سلام وقت بخیر. پسرم ۲۲ ماهشه.چه مقدار روزانه بهش بدم؟ و بعد دو سال چه مقدار بهش بدم؟
محدثه

سلام خدمت شما ، جناب دکتر راهکار طب سنتی در دیسک کمر چیست؟ خانمم با 39سال سن ، ام آر ای، انجام داده و دکتر گفته که دیسک کمر هست و نیاز به جراحی نداره و دارو تجویز کرده، خواستم درمان سنتی را بفرمائید. ممنون
مجتبی

دکتر قوی ترین انرژی زا چیه؟ طبیعی شیمیایی سمی مضر فرقی نداره
Ali

سلام وقتتون بخیر آقای دکتر آیا راهی برای درمان و پیشگیری خونریز ی چشم دیابتی هست یک چشم بعد از تزریق آمپول هنوز دید نداره لطفا کمک کنید
لیلا

سلام. ببخشید درسته که باید از 6 ماهگی شیر شب قطع بشه؟ من از 7 ماهگی قطع کردم و احساس میکنم به همین دلیله که شیرم خیلی خیلی کم شده. لطفا راهنمایی کنید
ایمان

سلام واحترام آقای دکتربزرگوار لطفا راهکاری برای نفخ شدید دربارداری بفرمایید ممنونم
من

با سلام و وقت بخیر خدمت شما آقای دکتر. مشکلی که بنده دارم این است که باید به اجبار قبل از خواب شبانه و خواب وسط روز دفع ادرار داشته باشم و الاّ احساس ادرار اجازه نمی دهد راحت بخوابم.( البته دفع ادرار به صورت اختیاری جزء توصیه های دینی است اما برای بنده به حالت اجبار درآمده است) از طرفی برخی اوقات با اینکه بعد از دفع ادرار عمل استبراء را انجام میدهم احساس می کنم چیزی شبیه ادرار از من دفع می شود. بنده همیشه کمرم را با کمربند به اصطلاح شتر می پوشانم. شما چه توصیه های جهت رفع این مشکل پیشنهاد می فرمایید
مصطفی

سلام بسیار ممنون از این مقاله ی عالی این مقاله شماره ی ۲ و ۳ اگه نداره، پس بی زحمت اون شماره ی ۱ رو از جلوش بردارید
دد

سلام اقای دکتر ببخشید خوردن کنجد یا محصولات کنجدی بعد از تشکیل نطفه ممنوع است آیا؟ خوردن سرکه بعد از غذا یا با اب جوشیده و عسل چطور ؟
سوسن

سلام برای درمان افتادگی رحم راهکاری لطفا میفرمایید
مریم
گوارش، کبد و مجاری صفراوی
کبد چرب
تعداد: 9 میانگین: 4.56
[تعداد بازدید : 64426]

[نسخه چاپی]

بسم الله الرّحمن الرّحیم

و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین

 


کبد چرب


نمی دانم باید گفت که دارد «عالم‌گیر» می شود یا خیر؟ ولی اگر غفلت کنیم، «ایران‌گیر» شدنش قطعی است. کبد چرب، «یک بیماری با پیشگیری و درمانی ساده»، چهارنعل می‌تازد تا خود را به قله مشکلات سیستم بهداشتی کشورمان نزدیک کند؛ در بین بی تدبیری متولیان بهداشت و درمان و غرق شدن ما در یک زندگی به سبک هوس.


تعریف کبد چرب از دیگاه طبّ سنّتی


کبد چرب یک اصطلاح طبی جدید است که در منابع طب سنتی، واژه دقیقی معادل آن وجود ندارد ولی در تعریفی ساده و با اندکی مسامحه، می توان آن را منطبق با غلبه سردی و رطوبت در دستگاه گوارش دانست.


کبد، بزرگترین پالایشگاه بدن و به طور طبیعی دارای مزاج گرم و تر است. سرد شدن کبد در اثر عوامل مختلف می تواند توانایی کبد برای تحلیل و متابولیزه کردن چربی ها را کم کند و موجب انباشتگی چربی در بافت کبد و پیدایش کبد چرب شود.


شیوع


کبد چرب غیرالکلیک، شایع ترین بیماری کبدی در جهان است.


کارشناسان، میزان شیوع این بیماری را بین 5 تا  50 درصد افراد جامعه ایرانی ذکر می کنند. تجربه بالینی به من می گوید که احتمالا، ارقام بالاتر، صحیح تر هستند. از آن بدتر این که به نظر می رسد که با یک سونامی واقعی در این زمینه روبرو هستیم و انتظار افزایش این ارقام در آینده، غیرمعقول به نظر نمی رسد.


فاجعه بارتر این که، شیوع کبد چرب در کودکان ما هم رو به افزایش است که با روند تجمیعی شیوع این بیماری در طول سال های عمر- به ویژه به دلیل عدم اصلاح سبک زندگی و نیز دریافت نکردن درمان های مناسب-، احتمالا در نسل آینده، صاحبان کبد سالم و غیرچرب، در اقلیتی واضح خواهند بود!!


