سلام آقای دکتر ضمن تشکر از سایت پر محتواتون سوالی از خدمتتون داشتم ممنون میشم زود جواب بدین، امروز ظهر ۲۴تیر ماه من حجامت دارم دو روز بعد ۲۶ هم کلاس شنا دارم خواستم بپرسم اگه برم شنا برای جای زخم حجامتم مشکلی پیش نمیاد؟ ممنون از زحماتتون.
مادر

با سلام و خداقوتی آقای ۳۸ ساله هستم، تو آزمایش ویتامین دی ۱۵ بود و تری‌گلیسیرید ۴۸ بقیه موارد نرمال خیلی ضعف دارم و خسته میشم تغذیه خوبی هم دارم، همیشه عسل و نون سبوس دار میخوریم، موارد چند ساله که مقاله مربوط به معده و ترش کردن رو انجام میدم قرص مکمل ویتامین d میتونم مصرف کنم؟
میلاد

سلام عزاداریهاتون قبول حق ببخشید من وقتی خیلی خسته و مثلا چند شب درست نخوابیدم یکی از چشم هام معمولا چشم چپ درد شدید میگیره یه حالت تهوع خفیفی هم بهم دست میده،وقتی آب عسل میخورم در مراحل اولیه درد ،سریع چشمم خوب میشه،اینحالت قبلا مثلا سالی یا چندسالی یبار ایجاد میشد،الان چون در دوران شیردهی و بیخوابی و بدخوابی های زیادی هستم اینحالت هرچند وقت یکبار پیش مییاد و اخیرا مجبور به مصرف مسکن میشم در کنار آب عسل میخواستم بپرسم مشکل اصلی درچشمم چی هست و چه موارد پیشگیرانه ای انجام بدم مشکل بینایی وقند و فشار خون و...ندارم با تشکر
زری

سلام و عرض احترام خدمت شما بزرگوار. دخترم دوماهشه و شیرخشک آپتامیل پپتی میدم. وزن گیری خوبه نفخ و دل درد هم نیست. ولی پنج روز یک بار اگر ماساژ ندم شکمش کار نمیکنه یک دو بار هم اندازه عدس بهش کره دادم. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
فاطمه

سلام دکتر جان من کلا هم غلبه سودا هم صفرا وهم دم و بلغم دارم این برنامه ک نوشیتد میتونه مشکلو بیماری‌ها افسردگی مشکلات گوارش درست کنه
پویا

سلام مادرم ۶۴ساله هستند بیماری دیابت و مشکل قلبی دارند اخیرا مچ دستش دچار تورم و درد شدید شده که در مراجعه به پزشک تشخیص تنگی کانال مچ دست دادند آیا جنابعالی میتونید راهنمایی بفرمایید.
مروارید

سلام وقت بخیر درمان سرگیجه که عاملش مشکل مایع گوش میانی است ،آیا راه حلی دارد؟
مروارید

سلام. من دو دوره است که از پیازدرمانی استفاده میکنم ولی هنوز پریود نشدم و هیچ علائمی هم از اینکه میخوام پریود بشم ندارم. خیلی مایوس شدم. چکار کنم؟
مینوش

با سلام و خدا قوت برای بیماری کرون که خفیف هست چه کارهایی انجام دهیم با تشکر
عزیزه

هیچ قانونی به اسم واکسن اجباری وجود نداره
پاکان
کد : 36728
تاریخ انتشار : ۰۶ مرداد ۱۴۰۱
خبرها و نظرها
Share Email
مادری؛ اکسیر جوانی (فرزند آوری و سلامت مادر)

بسم الله الرّحمن الرّحيم

و صلّى اللّه على محمّد و آله الطّاهرين و لعنة الله على اعدائهم اجمعين

 

به مناسبت هفته جمعیت

مادری؛ اکسیر جوانی (فرزند آوری و سلامت مادر)


سلامت باروری محور اصلی تداوم و پایداری ازدواج، پویایی و بالندگی جمعیت و خانواده است.


به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا و سیما:  خانواده نخستین نهاد اجتماعی است و حفظ زندگی خانوادگی نشان از اهمیت ویژه آن دارد. سلامت جسمی، روحی روانی و عاطفی خانواده با محوریت سلامت باروری به ویژه با رعایت ارزش‌ها و کرامت انسانی همچون احترام و مسئولیت پذیری در زوجین شکل می‌گیرد.

