سلام ،دو ماهه باردار هستم بویاییم زیاد شده یکم بوها رو بیش از حد متوجه میشم مثلا بوی سرویس بهداشتی یا بعضی غذاها یا بوی لباس و... و بعد از اون حالم بد میشه یکم حالت تهوع پیدا میکنم لطفا بفرمایید از نظر طب سنتی به چه علت هست؟ و راهکار چی هست؟
مریم

ببخشید من بینایم ضعیف هست نمره چشمم بالاست چه توصیه ای دارین .ممنون
معصومه

سلام.ممنون از مطالب آموزنده شما.یک سوال من فشار خون دارم البته با قرص همیشه تنظیم هست میتونم این رزیم و بگیرم...همچنین درد مفاصل هم دارم
خانم رنجبران

باسلام و احترام بنده دوماهه باردار هستم یک هفته ای هست که غذا میخورم مقدار کم حتی،احساس سنگینی شدید میکنم معده ام انگار سریع پر میشه و کلا بعد از غذا احساس خیلی سنگینی و یه حالت دلپیچه و تهوع خفیف دارم و معذرت میخوام اجابت مزاجم هم بد شده یعنی سفت نیست اتفاقا نرم هست اما کامل تخلیه نمیشه چندبار و تکه تکه درصورتی که قبل از بارداری من مشکلی نداشتم از این لحاظ و هرروز اجابت مزاج داشتم بارداری قبلیم بسیار گرسنه میشدم و بسیار غذا میخوردم اصلا همچین مشکلی نداشتم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
فاطمه

برای دفع خلطهایی ک پشت حلقم هست چیکار کنم مدفوعم کامل دفع نمیشه راه حل بدین لطفا
خانوم

سلام و عرض ادب آقایی ۴۶ ساله هستم. دیسک کمر در مهره ۴ و۵ و همچنین تنگی کانال نخاع دارم . آیا در طب سنتی راهکاری برای تسکین درد وجود دارد؟ لطفا راهنمایی بفرمایید( الان بیشترین ناحیه درد در کمر هست) ممنونم.
حسین

سلام خسته نباشید مرسی از زحمات بی کران شما من کیست مویی دارم هر کاری میکنم سر باز نمیکنه دو ماه هست این اسفرزه و روغن سیاه میزارم سر باز نمیکنه خرما و خورد شده کاسه چینی میزارم سر باز نمیکنه ترو خدا یه روشی بگین خیلی اذیتم درد نمیکنه فقط نگران هستم بدتر نشه میخواستم عمل کنم همه میگن باز برگشت داره لطفا راهنمایی کنید مرسی
امین

آیا آب پیاز برای دختر با کره مضر است ؟
mahsa

سلام آقای دکتر سن بارداری را از اولین روز آخرین پریود حساب کنیم یا از زمانی که میدانیم نزدیکی بوده بین سونوگرافی های معمول کدام یک را شما پیشنهاد میدهید انجام دهیم
محمدی

سلام ببخشید خوردن گوشت بلدرچین پر ایام بارداری مشکلی نداره؟ باتشکر
مریم
کد : 36587
تاریخ انتشار : ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
خبرها و نظرها
Share Email
نباید تبلیغ فرزندآوری را به سیاست‌های جمعیتی گره می‌زدیم!/ مشوق‌های اقتصادی فرزندآوری به تنهایی کافی نیست.

بسم الله الرّحمن الرّحيم

و صلّى اللّه على محمّد و آله الطّاهرين و لعنة الله على اعدائهم اجمعين

 

 

 

 

 

 

 

نباید تبلیغ فرزندآوری را به سیاست‌های جمعیتی گره می‌زدیم!/ مشوق‌های اقتصادی فرزندآوری به تنهایی کافی نیست.