در روند ایجاد کبد چرب چه اتفاقی می افتد؟


سردی تدریجی کبد، موجب کم شدن مقدار تولید، غلیظ شدن و کاهش ترشح صفرا می شود. این صفرای غلیظ به کندی در مجاری صفراوی حرکت می کند و به دنبال آن، انسداد نسبی در این مجاری رخ می دهد. در این مرحله در سونوگرافی کیسه صفرا ممکن است «لجن صفراوی» گزارش شود که خود، مقدمه ایجاد سنگ های صفراوی است.


انسداد در مسیر ریزش صفرا به روده موجب هضم ناقص چربی ها می گردد و این چربی های خوب هضم نشده، کم کم در کبد تجمّع پیدا می کنند و سرانجام به کبد چرب منجر می شوند.


کاهش تولید و ترشح صفرا، باعث یبوست هم می شود که این یبوست، مشکل را تشدید و کبد را چرب تر می کند.


اگر به زبان عامیانه توضیح دهیم، کبد چرب، مشابه حالتی را پیدا می کند که محتویات یک ظرف آبگوشت چرب، در یخچال پیدا می کنند.


به دلیل نقش اساسی کبد در فرایندهای حیاتی بدن، ایجاد کبد چرب به عنوان یک اختلال مزمن کبدی که همراه با کاهش عملکرد کبد و التهاب بافتی آن به دلیل تجمع و رسوب چربی هاست؛ پیامدهای گسترده‌ای به دنبال دارد ازجمله:


- سوخت وساز بدن کم می‌شود و تولید بسیاری از پروتیئن های ضروری از جمله انواع آنزیم ها دچار مشکل می شوند.


- کبد، نقش بسیار مهمی در تنظیم قندخون دارد. به دنبال چرب شدن کبد، کنترل گلوکز خون دشوار می شود و به تدریج، مقاومت بدن به انسولین افزایش می یابد، بار کاری لوزالمعده به دلیل نیاز به ترشح بیشتر انسولین افزایش می یابد و این امر، تخریب یا کاهش عملکرد سلول های مترشحه انسولین در لوزالعده(سلول های بتا) و تسریع ابتلا به دیابت نوع 2 را به دنبال دارد. در این حال، کنترل قند بیمار دیابتی هم دشوارتر از کسانی است که به کبد چرب مبتلا نیستند.


- چربی جمع شده در کبد می‌تواند در عروق رسوب کند و با فراهم آوردن زمینهتصلّب شرائین(آترواسکلروز)، بدن را مستعد فشار خون بالا، سکته های قلبی و مغزی و ... نماید.


- اگرچه کبد چرب در اکثر بیماران می تواند روند خوش خیم تری را طی کند امّا سیر آن به سوی فیبروز و سیروز کبد هم غیرمحتمل نیست.


تذکّر: ذکر این نکات به این معنا نیست که همه افراد مبتلا به کبد چرب، دچار این مشکلات خواهند شد بلکه اتفاقا، درمان کبد چرب، ساده و قطعی است اما غفلت از آن هم می‌تواند خسارت های جدی را رقم بزند.


علل ایجاد کبد چرب


همان طور که گفتیم، هرعاملی که سردی و رطوبت دستگاه گوارش و به ویژه کبد را افزایش دهد می تواند منجر به کبد چرب شود. عللی که در ادامه به عنوان مسببین کبد چرب ذکر می شوند، همه با این سازوکار قابل توجیه هستند که برخی از موارد مهم را با توضیحات مفصل تری همراه کرده ایم اما به دلیل پرهیز از اطاله بحث، دربقیه موارد، به ذکر عناوین بسنده می کنیم.


- مصرف زیاد مواد غذایی دارای طبع سرد ازجمله ترشی ها (سرکه، آبغوره، ترشی های خانگی) و به خصوص غذاهای دارای طبع سرد و مرطوب(ماست، دوغ، خیار، کدو ...).


- مصرف خوراکی های بسیار سرد مثل بستنی.


- افراط در مصرف میوه به خصوص میوه های سرد و رطوبی، خوردن میوه های مختلف با هم، خوردن آب به همراه میوه های آبدار، خوردن میوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا.


- مصرف فست فودها، سس ها، نوشابه ها، تنقلات شور و سایر خوراکی های غیر طبیعی.


- مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ کردنی ها، استفاده مکرر از روغن ها(مثل روغن های سرخ کردنی).


- کاهش مصرف سبزی ها و فیبرها و رواج استفاده از آرد سفید(نان ها، ماکارونی ها، لازانیا، رشته ها و ....).