 
سلامت باروری محور اصلی تداوم و پایداری ازدواج، پویایی و بالندگی جمعیت و خانواده است. در بسیاری از کشورها، سلامت باروری، از محور‌های کلیدی در سیاست گذاری‌های سلامت و رفاه به شمار می‌آید.یکی از موارد مهم در بحث سلامت باروری سن مناسب باروری و فاصله گذاری مناسب بین فرزندان است که سلامت مادر و فرزند را تضمین می‌کند. اما برخی نگرانی‌ها و باور‌های غلط در این خصوص در میان زنان و خانواده‌ها وجود دارد که در کنار سایر عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، از دلایل کاهش فرزندآوری در سال‌های اخیر است. افزایش سن ازدواج و اولین بارداری و تحقق سن ایمن بارداری (۲۰ تا ۳۵ سال) یکی از آن موارد است.

 
طبق نظر سازمان بهداشت جهانی سن باروری زنان ۱۵ تا ۴۹ سال است که به گفته کارشناس دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت اعلام سن ایمن برای باروری بین۲۰ تا ۳۵ سال از سوی سازمان بهداشت جهانی با توجه به شرایط دهه ۶۰ ایران بوده است. در حالی که بر اساس استاندارد‌های سازمان بهداشت جهانی سن باروری در کشور‌هایی که از سطح مراقبت‌های بهداشتی بالایی برخوردارند بین ۱۵ تا ۴۹ سال تعیین شده است. بر اساس منابع تخصصی زنان و زایمان، هیچگونه ممنوعیتی برای بارداری زیر ۱۸ و بالای ۳۵ سال با هر تعداد فرزند وجود ندارد. بعلاوه این که بارداری و فرزند آوری کیفیت سلامت جسمی و روحی روانی مادر را نیز ارتقا می‌بخشد.


در کشورمان از ســال ۱۳۶۴ به بعد میزان باروری روند کاهشی پیدا کرد. چنانکه از سال ۱۳۷۹ به ســطح جانشینی حدود ۱ /۲ و در سال ۱۳۹۰ به ۸/ ۱ رسید. یعنی اکنون کمتر از دو فرزند جایگزین یک زوج می‌شوند و پیش بینی می‌شود در حدود سال‌های ۱۴۲۰ رشد جمعیت به صفر برسد و پس از آن منفی خواهد شد. برای پیشگیری از این امر، علاوه بر برنامه ریزی برای گروه‌های دارای باروری پایین، مانند زنان شاغل و تحصیل کرده، توسعه بازار کار و اشتغال و تسهیل ازدواج، افزایش آگاهی‌ها در خصوص مزایای فرزند دار شدن و تاثیر آن بر سلامت جسمی و روحی والدین نیز می‌تواند به رفع مشکل باروری پایین در ایران کمک کند.
 

تحلیل مستند

 
بارداری و فرزند آوری به هنگام همان قدر اهمیت دارد که تاخیر در آن می‌تواند سلامت زنان را به خطر اندازد. فاصله گذاری مناسب و وجود فرزندان در خانواده آثار و فواید جسمانی، روحی و روان شناختی فراوانی برای والدین به دنبال دارد. خانواده‌های دارای فرزند بیش از خانواده‌های بدون فرزند از زندگی لذت می‌برند. فرزند در خانواده ایرانی اهمیت فوق العاده‌ای دارد و زینت و آبروی خانواده است. در نگاهی کلان، فرزند، که از یک سو موجب تشخّص و هویت خانواده می‌شود و از دیگر سو، وجود فرزند یا فرزندان، زمینه‌ای برای تداوم زندگی مشترک زوجین و سپری ستبر در برابر فروپاشی خانواده به شمار می‌آید.


به نظر می‌رسد توصیه به فرزندآوری و تبیین برکات آن در زندگی از نگاه اسلام، فرهنگ ایران و یافته‌های دانش تجربی، به نوعی اشاره به بخش مهمی از جنبه‌های کیفیت زندگی افراد در خانواده دارد. وجود فرزندان در خانواده بر ساحت‌های مختلف زندگی اثر می‌گذارد، از جمله، رفع مشکلات و نگرانی ها، سلامت جسمی و شادکامی والدین، استحکام بنیان خانواده، ارتقای شخصیت انسانی و درجات معنوی پدر و مادر را در پی دارد.

 
مادری اکسیر جوانی (تاثیر فرزندآوری بر سلامت مادران)
 

وقتی به موضوع آفرینش و سیر خلقت خداوند نگاه می‌کنیم می‌بینیم که همه چیز به سمت تکامل پیش می‌رود و انسان با فرزند آوری به سمت همین تکامل سوق داه می‌شود. این موضوع منجر به افزایش انرژی، هدف داری و اثر بخشی مادر می‌شود و مولد بودن و احساس جوانی و نشاط را در وی تقویت می‌کند. از بعد شخصیتی مادران دارای فرزند احساس قدرت و اعتماد به نفس بیشتری دارند.