 

 

 

 

 

 

 

 

گروه جامعه خبرگزاری فارس- عطیه همتی: از آغاز دهه 90 هشدارها به پیری جمعیت کشور آغاز شد و کارشناسان جمعتی همگی هشدار دادند که با توجه به نرخ موالید فعلی رشد جمعیت کشور در سالهای آینده متوقف و بعد از آن رو به کاهش خواهد کرد و پیری جمعیت حاکم خواهد شد. موضوعی که در اواسط دهه نود در رسانه‌ها بیشتر مطرح شد و شعارهای فرزند بیشتر زندگی بهتر جای شعار معکوس خودش در دهه 60 و 70 را گرفت. میزگردها کارشناسی زیادی برگزار شد و حتی سیاستگذاران و سخنرانان مذهبی تصمیم گرفتند در محتواهای منبرهای خود رو فرزندآوری و افزایش جمعیت تاکید بیشتری کنند. مجلس یازدهم نیست طرحی به نام «تعالی جمعیت» تصویب کرد و به مشوق‌های اقتصادی مختلف و حتی محدودیت‌هایی در راستای افزایش جمعیت قرار داد. اما همچنان اثر مثبت و حتی روند رو به رشدی در نرخ موالید کشور دیده نشده‌است.

 

 

 

 


به بهانه هفته جمعیت سراغ دکتر میثم مهدیار جامعه‌شناس رفتیم تا بدانیم چرا با وجود تلاش‌های زیاد از سوی حاکمیت همچنان آمارها روند رو به رشدی را نشان نمی‌دهد؟

 


چرا با وجود تاکیدات مختلف روی مساله فرزندآوری و برنامه‌سازی‌ها و تصویب قوانین مختلف، همچنان وضعیت فرزندآوری در کشور در وضعیت مناسبی قرار ندارد و همچنان مردم به بچه‌دار شدن رغبت ندارند. به نظر شما چه مسائلی باعث شده با وجود تمام اقدامات و تبلیغات و تسهیلات اقتصادی که گفته می‌شود در اختیار خانواده‌ها قرار می‌گیرد وضعیت بهتر نمی‌شود؟

 

 

 


برای اینکه فرزند‎آوری به یک امر شیرین و مطبوع شخصی تبدیل شود، نیازمند این هستیم که در حوزه اقتصادی و هم در حوزه اجتماعی و هم فرهنگی برای آن برنامه ریزی داشته باشیم. اما اتفاقی که در این سال ها برای بحث افزایش جمعیت افتاده، این است که، فرزند‎آوری صرفا به نوعی در خدمت سیاست افزایش جمعیت، تعبیر و تفسیر شده است.

 

 

 

 

در واقع افزایش جمعیت یک ضرورت حاکمیتی، تمدنی و سیاستی‎ست و شاید زیاد برای مردم و عوام ملموس نباشد. به خصوص در این شرایط سیاسی و اجتماعی که، مقداری، واگرایی نسبت به شعار‎های حاکمیتی زیاد است و به هم ریختگی و پیچیدگی‎های زیادی در حوزه اقتصادی داریم؛ وقتی شما فرزند‎آوری را به یک امر سیاستی کلان و آینده نگرانه حاکمیتی گره می زنید، بیشتر ضد تبلیغ است.

 

 

 

 

درحالیکه خود فرزند‎آوری می‌تواند فی نفسه موضوعیت داشته باشد. در‎واقع این یک عمل غریزی‎ست که انسان فرزند‎ی بیاورد؛ به آن، محبت کند، عشق بورزد، برایش هزینه و فداکاری کند. در واقع خودش ظرفیت زیباشناختی لازم را فی نفسه دارد در حالیکه دولت در افواه عمومی به دنبال گره زدن آن با سیاست های کلان بلند مدت است.

 

 

 

 

پس موضع اول این است که گره زدن مساله فرزندی و فرزند‎آوری به سیاست های جمعیتی که یک مساله حاکمیتی‎ست؛ و تلاش برای تبدیل کردن دغدغه یک سیاست حاکمیتی بلند‎مدت به دغدغه عمومی، به نظرم شکست خورده است. نمی‎گویم اشتباه است، اگر اتفاق بیفتد، خیلی هم خوب است، منتهی در این شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این کار غیر‎ممکن و شکست خورده ا‎ست.

 

 

 


زاویه بعدی که می‌تواند مساله فرزند‎آوری را شیرین و مطبوع کند؛ این است که همراه با مشوق‌های اقتصادی باشد. خب می‌دانیم که حداقل در دو سه دهه گذشته، به خاطر تحریم، ناسالم بودن و به هم ریختگی ساختار اقتصادی‌مان، عملا ما با یک تورم فزاینده‎ای روبرو بودیم.