- خوردن زیاد غذاهای غلیظ مانند گوشت گاو و گوساله، کله پاچه، سالاد الویه، گوشت های مانده و فریزری، کباب، برنج به ویژه برنج های هندی و پاکستانی، ته دیگ، نان فطیر و خمیر و خوب پخته نشده، قارچ، کلم خام، تخم مرغ به ویژه نیمرو و تخم مرغ آب پز سفت، انواع سیب زمینی سرخ کرده(مثل چیپس) و آب پز، غذاهایی که با آرد و رشته درست شده اند مانند حلوا و آش رشته.


- عدم رعایت آداب غذا خوردن که باعث هضم ناقص و سرازیر شدن غذاهای غلیظ و خام به سوی کبد می شود مانند پرخوری، برهم خوری، نجویدن غذاها و ....


- یکی از مهم ترین دلایل ایجاد کبد چرب در ایران، فرهنگ غلط مصرف مایعات و به ویژه آب است. برای مثال، وقتی در اوج گرما و عطش، مقدار زیادی آب خنک و تگری!! را به سرعت سر می کشیم، یک فاجعه جسمی را برای خود رقم زده ایم. کبد به دلیل حرارت و احساس نیاز به آب، به سرعت این آب سرد را جذب می کند و این باعث سردی ناگهانی آن و رسوب چربی ها می شود. این کار، معده را نیز دچار سستی و سردی و رطوبت می کند و خود معده سرد، زمینه را برای ایجاد یا تشدید کبد چرب در آینده فراهم می کند.


به طور خلاصه، خوردن آب یا مایعات بسیار سرد و تگری!!، خوردن آبی که با یخ سرد شده باشد، خوردن آب سرد در حالت عطش زیاد، خوردن آب همراه یا بلافاصله بعد از غذا و به خصوص بعد از غذاهای چرب، خوردن آب در بین خواب یا بلافاصله بعد از بیدار شدن، خوردن آب در حال ورزش یا بعد از استحمام یا نزدیکی، زیاد خوردن آب ازجمله خوردن 8 لیوان آب روزانه و ... همه می توانند دستگاه گوارش را سرد و کبد را چرب کنند. طبیعتا استفاده از نوشیدنی های مصنوعی و شیرین مانند انواع نوشابه به جای آب، فاجعه را تکمیل خواهد کرد.


بنابراین حالا می توانید قضاوت دقیق تری درباره این مناظر یا رفتارها داشته باشید:


وجود بوفه ای پر از نوشیدنی های خنک در باشگاه های ورزشی یا استخرها و سوناها و ....


وجود نوشابه ها و دوغ های خنک در سر میز رستوران ها و فروشگاه های فست فود.


سر کشیدن لاجرعه آب در یک روز گرم تابستانی یا بعد از یک روز روزه سخت.


گذاشتن ظرف آب در کنار رختخواب یا سرک کشیدن به یخچال در بیدار شدن های نیمه شب.


 و ....


- اگر معده دچار سردی یا رطوبت باشد و در نتیجه، مواد غذایی در اثر هضم ناقص معدی به صورت غلیظ و خام وارد کبد شوند، می توانند به تدریج در بافت کبد انباشته شوند و موجب راه بندان در مجاری آن شوند. در این صورت حتی با وجود گرمی مزاج ذاتی کبد، به تدریج، کبد چرب پدید می آید. بنابراین هرگونه نشانه از مشکلات کارکرد معده(آروغ زیاد، آروغ ترش یا بدبو، ترش کردن، جمع شدن آب یا اسید در دهان، نفخ، عدم هضم غذا، دفع سریع غذا از معده، یبوست، درد معده و ...) باید جدّی گرفته شود.


- رژیم های غیراصولی و به ویژه رژیم های لاغری رایج، از مهم ترین دلایل افزایش شیوع کبدچرب هستند. فراموش نکنید که تجویز رژیم از سوی یک پزشک یا متخصص تغذیه، به معنای ایمن بودن آن نیست بلکه امروزه رژیم های تجوزی از سوی متخصصین هم علی العموم غیراصولی هستند زیرا که بر مبانی نادرستی بنا شده اند.


(مطالعه بیشتر:« چرا رژیم های لاغری شکست می خورند؟!»)


یکی از مهم ترین مشکلات این گونه رژیم ها، توصیه به مصرف زیاد سبزی ها و میوه جات، کاهو، سرکه، انواع ترشی، ماست، آب سرد و ... است که زمینه را برای ایجاد سردی گوارشی و کبدچرب فراهم می کنند. رژیم های خام گیاه خواری هم به سان شمشیرهای دو لبه ای هستند که در کوتاه مدت، حال کبد را خوب می کنند اما در صورت ادمه آن در فردی که عادت به این کار ندارد، ضعف و سردی زیادی را بر دستگاه گوارش حاکم می کنند. همچنین کاهش وزن های سریع و شدید و گرسنگی های طولانی مدّت هم به شدت کبد را دچار سردی و ضعف می کند.


از سوی دیگر افراد خشک مزاجی که برای چاق شدن مدام در حال پرخوری هستند نیز به جهت پرخوری و روی هم خوری در معرض کبد چرب هستند. این افراد باید بدانند که به دلیل خشکی مزاج، شانس زیادی برای چاق شدن ندارند و پرخوری، تنها سلامتی ایشان را به خطر می اندازد.