 
بارداری بخش بسیار مهمی از زندگی هر زنی را تشکیل می‌دهد و باعث ایجاد تغییراتی در بدن مادر می‌شود که به تبع این تغییرات مراقبت‌هایی باید صورت گیرد و نکاتی رعایت شود، اما جالب است بدانید این تمام ماجرا نیست، بارداری اثرات بسیار مثبتی هم دارد. حاملگی همچون بلوغ و یائسگی با خصوصیت‌هایی که در بدن ایجاد می‌کند، برای خانمی که ازدواج می‌کند یک فرایند تعریف شده و فیزولوژیک است.
 

نتایج بررسی‌ها حاکی از آن است که ازدواج به موقع و فرزند آوری در سن مناسب می‌تواند بر سلامت جسم زنان نیز تاثیر مثبت داشته باشد. احتمال بروز بعضی از سرطان‌ها و نازایی در زنانی که هرگز مادر نشدند یا با تاخیر باردار شدند بسیار بیشتر است. در بعضی افراد نابارور ترس از بروز مشکلات و ترس از شکست مهمترین دلیل افسردگی و استرس است. این میزان از استرس، در بسیاری از موارد از اضطراب افراد مبتلا به سرطان و ایدز هم بیشتر است.

 
پس اهمیت پایین آمدن سن ازدواج و تصمیم گیری برای فرزند آوری به موقع معلوم است. مادر شدن تاثیر زیادی بر سلامت زنان دارد و به اندازه موقعیت اجتماعی و اقتصادی افراد اهمیت دارد. علاوه بر آن از نظر علمی پرهیز از باروری و فرزندآوری، شیردهی و .. بر سلامت جسم و روح بانوان تاثیرگذار است همان‌طوری که فاصله کم باروری نیز بر سلامت تاثیر می‌گذارد پیشگیری غیر منطقی هم تاثیر می‌گذارد.
 

ازدواج یکی از فضایل سنتی تقویت خانواده و تحکیم بنیان آن است که با فرزند آوری به هنگام و وجود وابستگی‌های عاطفی همراه با نظارت بر رفتار فرزندان توسط والدین، می‌تواند باعث تکامل و ارتقا عزت نفس و سلامت روان والدین از جمله مادران شود.
 
مادری اکسیر جوانی (فرزند آوری و سلامت مادر)
 
ثمرات پنجگانه فرزندآوری برای والدین

 
* فرزندان، عامل اقتدار و نیرومندی والدین

 
روایات اسلامی و سبک زندگی ایرانی نشان می‌دهد که فرزند، عامل اقتدار و بازوی توانایِ والدین در شرایط سخت زندگی است. امام رضا (علیه السلام) فرمود: «.. تَوْفِیرِ الْوَلَدِ لِنَوَائِبِ‏ الدَّهْرِ وَ حَوَادِثِ الْأُمُورِ... (از برکات ازدواج) اندوختن فرزند برای (رویارویی با) سختی‌های روزگار و پیامد‌های زمانه است».
 

* سلامت و شادکامی والدین

 
خانواده‌های دارای فرزند، بیش از خانواده‌های بدون فرزند از زندگی لذت می‌برند و احساس خوشبختی بیشتری دارند. نتایج تحقیقات دانشگاه «بریگهام یانگ» آمریکا نشان می‌دهد که داشتن فرزند، موجب کاهش فشار خون والدین، افزایش تمایل به یادگیری، استفاده بیشتر از قدرت تعقل، افزایش اعتماد به نفس، امکان بهتر درک زیبایی ها، دقت بیشتر در کار‌های جزیی و افزایش شادی والدین می‌شود. تحقیقات جدید نیز نشان می‌دهد که پدر و مادر شدن، آن‌ها را از خطر ابتلا به سرطان و بیماری‌های قلبی محافظت می‌کند. بارداری زنان موجب بهبود عملکرد مغزی و تقویت حافظه آن‌ها می‌شود.
 

* عامل امنیت و استحکام خانواده
 
فرزندآوری در تأمین نیروی امنیتی خانه و جامعه، نقش چشم گیری دارد، افزون بر این، وجود فرزندان در خانه نیز موجب امنیت بنیان خانواده از فروپاشی می‌شود. مطالعات جامعه شناسی و علوم اجتماعی نیز نشان می‌دهد که: طلاق میان افراد متأهّل بدونِ فرزند، بیش از متأهّلین دارای فرزند است.
 

* رشد شخصیت والدین

مطالعات تجربی نشان می‌دهد که سازمان روانی انسان با پذیرفتن نقش پدر و مادری به کمال می‌رسد، چراکه پذیرفتن این نقش، تعهد، فعالیت، مسئولیت و خلاقیت را در انسان به بار می‌نشاند.
 

