سلام وقت بخیر. پسرم ۲۲ ماهشه.چه مقدار روزانه بهش بدم؟ و بعد دو سال چه مقدار بهش بدم؟
محدثه

سلام خدمت شما ، جناب دکتر راهکار طب سنتی در دیسک کمر چیست؟ خانمم با 39سال سن ، ام آر ای، انجام داده و دکتر گفته که دیسک کمر هست و نیاز به جراحی نداره و دارو تجویز کرده، خواستم درمان سنتی را بفرمائید. ممنون
مجتبی

دکتر قوی ترین انرژی زا چیه؟ طبیعی شیمیایی سمی مضر فرقی نداره
Ali

سلام وقتتون بخیر آقای دکتر آیا راهی برای درمان و پیشگیری خونریز ی چشم دیابتی هست یک چشم بعد از تزریق آمپول هنوز دید نداره لطفا کمک کنید
لیلا

سلام. ببخشید درسته که باید از 6 ماهگی شیر شب قطع بشه؟ من از 7 ماهگی قطع کردم و احساس میکنم به همین دلیله که شیرم خیلی خیلی کم شده. لطفا راهنمایی کنید
ایمان

سلام واحترام آقای دکتربزرگوار لطفا راهکاری برای نفخ شدید دربارداری بفرمایید ممنونم
من

با سلام و وقت بخیر خدمت شما آقای دکتر. مشکلی که بنده دارم این است که باید به اجبار قبل از خواب شبانه و خواب وسط روز دفع ادرار داشته باشم و الاّ احساس ادرار اجازه نمی دهد راحت بخوابم.( البته دفع ادرار به صورت اختیاری جزء توصیه های دینی است اما برای بنده به حالت اجبار درآمده است) از طرفی برخی اوقات با اینکه بعد از دفع ادرار عمل استبراء را انجام میدهم احساس می کنم چیزی شبیه ادرار از من دفع می شود. بنده همیشه کمرم را با کمربند به اصطلاح شتر می پوشانم. شما چه توصیه های جهت رفع این مشکل پیشنهاد می فرمایید
مصطفی

سلام بسیار ممنون از این مقاله ی عالی این مقاله شماره ی ۲ و ۳ اگه نداره، پس بی زحمت اون شماره ی ۱ رو از جلوش بردارید
دد

سلام اقای دکتر ببخشید خوردن کنجد یا محصولات کنجدی بعد از تشکیل نطفه ممنوع است آیا؟ خوردن سرکه بعد از غذا یا با اب جوشیده و عسل چطور ؟
سوسن

سلام برای درمان افتادگی رحم راهکاری لطفا میفرمایید
مریم
طبّ سنّتی، مبانی نظری و کلّیات
درسنامه مزاج شناسی- مقاله سوّم؛ مزاج شناسی انسانی؛ مزاج بلغم
تعداد: 7 میانگین: 4.14
[تعداد بازدید : 60447]

[نسخه چاپی]

بسم الله الرّحمن الرّحیم

و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنه الله علی اعدایهم اجمعین

 


 

درسنامه مزاج شناسی- مقاله سوّم؛

مزاج شناسی انسانی؛ مزاج بلغم


تذکّرات مهم قبل از شروع مطالعه این مقاله:


1- قبل از مطالعه این مقاله، مطالعه مقالات زیر ضروری است:


درسنامه مزاج شناسی- مقاله نخست؛ مفاهیم بنیادین مزاج شناسی 

درسنامه مزاج شناسی- مقاله دوّم؛ مزاج شناسی انسانی، مفاهیم پایه 



2- خصوصیاتی که در این مقاله و مقاله های بعدی به عنوان خصوصیات مزاج های مختلف انسانی معرّفی می شوند، در مزاج های کاملا نمونه(کلاسیک)، به هنگام سلامتی و در حال اعتدال قابل مشاهده هستند. اکثر افراد در طیف های بینابینی قرار می گیرند ولذا، تفسیر مزاج هر شخص، کاملا منحصر به فرد بوده؛ با عنایت به عواملی چون سن، جنس، نـژاد، سلامـتی، بیماری و ... صورت می پذیرد. همچنین اگر مقاله های قبلی را خوانده باشید متوجه می شوید که در این گونه مقالات، مزاج سرشتی مورد بحث قرار می گیرد و در تفسیر نکات مزاجی خود و اطرافیان، باید به تفاوت این مزاج با سایر انواع تقسیم بندی های مزاج(صحّی، مرضی، عضوی، سنّی و ...) دقّت کنید.