- کم تحرکی و ورزش نکردن، چاقی، ابتلا به دیابت یا چربی خون.


- داروهایی مانند کورتون ها، هورمون های استروژنی و ازجمله قرص های ضدبارداری و بسیاری از داروهای تقویت جنسی یا بدنسازی.


- استرس، کم خوابی، پرخوابی، دیرخوابی، روزخوابی و خوابیدن با معده پر هم سبب به هم خوردن سوخت و ساز قند و چربی در بدن و زمینه ساز کبد چرب هستند.


- کبد چرب در اثر مصرف الکل نیز پدید می آید که نتیجه نهایی آن، فیبروز، سیروز و سرطان کبد است.


- اختلالات مادرزادی در جذب چربی ها، تغذیه وریدی طولانی مدت و بعضی از انواع هپاتیت هم می‌توانند این مشکل را به وجود بیاورند.


علائم و نشانه های کبد چرب


متاسفانه در بیشتر موارد، این عارضه بدون علامت است و در بررسی های آزمایشگاهی یا سونوگرافی به طور اتفاقی کشف می شود.


علائم و نشانه‌های ذیل، عموما غیراختصاصی هستند یعنی دلالت تامی بر کبد چرب ندارند و وجود آنها تنها می تواند ما را به وجود کبد چرب مشکوک کند و ما را به انجام اقدامات تشخیصی بیشتر تشویق کند. این علائم و نشانه ها، عمومیت هم ندارند یعنی لزوما هر فرد دچار کبد چرب، این علائم را ندارد و چنان که گفته شد، عموم مبتلایان، از درد بی دردی و بی علامتی رنج می برند!!


- ضعف، بی حالی و خستگی بدون دلیل.


- احساس فشار، پُری یا درد مبهم روی کبد( ناحیه فوقانی و راست شکم). این دردها ممکن است با مصرف غذاهای سنگین یا چرب، تشدید شوند.


- احساس سوزش یا داغی کبد.


- احساس سستی یا ضعف یا سایر احساسات ناخوشایند در سمت راست بدن و به ویژه دست و پا.


- احساس درد مبهم با فشار دادن روی کبد.


- در معاینه پزشک، ممکن است کمی کبد بزرگتر یا حساس تر از معمول باشد.


- افزایش کم تا متوسط آنزیم های کبدی: در کبدچرب غیرالکلی، معمولا ALT بیشتر از AST است ولی درکبد چرب الکلی  AST حداقل 2 برابر ALT می‌باشد. گاهی آلکالن فسفاتاز نیز ممکن است بالا باشد ولی معمولا بیلی روبین نرمال است.


به هرحال باید توجه داشت که بر اساس آموزه های طب جدید، روش قطعی در تشخیص کبد چرب، آزمون های تصویربرداری و شایعترین آن، یعنی سونوگرافی است. البته برخی اساتید مجرب طب سنتی قادر هستند که تنها با معاینه نبض، این بیماری را تشخیص دهند.


درمان


طب قدیم و جدید در مورد درمان این بیماری نظر مشترکی دارند و آن تاکید بر اصلاح سبک زندگی به عنوان مهم‌ترین عامل پیشگیری و درمان است امّا طب سنتی، هم تدابیر دقیق‌تر و موثرتری در چنته دارد و هم برخلاف طب جدید، در زمینه درمان‌های دارویی نیز تکلیفی نسبتا روشن دارد.


الف- تدابیر حفظ الصحه در درمان کبد چرب


با آن چه که در مورد علل ایجاد این بیماری بیان شد، تکلیف این قسمت هم تا حد زیادی روشن است لذا به مرور سرفصل ها اکتفا می کنیم و‌ تجزیه و تحلیل بیشتر را به ذهن فعال شما واگذار می‌کنیم.


1- تدابیر تغذیه‌ای


1-1-   کمی از سمت غذاهای پخته و حیوانی به سوی غذاهای خام و گیاهی حرکت کنید.


2-1- بیشتر مصرف شوند: سبزی‌های تازه، سیر و پیاز خام، انواع آش‌ها و شورباهای مناسب، ادویه مناسب (زردچوبه، هل، دارچین، زیره، زعفران، تخم گشنیز و ..)


3-1- در غذاها کمی سبوس گندم یا برنج بریزید.


4-1- کمتر مصرف شوند:


- مواد غذایی دارای طبع سرد ازجمله ترشی ها (سرکه، آبغوره، ترشی های خانگی) و به خصوص غذاهای دارای طبع سرد و مرطوب(ماست، دوغ، خیار، کدو...).


(اگر به مصرف ماست و دوغ علاقه دارید، در خوردن آنها افراط نکنید، از انواع محلی و طبیعی استفاده کنید، با غذاهای گوشتی یا حاوی ترشی استفاده نکنید و با مصلحاتی مانند نعناع، پونه، آویشن، گل سرخ، زیره، سیر یا موسیر میل کنید.)