* سرمایه معنوی والدین
 
در متون اسلامی، از فرزند به عنوان وسیله آمرزش پدر و مادر یاد شده است. از جمله، پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) به امّ‏ سلمه فرمود: زن باردار مانند روزه دارِ شب بیدار و سربازی است که جان و مال را در راه پیشرفت اسلام نثار کند. چون کودک متولّد شود، چندان اجر به مادر دهند که جز خدا کسی نداند و، چون به او شیر دهد، برای هر مکیدن، ثواب آزاد کردن بنده‌ای از نسل اسماعیل دارد و، چون دوران شیرخوارگی کودک پایان یابد، فرشته‌ای بزرگوار دست به پهلوی مادر زند و گوید: عملت را از سر بگیر که تمام گناهان تو آمرزیده شد..
 

از روایات معلوم می‌شود که فرزندان، سرمایه معنویِ والدین در دنیا و آخرت به شمار می‌آیند، به گونه‌ای که وجود آن‌ها موجب جلب آمرزش و نزول رحمت الهی می‌شود.


پژوهشگر: مریم بیگ پور

منبع :



نظرات
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

آخرین مقالات

داروی گیاهی کرونای مدبر غدیر[14998بازدید]
ارزش های پست مدرن، نارضایتی از پزشکی؛ گرایش به طب مکمل[17394بازدید]
غذا درمانی از دیدگاه قرآن و علم(مقاله انتخابی)[38086بازدید]
نظام بهداشت و سلامت در اسلام(مقاله انتخابی)[49665بازدید]
بهداشت روانی اعتقادی در اجتماع(مقاله انتخابی)[19463بازدید]
بررسي ناهمخوانی آيات طبّي با علوم پزشكي(مقاله انتخابی)[25518بازدید]
قرآن و بهداشت روان(مقاله انتخابی)[67539بازدید]
چند نکته ساده در مورد از شیر گرفتن کودک[542947بازدید]
زردی نوزادان[498519بازدید]
ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان (مقاله انتخابی)[13725بازدید]
علم، سنّت، مدرنیته(مقاله انتخابی)[12323بازدید]
پزشکی نوین و تردید های پیش رو(مقاله انتخابی)[12127بازدید]
آشنایی با ابعاد آشکار و پنهان ترویج همجنس بازی در جهان(مقاله انتخابی)[16929بازدید]
توصیه های طبی از مرحوم آقا فخر تهرانی [52834بازدید]
نقد طب مدرن از دیدگاه آیت الله جوادی آملی(مقاله انتخابی)[18850بازدید]
وقتی پیامبران غرب دروغ می گویند (تبارشناسی علوم جدید)(مقاله انتخابی)[16260بازدید]
اثبات کجی دیوار پزشکی مدرن(مقاله انتخابی)[11819بازدید]
القاى بیمارى به جامعه(مقاله انتخابی)[9095بازدید]
ایدز ؛ گلوله‌ بیولوژیک آرپا(مقاله انتخابی)[13789بازدید]
نگاهی به جنايات بيوتروريستي آمريكا(مقاله انتخابی)[15329بازدید]

از میان مقالات

حس مادری یا آینده شغلی؟! (مقاله انتخابی)
شعار "فرزند کمتر" در خدمت پروژه جنگ جمعیتی(مقاله انتخابی)
جامعه ستیزی به بهانه کرونا
خارپاشنه
نگاه کن روی قوطی چی نوشته شده؟(مقاله انتخابی)
معماری و خانه‌سازی قرآنی در عصر حکومت امام مهدی (عجّل الله فرجه) (مقاله انتخابی)
زگیل تناسلی
ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان (مقاله انتخابی)
بوی سیب و ...
هشت غذايي كه كارشناسان هرگز نمي‌خورند (مقاله انتخابی)
رژیـم پــاکسازی جـسم و روح (رژیم 15 روزه سلامتی- مهندس خدادادی)
کودکی بهترین دوران برای یادگیری زبان خارجی نیست!! (مقاله انتخابی)
چه شد که ما آدم ها از لحاظ روانی اینقدر ضعیف و تنبل شدیم؟
خطر انحلال نرم طب اسلامی در مبانی طب کلاسیک و راهکار عبور از موانع تحمیل شده(مقاله انتخابی)
"یادداشت ویژه"؛ بیایید کمی غیر بهداشتی زندگی کنیم!
مَرهَم؛ توصیه‌هایی از طبّ سنّتی ایران به راهیان سفر اربعین
چگونه انقلاب جنسي، جامعه امريكا را براي هميشه دگرگون كرد؟
امّ الامراضی به نام یبوست
سینه های آلوده!(مقاله انتخابی)
توطئه حذف حجامت در ایران