3- مزاج شناسی، بحثی استدلالی و واقعی است نه بحثی ذهنی و حفظ کردنی. مثلا اگر شما به رفتارهای طبیعی آب دقّت کنید خیلی از خصوصیات جسمانی فرد بلغمی(که مزاجی سرد و مرطوب و شبیه آب دارد) برایتان روشن خواهد شد. به نظر بنده، انس دائم با این گونه تفکّر و نگرش دنیا از منظر مزاج شناسانه، بهتر از هر درس و بحثی، شما در این دانش، مسلّط و عالم خواهد کرد.


4- مزاج شناسی از بنیادی ترین علوم در طبّ سنّتی است امّا علیرغم این مساله، تسلّط استادانه و استفاده کاربردی صحیح از آن، بسیار دشوار و محتاج ممارست و مطالعه و تمرین خستگی ناپذیر است. متاسفانه در شرایط فعلی، مدعیان مزاج شناسی بسیارند امّا اساتید واقعی، معدود. به این نکته توجه داشته باشید و با خواندن چند مقاله، به فکر تشخیص و درمان نیفتید.


5- به همان دلیل فوق الذّکر، اختلاف نظرهای کوچک در بین اساتید این رشته بسیار شایع است و تفاسیر متفاوت از مزاج ها به فراوانی دیده می شود. در این مقاله سعی شده است که بهترین ها و صحیح ترین ها جمع آوری شوند و در موارد اختلافی، با تکیه بر تفکر و تجربه نگارنده، بهترین نظر از بهترین اساتید گزینش شود؛ اگرچه ادعای بی غلط بودن این مقالات را نداریم و تذکرات اهل فن را استدعا داریم.


6- یک نکته بسیار بسیار مهم این است که هر مزاجی، دارای خوبی ها و بدی هایی است و این تفکر که فلان مزاج خوب است و فلان مزاج، بد، از اساس باطل و اشتباه است. هر شخصی با هر مزاجی در برخی زمینه ها دارای استعداد و توانایی است و در بعضی مسائل، دچار مشکل و دشواری که باید استعدادها را پرورش دهد و بر ناتوانی ها فائق آید. مثلا همان قدر که یک فرد بلغمی باید برای درمان روحیه تنبل و کسل خود تلاش کند، یک فرد صفراوی هم برای کنترل مشکل غضب و پرخاشگری خویش در عذاب است. حتّی در نحوه سلوک الی الله و مسائل عبادی هم این تفاوت ملحوظ است و مثلا بعضی استعداد سلوک عقلانی و علمی و برخی توان سلوک قلبی و حبّی بیشتری دارند.


7- موارد مطرح شده در این سری مقالات، نمونه و برگزیده هستند و بقیه را به مطالعه و تفکر بیشتر شما واگذار می کنیم. مثلا در قسمت معرفی غذاهای سازگار و ناساگار، طبیعتا به چند مورد از هر کدام بسنده کرده ایم.


8- ناسازگاری غذاها، اغلب مواقع، نسبی و به معنای پرهیز و کم خوری است و نه منع مطلق. با این حال بهتر است در هر مورد با پزشک معالج خود مشورت کنید.


9- این مقالات با رویکردی صرفا علمی و مبتنی بر نظرات طبّ سنّتی ایرانی نگاشته شده اند و به همین جهت ممکن است تفاوت های ظریفی در بعضی موارد با توصیه های اسلامی داشته باشند. مثلا توصیه اسلام به کم خوابی عمومی در شب و پرهیز مطلق از خواب روز( به استثنای خواب قیلوله) است اما در این مقالات ممکن است در برخی مزاج ها توصیه هایی در مورد بیشتر شدن خواب شب یا خوابیدن در طول روز شده باشد. طبیعتا هرکس که بتواند خود را از قیود مزاجی خویش رها کند و به تهذیب نفس بپردازد، می تواند فارغ از این توصیه ها، تدابیر والای اسلامی را مبنای حفظ سلامتی خویش قرار دهد.


10- این تفکّر که ما در گرو مزاج خویش هستیم از اساس، باطل و ناصواب است. در موقف حساب، از ما نخواهند پذیرفت که مثلا چون مزاجم صفراوی بوده با غضب های بیجای خود دل مردم را رنجانده ام یا چون مزاجی بلغمی داشته ام، نمازهای صبحم قضا شده است. این گونه مشکلات تنها آزمون هایی برای ما هستند و هر کس می تواند با تهذیب و تادیب نفس بر آنها فائق آید. در واقع، این نحو مشکلات مزاجی، برای ما طراحی شده اند تا با حل و غلبه بر آنها، راه سلوک الی الله را بر خود بگشاییم و هیچ کس نمی تواند معترض آنها باشد چراکه خداوند سبحان؛ جلّ وعلا، با علم کامله و فضل واسعه خویش، برای هر کس، بهترین شرایط جسمی و روحی را برای صعود به مراتب والای انسانی فراهم ساخته است. طبیعتا استعدادهای مزاجی هر شخص نیز از نعماتی است که در صورت عدم استفاده صحیح، موجبات وزر و وبال انسان در نزد ملیک مقتدر خواهند شد.