 

 


و این تورم فزاینده، خود یکی از دلایلی‌‎ست که فرزندآوری و یا انگیزه فرزندآوری را با مشکل مواجه می‌کند. چرا که خود تورم و تداوم تورم برای چند دهه، باعث ایجاد حس عدم قطعیت می‎شود و فضای مبهم و غیرواضحی را در آینده رقم می‌زند در حالیکه فرزندآوری نیازمند امید و برنامه ریزی برای آینده‎ روشن‎ و واضح‎ برای رشد فرزند است. این تورم فزاینده و مداوم در چند دهه گذشته در حوزه های مختلف اقتصادی، خود یکی از عواملی است که باعث شده انگیزه فرزندآوری کمتر شود.

 

 

 

 

حاکمیت می‌توانسته مساله فرزندآوری را، با یک سری مشوق های مالی و اداری، همراه کند که این انگیزه‌ها ایجاد شود و این مشوق‎ها به شدت تاثیر‎گذارند. اما متاسفانه، در حاکمیت، علی‎رغم شعارهایی که داده می‎شود، هیچ اراده‎ای برای تنظیم چنین مشوق‎هایی وجود نداشته است.

 

 

 


 

می‌توانید به شکل مصداقی بیان کنید؟


ببینید؛ همان زمان دولت آقای احمدی ‎نژاد که بحث افزایش جمعیت و تبدیل شدن مرخصی زایمان از 6 ماهه به 9 ماهه، مطرح شد؛ وقتی می‌خواستند سه ماه مرخصی زایمان، برای خانم‎ها اضافه کنند، کشور چند سال درگیر شد و بحث پیش نمی‌رفت. یعنی شورای نگهبان رد می‎کرد، چرا؟ مثلا می‌گفت: تامین مالی چنین طرحی به صورت مناسبی دیده نشده است.

 

 

 


یعنی، حاکمیت، از اینکه یک مرخصی زایمان سه ماهه را اضافه کند، ناتوان بود و بعد از آن هم هیچ مشوق مالی دیگری نبود. غیر از آن ایده‎ آقای احمدی نژاد که فکر می‌کنم همان سال اول اجرایی شد که پرداخت یک میلیون تومان برای هر فرزند جدید بود که آن هم بلافاصله در شرایط تحریمی سال 90 91 به محاق رفت. یعنی در دولت بعدی اصلا پیگیری نشد.

 

 

 


خب دولت آقای روحانی هم اساسا به چنین مشوق‎هایی اعتقاد نداشت. علی‎رغم اینکه نظام، شعارش را می‎داد ولی دولت که باید تامین می‎کرد، خب چنین مشوق‎هایی را باور نداشت و مجلس هم همراهش بود تا مجلس جدیدی که روی کار آمده است. در مجلس یازدهم هم، طرح تعالی جمعیت و خانواده، برنامه ریزی شد که اشکالات متفاوتی به آن وارد شده است.

 

 

 


آنجا هم، به نسبت شرایط اقتصادی که در آن هستیم و به نسبت شرایط تورمی و کاهش ارزش پول و مسائلی که با آن‎ها مواجه هستیم؛ مشوق‎های مالی، خیلی مشوق‎های جدی‎ای نیستند؛ یعنی مشوق‎ها نهایتا این است که مثلا توی قرعه‎کشی شرکت کنند یا کمی وام بیشتر بگیرند، خب توی این شرایط، وام 20 میلیون تومانی برای فرزند، آن هم وام، نه کمک مالی، خیلی تاثیرگذار نیست. یعنی خیلی مشوق های تاثیرگذاری را حاکمیت و نظام نتوانسته است فراهم کنند. یعنی ما از لحاظ مشوق‎های مالی هنوز مساله داریم.  

 

 


پس، هم از جهت ساختارهای اقتصادی و هم از جهت مشوق‎های اقتصادی زمینه مساعدی برای اینکه فرزندآوری با یک اطمینان خاطر و شیرینی‎ همراه باشد، فراهم نشده است.

 

 

 

در باقی حوزه‌ها چی؟ برخی معتقدند در مساله فرزندآوری فقط مساله اقتصادی نیست چون حتی دهک‌های بالای جامعه که مشکلات اقتصادی ندارند هم میل به فرزندآوری ندارند. نظر شما در این باره چیست؟

 

 


در حوزه اجتماعی هم بله همین است که من با مساله رفاه اجتماعی، می‎خواهم مساله را توضیح دهم. سیاست‎های اجتماعی ما، مشوق نبوده ‎است.

