکان ارتباط وجود دارد.
به گزارش مشرق، فارس به نقل از پایگاه خبری ساینس دیلی آمریکا نوشت: پژوهشگران مرکز پزشکی The Mount Sinai شهر نیویورک دریافتند که بین قرار گرفتن در معرض ترکیب شیمیایی فتالات و چاقی در کودکان از جمله در ناحیه دور کمر رابطه وجود دارد.
این اولین پژوهش در نوع خود است که به بررسی رابطه در معرض ماده شیمیایی فتالات قرار گرفتن و چاقی در کودکان می پردازد.
ترکیبات شیمیایی فتالات به وفور در عطر و ادکلن ها، اسپری مو و لوازم آرایشی یافت میشوند.
متاسفانه بسیاری از پلاستیکهای نرم مثل پلاستیکهای مخصوص بسته بندی و فریز کردن مواد غذایی و خیلی از اسباب بازیها، حاوی فتالات هستند و میتوانند به راحتی وارد غذایی که می خوریم و هوایی که تنفس میکنیم، بشوند.
لوازم بهداشتی و آرایشی مثل جلادهندههای ناخن، ریمل مژه و ابرو، عطرها، شامپوها و نرم کننده ها، لوسیون ها، تقویت کنندههای مو و ضدآفتابها هم از منابع اصلی فتالات به شمار میروند.
تحقیقاتی که بر روی جانواران انجام شده است نشان میدهد نوع خاصی از این مواد شیمیایی میتواند سبب انواع آسیبهای جسمی شوند که شامل اختلالات تناسلی و آثار منفی بر زاد و ولد، صدمه رساندن به اعضای بدن، آسیب رساندن به سیستم ایمنی و ایجاد اختلال در فعالیت غدد و بروز برخی از انواع سرطان است.
یک مطالعه نشان میدهد خانمهای بارداری که در معرض مقدار زیادی از فتالاتها بودهاند، احتمال تولد نوزاد پسر با اندام تناسلی ناقص در آنها بالاتر بوده است.
به عبارت دیگر، نوزادان پسری که از این گروه مادران متولد میشوند ۱۰ برابر بیشتر در معرض خطر آسیب های جنسی هستند.
مطالعات همچنین از وجود فتالات در گرد و غبار موجود در مخاط بینی خبر دادهاند که میتواند سبب بروز اگزما و آسم در کودکان شود.
پژوهشگران مرکز پزشکی The Mount Sinai شهر نیویورک در پژوهش تازه خود میزان فتالات را در نمونه های ادرار 387 کودک سیاه پوست لاتینی تبار اندازه گیری کردند.
آنها همچنین سایز این کودکان از جمله شاخص توده بدن، اطراف کمر و قد آنها را اندازه گیری کردند.
این نمونهها نشان داد که بیش از 97 درصد کودکان، در معرض ترکیب شیمیایی فتالات موجود در وسایل شخصی نظیر عطر، کرم، لوازم آرایشی، رنگ و برخی از داروها و مکمل های غذایی قرار داشتهاند.
پژوهشگران با نتایج این تحقیقات دریافتند که بین مقدار ماده فتالات با شاخص توده بدن و اطراف کمر کودکان دارای اضافه وزن ارتباط وجود دارد مثلاً شاخص توده بدن دختران دچار اضافه وزنی که بیشتر در معرض ماده شیمیایی فتالات قرار داشتند، نسبت به همنوعان خود که کمتر در معرض آن بودند، بالاتر است.
خانم سوزان تیتل بوم مسئول تحقیقات گفت: این تحقیقات نشان داد که قرار گرفتن در معرض این ماده شیمیایی به طور روزانه چه بسا رشد عصبی در کودکان را تضعیف میکند اما این اولین باری است که دلیلی یافته میشود مبنی بر اینکه این ماده در چاقی کودکان نیز دخالت دارد.