 


شناخت مزاج بلغم


تعریف خلط بلغم: بلغم یکی از اخلاط چهارگانه بدن انسان و معادل آب در طبیعت است. طبعی سرد و تر دارد و درواقع، خون خام، نپخته، سرد و شیرین است. البته بلغم طبیعی کمی گرمی دارد زیرا اگر این گونه نبود اصلا حرکت نمی کرد.


رنگ آن سفید است و حالتی شبیه سفیده تخم مرغ دارد. شاید بتوان گفت که معادل پلاسمای خون است.


این خلط هم مانند خلط دام دارای جایگاه ذخیره ای نیست و در سراسر بدن پراکنده است.


بلغم، استعداد تبدیل شدن به دو خلط سودا و دم را دارد. اوّلی با کاهش رطوبت و دوّمی با افزایش حرارت.


درواقع، بلغم با حرارت دیدن به خون تبدیل می شود. برخی راه های تبدیل بلغم به خون عبارتند از:


- پیاده روی و ورزش: چنان که می بینیم با ورزش چهره انسان گلگون می شود.

- ماساژ.

- بادکش: در یک فرد بلغمی، تنها با بادکش کردن مناطق مناسب بدن و بدون مصرف مکمّل های خونساز هم می توان کم خونی را درمان کرد.

- ایجاد تعریق.

- حمّام و سونا.


عملکرد بلغم در بدن:


1- تغذیه برخی اندام ها مانند استخوان، پی، اعصاب، سیستم لنفاوی و جدار رگ ها.

2- کمک به انجام تنفس طبیعی.

3- نرم نگه داشتن و رطوبت بخشی در جاهایی مثل مفاصل، بینی و مخاطات.


انواع بلغم:


1- بلغم ناشی از سرماخوردگی(مثل بزاق دهان)

2- بلغم حلمی(آب بینی)

3- بلغم رقیق.

4- بلغم خیلی غلیظ.

5- بلغم شور.


ویژگی های  مزاج سرشتی افراد بلغمی


مزاج این افراد، سرد و تر است.


جثّه و هیکل: هیکل بلغمی ها معمولاً درشت و چاق(به حالت استوانه ای) است. اینها چربی زیر پوستی زیادی دارند. اندام و عضلات آنها نرم و لخت است به نحوی که ابتدا و انتهای عضلاتشان دیده نمی شود. سینه درشت است اما برجسته نیست. شانه ها حالت افتادگی دارند.


اجزاء صورت: بینی آنها کوچک است و چانه ظریفی دارند. زبان بزرگی دارند.


پوست: چهره و پوست سفیدی دارند. پوست آنان معمولا سرد، مرطوب، نرم و شفاف است و گاهی به علت رطوبت زیاد، در ناحیه زیر چشم و زیر گلو دچار چین خوردگی می شود. پوست افراد بلغمی داراي منافذی ريز است و رگ هاي پنهانی دارند. زیر ناخن های آنها روشن است. به هنگام عصبانیت، رنگ آنها می پرد، لب ها خشک و بی حال و تیره و چشم ها هم رنگ پریده و خشک می شوند.


موی سر: موهای نرم، نازک، صاف و لختی دارند. موهای زیربغل و زهار هم همین گونه است. کمتر دچار ریزش مو می شوند. رشد موهایشان زیاد است و موهای پرپشتی دارند. رنگ مو معمولا روشن (زرد، بور، خرمايي روشن) است. موی افراد بلغمی معمولا زود سفید می شود.


نوزادان سردمزاج در رحم مادر موی چندانی ندارند؛ به همین جهت می بینیم که نوزادان اروپّایی و به ویژه اروپّای شمالی، کچا به دنیا می آیند! برخلاف نوزادان منطقه خاور میانه که با کاکلی انبوه و تیره پا به جهان می گذارند.


موی بدن: غالباً بدن افراد بلغمي بي مو یا خیلی کم موست.


چشم: سفيدي چشم، سفيدی بي حال، رنگ پریده و بی فروغی است و رنگ عنبیه، روشن(آبي، خاکستری و قهوه ای روشن) است. چشم آنها درشت است. رطوبت زیاد باعث درشت شدن اندازه چشم و سردی زیاد باعث روشن شدن رنگ آن می شود. چنان که گفتیم به هنگام عصبانیت، چشم ها هم رنگ پریده و خشک می شوند و این برخلاف افراد گرم مزاج است که در این هنگام، چشم هایشان سرخ و برافروخته می شود.