- غذاهای دارای طبع خیلی گرم مثل سیرداغ، پیازداغ، بادنجان سرخ کرده و غذاهای تند و پرادویه.


- بستنی و سایر خوراکی های خیلی سرد: اگر خیلی هوس بستنی کردید، سعی کنید از بستنی سنتی زعفرانی همراه آب هویج استفاده کنید.


- سرخ کردنی ها و غذاهای چرب و پرکالری.


- فست فودها، سس‌ها، نوشابه‌ها، کنسروها، تنقلات شور و سایر خوراکی های غیر طبیعی و دارای مواد نگهدارنده.


- نان‌ها و آردهای بدون سبوس مثل نان های ماشینی، فانتزی و لواش، نان‌های فطیر و خمیر و خوب پخته نشده، ماکارونی، لازانیا و رشته ها. البته و متاسفانه، امروزه حتی نان های سنگک هم روسفید شده اند!!


- غذاهای غلیظ مانند گوشت گاو و گوساله، کله پاچه، سالاد الویه، گوشت های مانده و فریزری، کباب، برنج سفید به ویژه برنج های هندی و پاکستانی، ته دیگ، قارچ، کلم خام، تخم مرغ به ویژه نیمرو و تخم مرغ آب پز سفت، انواع سیب زمینی آب پز و سرخ کرده(مثل چیپس)، غذاهایی که با آرد و رشته درست شده اند مانند حلوا و آش رشته.


- چای و قهوه.


- مواد نشاسته ای و قندی و شیرینی ها به ویژه شیرینی‌های قنادی.


5-1- میوه خوردن


- در خوردن میوه به خصوص میوه های سرد و رطوبی، افراط نکنید.


- در هروعده یک جور میوه میل کنید.


- همراه یا بلافاصله بعد از غذا (حداقل تا دو ساعت) میوه نخورید.


- همراه میوه های آبدار، آب نخورید.


- میوه را در فصلش بخورید.


- میوه نوبرانه- و نه میوه نرسیده و کال- بخورید اما سراغ میوه های آخر فصل نروید.


- تا می شود از میوه های طبیعی و غیرگلخانه ای استفاده کنید.


- حتی المقدور از میوه های منطقه زندگی خودتان میل کنید.


- آداب خوردن میوه های مختلف را یاد بگیرید و عمل کنید.


6-1- آداب غذاخوردن


- تا گرسنه نشده اید شروع به خوردن نکنید.


- در آشپزخانه خود را کنترل کنید و ریزه خواری نکنید.


- غذا را با نام خدا آغاز کنید و حتی المقدور بین غذا خوردن نیز خدا را یاد کنید.


- قبل و بعد از غذا کمی نمک مزّه کنید.


- غذا را زیاد بجوید.


- لقمه ها را کوچک بگیرید.


- یک جور غذا بخورید.


- در حال تنش های روحی و روانی، سراغ غذا نروید.


- ناهار را زیاد جدّی نگیرید اما شام سرشب را هرگز فراموش نکنید.


- غذا را نشسته میل کنید.


- سالاد، ماست، مایعات(آب، نوشابه، دوغ و ...) و سس ها را از سر سفره جمع اما سبزی را بر سر آن حاضر کنید.


- خام و پخته را با هم نخورید.


- سر سفره، حواستان جمع باشد. در حال تماشای تلویزیون، صحبت با تلفن و ... غذا نخورید.


- بعد از غذا چند دقیقه قدم بزنید تا غذا در معده جاگیر شود.


- بعد از غذا و تا کامل شدن هضم معدی(حداقل دو سه ساعت) این کارها را نکنید: ورزش یا سایر فعالیت های سنگین، خوردن یا نوشیدن، خوابیدن، رابطه زناشویی، اعمال هیجانی و ....


7-1- آداب نوشیدن آب


- آب خیلی سرد نخورید.


- آب را با یخ سرد نکنید.


- آب را جرعه جرعه و آرام بنوشید.


- هنگام تشنگی شدید، ابتدا آب را کمی مزه مزه کنید و بعد از چند دقیقه به آرامی بنوشید.


- میزان آب خوردن را بر اساس تشنگی جگرتان میل کنید و نه به دستور پزشکان.


- در این حالت ها آب نخورید: بین یا بلافاصله بعد از ورزش، بلافاصه بعد از زناشویی، بین یا بلافاصله بعد از خواب، در حمام و سونا و جکوزی یا بلافاصله بعد از آنها.


- آب را به یاد خدای متعال بنوشید و به یاد لبان تشنه اباعبدالله علیه السلام و با نفرین بر قاتلانش به پایان ببرید.


- آب بخورید و نه نوشابه و نوشیدنی های مشابه.


برای نگهداری آب از بطری های پلاستیکی استفاده نکنید.