 

 

  مثلا در خیلی از کشورها قبل از تولد، برای مادران تسهیلاتی را در نظر می‎گیرند. دولت برای زنان باردار و مادران ، سیاست‎های رفاهی درنظر می‎گیرد. برای ورزش، تغذیه‎ و مراقبت از آن‌ها، آموزش می‎دهد، مثلا به محض اینکه از بارداری زنان مطلع می‌شود پرستاری به خانه‎ها می‎فرستد که وضعیت جنین را رصد کنند و سعی می‎کنند، آموزش‎های لازم را بدهند.

 

 

 


 خب طی این آموزش‎ها و طی این رفت و آمد‎ها، یک‎سری مشوق‎های اجتماعی و تسهیلاتی را برای مادران درنظر می‎گیرند، مثلا استخر رایگان، برای اینکه مادران بتوانند در آن راه بروند یا باشگاه‎های ورزشی خاص مادران باردار یا ورزش های خاصی مثل یوگا و این‎ها را برای مادران تدارک می‌بینند و از قبل از تولد، به جنین توجه نشان می‎دهند.

 

 

 

ما اینجا قبل از تولد هیچ تسهیلات اجتماعی برای مادر و خانواده نداریم. غیر از اینکه مثلا در متروها یک تابلویی زدیم که اولویت نشستن با زنان باردار و پیرهاست.

 

 

غیر از این تقریبا می‌توانم بگویم که ما، هیچ سیاست حمایتی از مادر و جنین نداریم. در هنگام تولد هم شما می‌‎بینید که اساسا سال هاست یک فکر اشتباهی در ایران افتاده که بحث زایمان سزارین را به یک مدل درست تبدیل کرده است و خانم‎ها تصور می‎کنند که با سزارین مشکلی برای خودشان و فرزندشان پیش نمی‎آید و می‎توانند فرم بدنشان را با آن حفظ کنند و از این دست چیزاهای اشتباه که متاسفانه در کشور ما زیاد است.

 

 

 

 

البته خود این با اقتصاد سیاسی پزشکان زن، پیوند خورده و این باعث شده است تا آسیب هایی به مادران و فرزندان بخورد. در خود بیمارستان در لحظه تولد، یعنی در اتاق عمل، پرستار‎ها آموزش ندیده‎اند و رفتار مناسبی با زنان بارداری که آماده‎ زایمان هستند ندارند، بعد از تولد فضای بیمارستان‌ها فضای مناسبی برای نگه داری فرزندان و مادران نیست. مادران بی‌احترامی می‌بینند؛ آنجا مادران نیازمند توجه و قدر و منزلت‎اند. منتهی بیمارستان، برنامه ای برای این ماجرا ندارد و بعد از تولد هم، بچه ها رها می‌شوند. یعنی حاکمیت برای بعد از تولد هم برنامه‌ای ندارد.

 

 


 

به نظر شما قوانین و سیاست‌گذاری‌هایی مثل طرح تعالی جمعیت و تسهیلاتی که در آن وجود دارد چقدر می‌تواند به فرزندآوری در کشور کمک کند؟

 


این سیاست های مصوب جمعیتی جدید هم صرفا مقداری تسهیلات را فراهم می‌کند؛

 

 

 

صرفا برای اینکه تعداد بیشتری به دنیا بیایند، اما راجع به کیفیت بارداری، زایمان و کیفیت فضای بعد زایمان که زنان به مراقبت روحی، روانی و اجتماعی بیشتری نیاز دارند، راجع به فضای اجتماعی مراقبت از نوزاد، خیلی برنامه ای ندارند. مثلا مادر وقتی صاحب فرزند می‎شود، از خیلی از فعالیت‌های اجتماعی محروم می‌شود.