ترشّحات بینی: رقیق و فراوان است.


تعریق: معمولا زیاد عرق می کنند اما عرق آنها سرد است و بیشتر در انتهای اندام ها بروز می کند. در تماس با پوست افراد بلغمی معمولا خیسی و سردی ناخوشایندی حس می شود.


کنش کرداری: کم انرژی، کم جنب و جوش، تنبل و در کارها کند هستند. احساس کسلی و بی حالی دارند. چندان قوی نیستند. حرکات این افراد کند است و حوصله انسان از پرحوصلگی آنان سر می رود. آرام حرف می زنند و در راه رفتن معمولاً عقب می مانند و زود خسته می شوند.


به آرامی و  با تأنی صحبت می کنند و تکلّم آنها کند است. صدایشان باریک و نازک و بعضا جیغ مانند است. زیاد دچار لکنت زبان می شوند که این مساله به هنگام غم، افسردگی و شرم تشدید می شود.(بر خلاف افراد گرم مزاج که به هنگام عصبانیت دچار این مشکل می شوند.) به همین جهت برای درمانشان از تخم کبوتر یا گنجشک استفاده می کنیم.


کنش پنداری و رفتاری: افرادی راحت و بی قید به اکثر مسائل هستند. همه چیز را راحت می گیرند و خود را درگیر چیزی نمی کنند. توان ریسک ندارند. بی اراده و متاثر از دیگرانند. دقیق و منظم هستند و در ایجاد نظم، باحوصله عمل می کنند.


معمولاً افرادی آرام، صبور، تسلیم پذیر، مسالمت جو، گذشته نگر، ظریف، ریزبین، منطقی، عاقل، میانه رو، محتاط و گاهی ترسو هستند و در انجام امور از خود شجاعت نشان نمی دهند.


نگرش آنها کوتاه است و توانایی دوربینی و آینده نگری در امور را ندارند ولی در همین نگاه محدود خود، واقع نگر هستند. بلغمی ها حتی در هنگام عصبانیت هم منافع خود را از یاد نمی برند.


عمق اندیشه آنها زیاد است اما توان اندیشه فراگیر و ارائه طرح های کلان ندارند. تفکراتشان ناپیوسته و تمرکزشان کم است، زیاد به حاشیه می روند  و قدرت جمع بندی و تحلیل کمی دارند.


منفی گرا هستند و واکنش های منفی زیاد نشان می دهند و به راحتی قهر می کنند. بسیاری از واکنش های آنها تابع خیال است.


روابط اجتماعی آنان چندان قوی نیست و گوشه گیری و تنهایی را بیشتر می پسندند. در محیط های کاری زیرآبزنی می کنند!


کندذهن هستند و علاقه چندانی به یادگیری نشان نمی دهند. موضوعات و موارد را کلمه به کلمه به خاطر می سپارند و حفظ کنندگان خوبی هستند اما ابتکار و تحلیل قوی ندارند.(حفظ طوطی وار) اگر رطوبت مغزشان زیاد شود دچار فراموشی می شوند که اگر این غلبه رطوبت در جلوی سر باشد، فراموشی نزدیک و اگر در عقب سر باشد، فراموشی دور رخ خواهد داد. در ابتدای این روند، یعنی غلبه سرما و رطوبت بر مغز، فرد با خوردن غذاهای سردی، خنگ و فراموشکار می شود و با خوردن غذاهای گرمی مشکلش حل می شود.


در مراحل پیشرفته تر، فراموشی تقریبا حالتی غالب پیدا می کند(مثل کهنسالان) و در نهایت، سردی شدید، موجب آلزایمر می شود. به همین دلیل، استفاده از بوهای خوش مثل گلاب و بیدمشک، چکاندن روغن های گرم مثل سیاهدانه در بینی، استفاده از انفیه های عطسه آور و ماساژ ملاج با روغن های گرمی مثل روغن کنجد که همگی اقداماتی در جهت کاهش رطوبت و سردی سر هستند، در پیشگیری و درمان آلزایمر بسیار مفید است.


زود تحریک می شوند اما توان درگیری ندارند و عقب نشینی می کنند.


شغل های آرام و بی دردسر را می پسندند. با کارهای ظریف که حوصله زیادی می طلبند سازگارند. در رشته هايی مانند تاريخ، جامعه شناسي و روانشناسي مي‌توانند موفّق باشند.