7-1-چه روغنی؟

 


- مصرف روغن از هر نوعش را کم کنید.


- سرخ کردن غذاها را به حداقل برسانید. هنر یک کدبانو این نیست که به ضرب روغن و گوشت و برنج، اعضای خانواده را دور سفره جمع کند. کدبانو، باید «کبدبانو» هم باشد.


- از یک روغن، چند بار استفاده نکنید.


- از روغن زیتون به خصوص انواع تصفیه نشده استفاده کنید. اگر حوصله داشته باشید و از شعله کاملا ملایم استفاده کنید، روغن زیتون برای سرخ کردن غذا هم مناسب است. در خرید روغن زیتون دقت کنید چراکه متاسفانه، روغن زیتون های تقلبی، سکه بازار ایران را به نام خود ضرب کرده اند.


- روغن کنجد طبع بسیار گرمی دارد و مناسب مصرف افراد گرم مزاج یا فصول گرم نیست.


- روغن حیوانی یک روغن عالی است اما هاضمه قوی را می طلبد و مصرفش باید کم و بیشتر در فصول سرد سال باشد.


- از روغن دنبه به عنوان گزینه نخست سرخ کردنی‌ها غافل نشوید.


- فریب تبلیغات رسانه‌ها در مورد روغن های مختلف موجود در بازار را نخورید.


2- ورزش


توصیه ما انجام ورزش سبک مداوم است و نه ورزش های سنگین و حرفه ای. با یک پیاده روی سبک شروع کنید و تدریجا خود را به حداقل هفته ای سه بار پیاده روی عادت دهید. شدت و مدت پیاده روی را جوری تنظیم کنید که خوب عرق کنید.


3- خواب و بیداری


خواب زود هنگام شبانه برای سلامت کبد بسیار مفید است. سعی کنید به هنگام اذان صبح- یا لااقل قبل از طلوع آفتاب- از خواب برخیزید.


خواب در طول روز بسیار برای کبد مضر است و موجب تیرگی رنگ چهره، نقص ایمنی، تضعیف سیستم گوارش، فساد هضم، بدبویی دهان، صرع، فلج و ... می شود.


4- مهم تر از همه


- با توکل به خدا، انجام فرائض دینی، پرهیز از گناه و در پیش گرفتن یک زندگی ساده و بی تجمل، استرس ها و غصه ها را از خود دور کنید.


5- برای درمان کبد چرب، این کارها را نکنید:


- مصرف داروهایی مانند متفورمین و داروهای کاهنده چربی خون مانند جم فیبروزیل.


- جایگزینی گوشت با سویا.


- جایگزینی شام با سالاد.


تذکّر مهم: توجه ویژه ای داشته باشید که اگرچه دستورات فوق، تقریبا عمومی هستند اما بازهم مشورت با یک پزشک مجرّب و تنظیم این دستورات بر اساس مزاج شخص، نتیجه بهتری به همراه دارد.


ب- دستورات دارویی و سایر درمان ها


تنظیم دستورات دارویی، شخص به شخص و بر اساس مزاج و وضعیت ویژه خود او انجام می شود ولذا قابل تجویز عمومی نیست. به همین دلیل به ذکر چند نکته ساده بسنده می کنیم:


- مصرف روزانه دو- سه استکان از مخلوط مساوی عرق های کاسنی و شاهتره.


- مصرف روزانه یکی دو استکان سکنجبین ساده مخلوط با مقدار مساوی آب.


- حجامت یا فصد به تشخیص و تجویز پزشک مجرّب.


- ماساژ روغن‌های مناسب مانند روغن زیتون روی کبد.


- بادکش کبد و کیسه صفرا به تشخیص و تجویز پزشک مجرّب.


- استفاده از ملین‌های مناسب برای رفع یبوست احتمالی.


(اطلاعات بیشتر در مقاله: «امّ‌الامراضی به نام یبوست»)


نکته آخر


کبد چرب چیز ترسناکی نیست، هم پیشگیری از آن ساده است و هم درمانش. همان طور که گفتیم، این بیماری هم به مانند بسیاری از بیماری های دیگر ما، زاییده سبک زندگی نادرست ما بر اساس آموزه های غربی است. بازگشت به سبک زندگی اسلامی- ایرانی، مشکلات را حل می‌کند، ساده تر از آن چه فکرش را بکنید...

منبع :

در تنظیم این مقاله نگاهی داشته ام به:


1- قواعد تغذیه در بیماریها بر اساس مبانی طب سنتی ایرانی، دکتر فاطمه نجات بخش.


2-              TIM.IR


3-             tandorostan.org


4-             fa.parsiteb.com


5- مصاحبه هایی از دکتر مجید انوشیروانی و دکتر ناصر رضایی پور.