 

 

 

 

نمی‌تواند سینما برود، در فعالیت‌های جمعی شرکت کند، نمی تواند دانشگاه برود و برایش تسهیلاتی در نظر گرفته نمی‎شود. مثلا سینماها مهدکودک ندارند، شهربازی‎ها مهدکودک ندارند، مادر از بی‎آر‎تی و مترو نمی تواند به راحتی استفاده کند و خیلی کم پیدا می‎شود، جایی که مادر بتواند بچه را شیر بدهد یا تعویض کند. خب این تسهیلات اجتماعی تاثیرگذار است وقتی مادران جوان می‌بینند؛

 

 

 

فرزند‎دار شدن‎شان باعث می‌شود که از بسیاری از فعالیت‎ها، خدمات و فرصت‎های اجتماعی محروم شوند، انگیزه‎ فرزندآوری کم می‎شود.

 

 

 


برخی عقیده‌ دارند که گرایش به فرزند کمتر و حتی بچه‌دار شدن بیشتر به دلیل تغییرات فرهنگی در کشور ماست و ما حتی این موضوع را نادیده می‌گیریم. نظر شما در این باره چیست؟

 


ما در حوزه فرهنگی هم تقریبا هیچ کاری نکردیم. غیر از اینکه در این سال‎های اخیر، شبکه‏ پویا در مورد کودکان و نونهالان برنامه داشته است. تقریبا تا پیش از سن مدرسه یا پیش دبستانی، حاکمیت برنامه فرهنگی برای بچه‌ها ندارد. چه از پیش از تولد، چه لحظه‎ تولد، چه بعد از آن، برنامه‎ فرهنگی اجتماعی ندارد.

 

 

 

فرزند‎دار شدن وقتی می‎تواند شیرین شود که با یک سری آیین‌ها و مناسک اجتماعی همراه شود. در این سال‎های اخیر دیدید که، در ایران کمتر ولی در خارج از کشور، برای اعلام جنسیت فرزند، یک مناسکی تدارک دیده می‎شود. مثلا بادکنک می‎ترکانند و توی آن جنسیت فرزند مشخص می‎شود. خود این که جنسیت فرزند را با آیین، مناسک و با جشنی به بقیه، اعلام می‎کنند و یک شادمانی و شادابی‎ حول اعلان جنسیت فرزند رخ می‎دهد؛ خب این خوب است. و مایی که داریم شعار می‌دهیم؛ باید از این مناسک های خرده اجتماعی، خانواده‎ای و محله‎ای داشته باشیم. باید جشن‎هایی برای مادران باردار داشته باشیم. جشن‎هایی برای مادرانی که تازه زایمان کردند یا نوزاد دارند.

 

 

 

 

یک مناسک و آیین‌هایی داشته باشیم تا آن‌ها جایگاه‎های ویژه‎ای داشته باشند و مادر احساس شان و منزلت داشتن، کند و این به او احساس شیرینی بدهد و این انگیزه برایش ایجاد شود که فرزند دیگری داشته باشد یا همین فرزند را با کیفیت بهتری رشدش دهد و احساس مسئولیت و مراقبت بیشتری نسبت به فرزندش داشته باشد.

 

 

 

 

 

حالا به نظر شما باید در راستای ترغیب به فرزندآوری چه کرد؟


به نظرم می‌رسد که باید همه محورها و ابعاد مربوط به فرزندآوری را مجدد بررسی کرد و بعد جهت‌گیری‌ها را از آن سیاست کلان تمدنی و برنامه‌ها و سیاست‌های بلندمدت و چشم‌اندازها جدا کرد ما نباید مساله فرزندآوری و شیرینی‌هایش را دائما در حوزه عمومی به سیاست‌های کلان تمدنی گره بزنیم. چون تاثیر معکوس می‌تواند داشته باشد.

 

 


در حوزه اقتصادی، ساختارهای اقتصادی باید مناسب شود. کمی سخت است ولی حداقل آن، این است که با مشوق‎های اقتصادی، آن ساختارهای اقتصادی فزاینده و پایدار را جبران کنیم.

 

 


صرفا در طرح تعالی جمعیت مشوق هایی وجود دارد اما محدود است که کفایت کافی ندارد.

 


در حوزه اجتماعی ارائه خدمات به مادران و نوزادان در دوران قبل از تولد و بعد از تولد خیلی کم است.

 

 

در حوزه فرهنگی هم برنامه‌ریزی موثرتری باید صورت گیرد.