كینه توز، دارای استعداد افسردگی و غمگینی، درون گرا، خودخور و منفی باف هستند. نیاز به محبّت دیدن دارند اما توان محبت کردن و عاشقی ندارند.


خواب: خواب آن ها سنگین و زیاد است و اغلب هنگام برخاستن از خواب همچنان احساس کسالت دارند. در خواب هایی که می بینند معمولا رنگ های سفید، آب، برف و باران زیاد دیده می شود. به دلیل زیادی بلغم در حنجره، در خواب زیاد خرخر می کنند که با مصرف گرمی ها بهتر می شوند.


گوارش و تغذیه: دهانشان مرطوب و بی مزه و آب دهانشان زیاد است و ممکن است در خواب، آب دهانشان روی بالش بریزد. در صورت بروز مشکلات گوارشی ممکن است مزه دهانشان شور یا ترش باشد.


زبان نرم با پرزهای تحلیل رفته و بی رنگ و گاهی پوشیده از بار سفید از علائم افراد این گروه می باشد. زیاد تشنه نمی شوند امّا اشتهاي زياد و خوراک فراوانی دارند و معمولا توانایی زیادی در مهار اشتهایشان ندارند.


توان هضم غذا در آنان كم است. معده نفاخي دارند و آروغ ترش و ریفلاکس(ترش کردن)در آنها شایع است. گاهي دچار يبوست می شوند.


گرايش به شيريني، شوري، ادویه و گرمی ها دارند. ترشي، ماست، دوغ و سایر سردی ها را دوست ندارند. معمولا بوي بد مدفوع ندارند امّا به دلیل هضم ناقص بوی بد دهان دارند که در صورت غلبه زیاد بلغم در بعضی نواحی مانند سینوس ها، این مشکل تشدید می شود. شکمشان زیاد قار و قور می کند و دفع گاز زیادی دارند.


روده ها به دلیل کندی حرکت و انباشت غذا به تدریج بزرگ و گشاد می شوند.


استعداد به بیماری ها: مستعد ابتلا به بیماری های روماتیسمی، مشکلات گوارشی و افسردگی هستند. بیماری هایی مانند عطسه، آبریزش بینی و سینوزیت؛ سردردهای سرد؛ صرع؛ آسم؛ التهاب و بزرگ شدن لوزه ها؛ کاهش حافظه؛ ضعف هضم؛ ریفلاکس؛ شب ادراری؛ ترشحات سفیدرنگ زنانه و مشکلات قاعدگی هم در این گروه شایع است.


میل و توان جنسی: میل و توان جنسی کمی دارند. سردی و رطوبت بدن، توان جنسی آنها را کاهش می دهد . مشکل انزال زودرس در آنها شایع است.


تاثیر فصول:  در فصل زمستان، بیماری های بلغمی شدت پیدا می کند ولذا این افراد، بسیار بدزمستان هستند اگرچه در بهار نیز به دلیل افزایش رطوبت، حال و روز چندان خوشی ندارند.


سایر موارد: نبض ضعیفی دارند. فشار خون دیاستولی(مینیمم) آنها بالاست. ادرار صبحگاهی کم رنگ است.


علائم غلبه بلغم


اگر تعادل میان اخلاط و مقدار یا کیفیت هر یک از اخلاط به هم بخورد، موجب بیماری می شود یا به عبارتی موجب غلبه یک خلط بر اخلاط دیگر در بدن می شود که باید مورد درمان قرار گیرد. علایم غلبه خلط بلغم  به این شرح است:


سپیدی، نرمی، سردی و سستی پوست؛ بی مو شدن بدن؛ سنگینی و کندی حواس و فراموشی؛ ریزش آب دهان؛ عدم تشنگی؛ آب بینی رقیق فراوان که البته فاقد سوزش است؛ ترشحات پشت حلق بلغمی وسرفه زیاد؛ درد عقب سر؛ افزایش اشتهای غیرقابل مهار؛ آروغ ترش و ضعف معده به ویژه با خوردن ترشیجات؛ احساس کسالت، ضعف، خستگی و کوفتگی بدن و مفاصل؛ بی میلی به غذای صبح؛ سكته؛ برص؛ سفیدی ادرار؛ خواب زیاد امّا سطحی و خواب دیدن آب، باران و برف؛ مدفوع بدبو؛ افزایش چربی شکمی و ....


چند نکته:


- به علّت سردی و رطوبت بیشتر بدن بانوان نسبت به آقایان، همیشه احتمال بروز علائم غلبه بلغم در ایشان بیشتر از آقایان است.