نظرات
  سلام افرادی که مزاج سوداوی دارن ولی کبد گرم دارن، برای پاکسازی کبد چی میتونن مصرف کنن؟ کاسنی و شاتره غلبه‌ی سردی رو در بدن زیاد نمیکنه؟
ارسال کننده نظر : آسمانه      تاریخ ارسال نظر : ۴ مرداد ۱۴۰۳
  

سلام. کاسنی شاهتره خوب است ولی برای درمان تخصصی بهتر است حضورا به همکاران مراجعه کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۶ مرداد ۱۴۰۳



  سلام .خدا قوت ‌آقای دکتر آیا بخار کبد همان حرارت کبد هست ؟ودرمان گرم شدن طبع چشم چیه حتی سرمه بادام هم باعث خارش شدید چشمم میشه و حرارت کبدم بشدت بالا هست دوسال هم هست دکتر طب سنتی میرم متاسفانه هنوز نتیجه نگرفتم
ارسال کننده نظر : م      تاریخ ارسال نظر : ۱۲ تير ۱۴۰۳
  

سلام. بخار از ثمرات اثر حرارت در رطوبت است. برای درمان تخصصی بهتر است حضورا به همکاران مراجعه کنید ولی تا آن موقع: روزی سه استکان از مخلوط عرق های کاسنی و شاهتره میل کنید. هر روز جوشانده ای از عنّاب و سپستان و گل خطمی میل کنید. 


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۲۰ تير ۱۴۰۳



  سلام علیکم بنده طبق تجویز دکتر ظرف سه ماه ، سه بار فصد و یکبار حجامت از پشت و یکبار حجامت از ساقین کردم.بعد از حجامت آخر دو هفته بعد سرگیجه و عدم تعادل در من شکل گرفت. و یک ماه بعد از آن دچار حالتی شدم که تا سه ساعت معدم خالی میشه و به همین سرعت هم تخلیه میشه و اگه هر سه ساعت غذا نخورم فشار عصبی و لرزش بدن و همچنین نیمه هشیار میشم تا جایی که نزدیک به بیهوشی. چند تا دکتر دیگه رفتم گفتن کم خون نیستی الان و گفتن مشکل فند و انسولین داری. ولی من قند خونم رو بعد از غذا گرفتم و همیشه بین ۹۰ تا ۱۰۰ بوده . نظر شما چیه دکتر؟
ارسال کننده نظر : مرتضی      تاریخ ارسال نظر : ۲۶ آذر ۱۴۰۲
  

سلام. ظاهرا دچار ضعف شده اید. علاوه بر داروهای تقویتی خوراکی و تزریقی این کارها را هم انجام دهید: روزی یک عدد سیب سرخ متوسط (یا سه عدد سیب گلاب متوسط) را بعد از گرفتن پوست و هسته ها، رنده کنید و دو قاشق غذاخوری عرق بیدمشک، دو قاشق غذاخوری گلاب، یک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق غذاخوری تخم شربتی اضافه کرده بعد از خیس خوردن دانه ها میل کنید. روزی دو سه عدد زرده تخم مرغ عسلی میل کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۲۷ آذر ۱۴۰۲



  خیلی عالی بود. خداخیرتون بده
ارسال کننده نظر : سپیده      تاریخ ارسال نظر : ۱۵ دي ۱۴۰۱


  سلام آقای دکتر من چن سالی بود ک موهام گرم میشد و داغ و باید میرفتم حموم تا احساس گرما نکنم بعد بالاتنه گر میگرفت و بعد از هر بار ک‌کمی گرمم میشد باید میرفتم حموم و الان ی چن وقته روی هر طرف بدنم ک‌میخابم بعد ی مدت گرم میشه و میسوزه و نهایت دردناک میشه طوری ک تا چن وقت بعد ب محض اینک ب اون سمت فشار بیاد درد میگیره بنظر شما میتونه از گرمای کبد باشه
ارسال کننده نظر : زهره      تاریخ ارسال نظر : ۲۸ آذر ۱۴۰۱
  

سلام. ممکن است امابرای تشخیص دقیق بهتر است حضورا به همکاران مراجعه کنید. فعلا: روزی سه استکان از مخلوط عرق های کاسنی و شاهتره میل کنید. تند و چرب و مصنوعی نخورید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۳۰ آذر ۱۴۰۱



  سلام روز خوش آیا کیست کبد در طب اسلامی و سنتی درمانی داره؟اگر بله درمانش سخت و طولانی هست
ارسال کننده نظر : مرجان      تاریخ ارسال نظر : ۱۱ شهريور ۱۴۰۱
  

سلام. کیست های کبد انواعی دارند ولی با حوصله می توان آنها را درمان کرد.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۱۱ شهريور ۱۴۰۱



  سلام دکتر سندرم روده تحریک پذیر دارم . بلغمی و صفراوی هستم اب دهانم زیاده حالت تهوع دارم و احساس داغی در بالاتنه . از پاییز پاها م سرد میشه. اسهال صبحگاهی و یبوست در بقيه روز دارم . درمان بفرماييد ممنونم
ارسال کننده نظر : زینب سادات حسینی      تاریخ ارسال نظر : ۲۹ مرداد ۱۴۰۱
  