 

 

 در واقع زن و شوهری که صاحب فرزند می‌شوند چه در زمان بارداری، چه بعد از آن، باید احساس تفاوت و تمایز کنند. باید احساس شان و منزلت کنند. احساسی که در آن توجه ویژه ای به آن ها می‌شود. حالا این توجه ویژه حتما نباید از لحاظ اقتصادی باشد، حتی اجتماعی هم نباید باشد؛ مقداری باید از جهت ذهنی و فکری، از جهت آیین‌ها و مناسک اجتماعی و از جهت هویت اجتماعی که دارند، به آن‎ها توجه شود. این خودش می‌تواند شرایط را تسهیل کند. فرزندآوری باید یک عمل شیرین و مطبوع درونی برای زوجین تبیین شود.


منبع :

خبرگزاری فارس



نظرات
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

آخرین مقالات

داروی گیاهی کرونای مدبر غدیر[12449بازدید]
ارزش های پست مدرن، نارضایتی از پزشکی؛ گرایش به طب مکمل[15092بازدید]
غذا درمانی از دیدگاه قرآن و علم(مقاله انتخابی)[35320بازدید]
نظام بهداشت و سلامت در اسلام(مقاله انتخابی)[46336بازدید]
بهداشت روانی اعتقادی در اجتماع(مقاله انتخابی)[17351بازدید]
بررسي ناهمخوانی آيات طبّي با علوم پزشكي(مقاله انتخابی)[23227بازدید]
قرآن و بهداشت روان(مقاله انتخابی)[63838بازدید]
چند نکته ساده در مورد از شیر گرفتن کودک[536636بازدید]
زردی نوزادان[494184بازدید]
ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان (مقاله انتخابی)[11540بازدید]
علم، سنّت، مدرنیته(مقاله انتخابی)[11631بازدید]
پزشکی نوین و تردید های پیش رو(مقاله انتخابی)[11314بازدید]
آشنایی با ابعاد آشکار و پنهان ترویج همجنس بازی در جهان(مقاله انتخابی)[16171بازدید]
توصیه های طبی از مرحوم آقا فخر تهرانی [51029بازدید]
نقد طب مدرن از دیدگاه آیت الله جوادی آملی(مقاله انتخابی)[17803بازدید]
وقتی پیامبران غرب دروغ می گویند (تبارشناسی علوم جدید)(مقاله انتخابی)[15289بازدید]
اثبات کجی دیوار پزشکی مدرن(مقاله انتخابی)[11016بازدید]
القاى بیمارى به جامعه(مقاله انتخابی)[8485بازدید]
ایدز ؛ گلوله‌ بیولوژیک آرپا(مقاله انتخابی)[13084بازدید]
نگاهی به جنايات بيوتروريستي آمريكا(مقاله انتخابی)[14445بازدید]

از میان مقالات

ناخنک (ظفره – Pterygium)
چگونه دانشگاه به دانشجویان خیانت می کند؟ (مقاله انتخابی)
نابودی خانواده (مقاله انتخابی)
تلویزیون و زوال کودکى(مقاله انتخابی)
ویز،اپلیکیشن ناوبری اسراییل (مقاله انتخابی)
شفا، از جنسی دیگر؛ ۱۴ توصیه اخلاقی شیخ حسنعلی نخودکی
دهانشویه های ساده گیاهی و طبیعی
حجامت آلرژی؛ راه حلّی ساده برای مشکلی بزرگ
آداب زناشویی و خصوصیات مثبت و منفی کودک
چرا رژیم های لاغری شکست می خورند؟
کودکان ثروتمندان از طعم غذاهای سالم‌ بیشتر لذت می‌برند (مقاله انتخابی)
انزال زودرس، درمان به دور از هیاهوی تبلیغات
چگونه شركت‌هاي بزرگ داروسازي، شما را براي خريد داروهايي كه احتمالاً نياز نداريد، آماده مي‌كنند؟
5 برنامه غذایی پیشنهادی به زوج های نابارور
آیا ماهی غذای سلامتی است؟!
تاثیر مدرنیته و نوسازی بر افزایش سن ازدواج دختران ایرانی(مقاله انتخابی)
ما در میانه یک انفجار فرهنگی به سر می بریم که با «شکیل شدن» بدن پیوند دارد (مقاله انتخابی)
دلایل لزوم احیای طب سنتی ایران(مقاله انتخابی)
احیای خانواده و اصلاح روابط خانوادگی (مقاله انتخابی)
تجارت سرطان!(مقاله انتخابی)