- یکی از علائم غلبه بلغم، سنگینی اندام تحتانی است که ابتدا به صورت مورمور شدن و خواب رفتن پاها خودش را نشان می دهد امّا در صورت ادامه این روند به ورم و سردی پاها خواهد انجامید. در طبّ کلاسیک این ورم از طریق تجویز داروهای ادرارآور تخلیه می شود امّا در طبّ سنّتی، بادکش و روغن مالی چاره کار است.


- با افزایش بلغم، نگهداری ادرار سخت می شود و تکرّر ادرار(بدون سوزش)، شب ادراری و حتّی درجاتی از بی اختیاری ادرار رخ می دهد که در هوای سرد و با استرس یا مصرف سردی ها بیشتر می شود. انزال زودرس هم از جنس همین مشکل است.


- ترتیب بروز علائم گوارشی در موارد غلبه بلغم به این نحو است: آروغ؛ قاروقور شکم؛ ترش کردن و تهوّع و استفراغ(به عنوان یک راه طبیعی دفع بلغم اضافه)؛ سردی ماندگار معده(که باید با مصرف گرمی، ماساژ معده با روغن های گرم و بادکش درمان شود.)؛ اسهال بلغمی(کولیت بلغمی)؛ یبوست(ناشی از غلبه نهایی سردی و خشکی بر دستگاه گوارش که باید با مصرف داروهای لینت بخش گرم و تر درمان گردد. مصرف گلاب+روغن بادام شیرین یا گلاب+بارهنگ مناسب است.)


- یکی از نتایج غلبه بلغم، کاهش میل جنسی در هردو جنس است. ناباروری زنانه به علّت ضعف عملکرد تخمدان نیز در این حالات افزایش می یابد.


تدابیر و توصیه ها


- حجامت برای بلغمی ها بدون نظر پزشک به هیچ وجه توصیه نمی شود.


- سعی کنید تنها روزی 2 وعده(صبح و ابتدای شب) غذا میل کنید زیرا توانایی دستگاه گوارشی افراد بلغمی کم است و لازم است حداقل حدود 12-10 ساعت فاصله بین دو وعده غذا باشد.


- اگر در بین وعده های غذایی احساس گرسنگی گردید مقداری خرما یا عسل میل کنید.


- از مصرف آب، نیم ساعت قبل از غذا تا 3 ساعت پس از غذا خودداری شود.


- ورزش و فعالیت جسمی منظم توصیه می شود. کم تحرکی رطوبت بدن را بسیار بالا می برد.


- راه رفتن به مدت 15-10 دقیقه پس از شام مفید است


- حدّاکثر 8 ساعت خواب در شبانه روز، مناسب است اگرچه بهتر است که این مقدار کمتر شود. خواب و استراحت بیش از اندازه موجب افزایش سردی و تری می شود.


- بهتر است بعد از اذان صبح و به ویژه پس از طلوع آفتاب از خوابیدن پرهیز شود تا از تولید بلغم اضافه جلوگیری شود.


- حتّی المقدور از خواب طول روز(به استثنای خواب قیلوله) خودداری شود. خوابیدن در طی روز و همچنین یک ساعت قبل از غروب بسیار مضر است و موجب افزایش بلغم می گردد و سنگینی سر و التهاب سینوس ها و کند شدن رفتارهای مغزی را موجب مي شود.


- از هوا و محیط مرطوب پرهیز نمایند.


- پوشیدن لباس مناسب و گرمای کافی به خصوص در هوای مرطوب توصیه می شود. استفاده از کرسی در زمستان یا خوابیدن روی زیراندازهای پوستی یا نمدی برای این افراد بسیار مناسب است.


- در فصول سرد استفاده از بخورهای گرم(آویشن، اسطوخدوس، بابونه و ...) مفید است.


- مداومت بر ماساژ ملاج با روغن کنجد یا سایر روغن های گرم در مواردی مثل افسردگی یا کاهش حافظه مفید است.


- استفاده مرتب از نوره برای افراد بلغمی بسیار مفید است و در کاهش بلغم آنها و نیز افزایش میل جنسی ایشان موثر است.


- مداومت بر مصرف سرمه هایی مانند سرمه بادام، سرمه اثمد یا سرمه سنگ هم برایشان خیلی خوب است.


- هفته ای یکی دو بار به حمام گرم بروند و در صورت امکان در آب گرمي‌ كه در آن بابونه یا مرزنجوش جوشانده باشند بنشينند امّا حمام را زياد طول ندهند كه باعث خشكي بدن شود. استفاده از حنا(سر و پا) هم خوب است.


- از عطرهای گرم مانند بهارنارنج و گل یاس استفاده نمایند.