سلام، غذا را زیاد بجوید. قبل و بعد از غذا کمی نمک میل کنید. از نیم ساعت به غذا تا دو ساعت بعد از آن، مایعات و میوه نخورید. فاصله بین غذا و خواب حداقل دو ساعت باشد. بسم الله اول و شکر آخر غذا را با توجه بگوئید. پرخوری نکنید. روزی سه استکان عرق زنیان را کمی عسل شیرین و میل کنید. برای درمان کامل حضورا به همکاران مراجعه کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۳۱ مرداد ۱۴۰۱



  سلام علت مدفوع سوزناک و درمانش چی هست؟ برای شقاق آیا درمان قطعی سنتی هست ؟ آیا لیزر رو پیشنهاد میکنید؟
ارسال کننده نظر : Mahtab      تاریخ ارسال نظر : ۳۰ خرداد ۱۴۰۱
  

سلام. مشکلات زیادی از جمله افزایش صفرا می توانند دلیل این امر باشند. شقاق را با مراجعه حضوری به همکاران می توانید درمان کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۱ تير ۱۴۰۱



  سلام. خانمی ۳۴ ساله هستم. ۲ سال پیش کیسه صفرامو به خاطر وجود سنگ برداشتن. ده روزی هست موقع بلع غذا سمت راست زیر سینه درد داشتم و الان دردش دائمی شده سونو انجام دادم همانژیوم ۸ میل دارم که در سونو های قبلی نبود. آیا این درد ها به اون مربوط میشه؟ و آیا راه درمان داره.
ارسال کننده نظر : مریم      تاریخ ارسال نظر : ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۱
  

سلام. ممکن است. درمان همانژیوم را از طریق مراجعه ضوری به همکاران پیگیری کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۱



  سلام دکتر وقت بخیر مدتی است سرکه انگبین مصرف میکنم الان چند وقته صورتم جوش زده می خواستم علت جوش زدن رو بدونم ممکنه به خاطر مصرف سرکه انگبین باشه یا علت دیگری دارد ؟چون دراین مدت به غیر از سرکه انگبین چیز جدیدی نخوردم آیا به مصرف سرکه انگبین ادامه بدم ؟ جوش ها رو چطور از بین ببرم ؟ ممنون از پاسخگوییتان
ارسال کننده نظر : اعظم      تاریخ ارسال نظر : ۱۶ بهمن ۱۴۰۰
  

سلام. شما را ندیده ام و لذا قضاوت دقیقی نمی توانم بکنم. روزی سه استکان از مخلوط عرق های کاسنی و شاهتره میل کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۱۸ بهمن ۱۴۰۰



 
1234567
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

آخرین مقالات

بگذارید دوباره حوصلۀ بچه‌هایتان سر برود.
آیا بیماری می‌تواند مثبت و سازنده باشد؟
کرونا، مردن از ترس مرگ!!
تدابیر طبّ ایرانی در درمان ناباروری
کودکان ثروتمندان از طعم غذاهای سالم‌ بیشتر لذت می‌برند (مقاله انتخابی)
زندگیِ آزمون‌زده (مقاله انتخابی)
چرا بلافاصله بعد از جشن تولد نباید فیلم‌هایش را ببینیم؟
چرا برخی از زنان ایرانی پلنگ شده‌‎اند؟ (مقاله انتخابی)
قبل از انتشار عکس فرزندتان در فیسبوک، به آینده‌اش فکر کنید (مقاله انتخابی)
جامعۀ مصرف گرا (مقاله انتخابی)
چرا دیگر هیچ‌کس نمی‌تواند پدر و مادر خوبی باشد؟
سالنامه حجامت 1399 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
داروی گیاهی کرونای مدبر غدیر
نظام‌های پاداش در تربیت کودک؛ به بچه‌هایتان استیکر ندهید (مقاله انتخابی)
برای بچه‌ها به جای تبلت بیلچه بخرید (مقاله انتخابی)
اگر همیشه در دسترس نباشیم، اتفاق خاصی می‌افتد؟
هر غذایی فلسفۀ خودش را دارد (مقاله انتخابی)
آرامش دیداری (2)
«بنزین»، «گازوئیل» و «خوراک دام» به ‌خورد مردم ندهید.
نسل چیپس و روغن نباتی (مقاله انتخابی)
آیا پس از «پروژه تنظیم خانواده» نوبت به «پروژه سلامت معنوی» رسیده؟! (مقاله انتخابی)
پشت پرده اپل (مقاله انتخابی)
مَـــرهَـــم توصیه‌هایی از طبّ سنّتی ایران به راهیان سفر اربعین (ویراست چهارم)
کودکانه ها؛ 40 نکته به نکته
تربیت عبادی و ترغیب فرزندان به نماز
"یادداشت ویژه"؛ بیایید کمی غیر بهداشتی زندگی کنیم!