- گل نرگس، شب‌‌بو و زنبق را ببويند.


- اسفند، کندر و مرمکی را در خانه دود کنند.


- افراد بلغمی نبايد سردیجات را به تنهايی ميل كنند بلکه باید همراه با مصلحات(گرمی ها) ميل شود.


- در زمستان و شبها در رابطه با مصرف غذاهای سرد احتیاط بیشتری  به عمل آورند.


- خوراکی های گرم و لطیف به حال و گوارش بلغمی ها سازگارتر است ولی در نقطه مقابل، باید در رژیم غذایی افراد بلغمی مصرف غذاهای سرد و تر- به خصوص در هوای سرد- به حدّاقل برسد.(جدول زیر)


تغذیه افراد بلغمی

خوراکی های سازگار

خوراکی های ناسازگار

گوشت ها

گوسفند، بزغاله، مرغ محلّی، پرندگان کوچک، شتر و شترمرغ

گاو و گوساله، ماهی، مرغ های پرورشی، بز به ویژه بز پیر، سوسیس، کالباس، همبرگر، سفیده تخم مرغ

سبزیجات

بادرنجبویه، ترب، تربچه، نعناع، سیر،  پیاز، شاهی، تره، ترخون، شنبلیله، مرزه

خیار، کدو، چغندر، کاهو، اسفناج، گشنیز، قارچ، خرفه

آجیل و میوه ها

انگور، خرما، نارگیل، گردو، فندق، موز، سیب شیرین، خربزه

هندوانه، توت فرنگی، کیوی، مرکبات، هلو، انواع آلو

غلّات، حبوبات، دانه ها

رازیانه، بالنگو، نخود، کنجد

 

تخم کدو، تخم کاهو، تخم کاسنی، نشاسته، تخم خرفه، دانه کدو تنبل، تخم خیار، تخم هندوانه، جو، ماءالشّعیر

لبنیات و روغن ها

پنیر(نک سود با گردو)، روغن کنجد، روغن حیوانی

کشک، شیر، ماست، پنیر تازه، روغن دانه انگور، روغن نباتی، روغن تخم کدو، کره گیاهی

چاشنی ها

هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، زیره، آویشن

لیمو امانی، سماق، غوره، سس گوجه فرنگی

نوشیدنی ها و طعم دهنده ها

شيره انگور، شکر سرخ، عسل

شربت آلبالو، شربت عناب، شربت لیمو، شربت زرشک، شربت آلو، دوغ، چای بنفشه، ماءالشعیر طبّی، انواع نوشابه ها و سس های صنعتی

غذاها

آبگوشت با گوشت های لطیف، سوپ با سبزى های گرم مزاج،

بورانی ماست و اسفناج، خورش آلواسفناج، آش های سردمزاج(رشته، جو، آلو، ماست، دوغ، گوجه و ...)، آبدوغ خیار، برنج و ....

منبع :


در نگارش این مقاله کمک گرفته ام از:



 1- قانون ابن سینا.


2- سلامتی و مکاتب مختلف پزشکی؛ دکتر محسن ناصری.


3- یادداشت ها و جزوات دوره آموزشی موسّسه تحقیقات حجامت ایران.


4- TIM.IR


5- HAKIMABBAS.IR 


6- TABIB-KHORASAN.IR


7- RAVAZADEH.COM


8- برخی مصاحبه ها و تالیفات دکتر انوشیروانی، دکتر افراسیابیان و دکتر کردافشار.


9- سخنرانی های مزاج شناسی استاد خیراندیش.


10- تغذیه در طب ایرانی،اسلامی؛ دکتر غلامرضا کردافشاری؛ انتشارات نسل نیکان، چاپ سی و دوّم.



نظرات
  من 36 سالم هست مزاج پایه م صفرا هست اما چند سالی هست که غلبه بلغم دارم، کسل و پرخوابم - خواب شب برام کافی نیست ساعت 11 میخوابم و 6 بیدار میشم و تا ساعت 5 عصر سرکارم شما میگید در طول روز به جز قیلوله نخوابم اما با خواب آلودگی طول روز چکار کنم؟ سر کار هم شرایط قیلوله ندارم
ارسال کننده نظر : میلاد      تاریخ ارسال نظر : ۲ آبان ۱۴۰۲
  

سلام. دستورات مقاله برای شما مفید هستند ولی برای درمان تخصصی بهتر است حضورا به همکاران مراجعه کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۵ آبان ۱۴۰۲



  البته من 50 ساله و ف.م.مکانیک شریف هستم و در این زمینه فقط در حد علاقه و مسائل شخصی مطالعه میکنم. منضورم این بود که ما هم بعنوان فرزندان ابن سینا میتوانیم جهانی شویم و تاثیر همیشگی در دانش بگذاریم. اخرین : اگر با مراکز اموزشی در تماسید بررسی کنید که : اموزش درسی مزاج و تغذیه در دوران دبیرستان که شاید 20 ساله کیفیت انسانی و زندگی ما را بالا میبره.بجای یکی از درسهای کپی اروپایی و بیخود.پدرانی که میدونن فرزند صفرایی خیلی بیش از بلغمی محبت میخواد تا با احساس بهتری بزرگ بشه.و یا نوع تغذیه. با پوزش و با توجه به اینکه بسیاری از متخصصین این طب فقط مدعی هستند ایا کسی را حوالی کرج- بصورت خصوصی به من- میتوانید جهت مشاوره معرفی کنید.بدرود
ارسال کننده نظر : جعفر      تاریخ ارسال نظر : ۱۷ شهريور ۱۴۰۰
  

سلام. کسی را نمی شناسم ولی می توانید در پایگاه طیب شهر پیدا کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۲۰ شهريور ۱۴۰۰



  4-معلومه خودتون گرم مزاج هستید چون هر جا میشد خصوصیات سردها را حتی از نوع خوب با تعنه و تعابیر منفی نوشتید.مثل جرئت خیانت در امانت و خروسی و زیراب زنی و .... که برای یک مقاله علمی درست نیست. 5-لطفا اسامی امامان و دیگر اولیائ را وارد این مباحث نکنید چون باعث ضربه به آن بزرگواران میشود.همچنین تعداد زیادی از دانش پژوهان تحت تاثیر تبلیغات و فریفته دانش مدرن را از این حرکت دورتر میکند. ممنونم از شما و ارزوی موفقیت روز افزون
ارسال کننده نظر : جعفر      تاریخ ارسال نظر : ۱۷ شهريور ۱۴۰۰
  

سلام. علم تابع خواست بنده و شما نیست. این مطالب به نقل از کتب طب قدیم و تدریس های اساتید این علم است و بافته ذهن بنده نیست.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۲۰ شهريور ۱۴۰۰



  سلام اقای دکتر و خسته نباشید.ممنون از اطلاعات ارائه شده. من چند سال پیش بعد از کلی سردرگمی با استفاده از همین مقالات مزاج شناسی شما ، مفاهیم کلی و پایه از مزاج را تا حد خوبی درک کردم. ممنونم.چند نکته برادرانه و صادقانه اما در حد فهم خودم را مینویسم: 1- دانش مزاج شناسی و تغذیه بعنوان طب مکمل و کلی نگر اینده بسیار خوبی خواهد داشت و با کمی تلاش و نگاه کلان و علمی قطعا جهانی خواهد شد انهم نه مکمل بلکه اصلی. 2-گروه خونی اثر زیادی روی رفتار و تغذیه فرد دارد. لطفا انرا هم به این مقالات اضافه کنید.ابو علی سینا و خیام نیز هم جنس خودمان بودند، پس ما و شما میتوانیم بعد از هزار سال اون دانش را تکامل داده و رفع نقص نماییم.جامعه بشدت مستعد و منتظره.بکمک دانش جدید و نه با نفی و بدگویی. 3-اروپاییان ومخصوصا بخش شمالی بشدت گرم مزاج، سخت کوش و جنگجو هستند.همینها وقتی به مناطق گرمسیر امریکامحاجرت کردند تنبدیل به کبوی و یانکی و ترامپ شدند.
ارسال کننده نظر : جعفر      تاریخ ارسال نظر : ۱۷ شهريور ۱۴۰۰


  سلام بنده بسیاری ازعلائم بلغم رو دارم ولی یکی از اساتید مطرح مزاج من رو سودا تشخیص دادن.و داروی سودابر رو تجویز کردن برام.بایدچیکارکنم؟ممنون میشم جواب بدین
ارسال کننده نظر : علیرضا      تاریخ ارسال نظر : ۶ تير ۱۴۰۰
  

سلام. به دستور فرد مجرب عمل کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۷ تير ۱۴۰۰



  سلام وقتتون بخیر من مزاج سودایی ،بلغمی هستش خشکی بیش از حد پوست دارم شربت سکنجبین روزی یه لیوان میخورم از روغن های گرم برای دستم اسفاده میکنم ولی اثری نداره. تازگی ها این خشکی پوستم احساس میکنم بیشتر میشه،گلوم همیشه احساس خشکی دارم با اینکه دهنم بزاق هست.معده ام کمی سوزش داره خیلی زود هم عصبانی میشم.خیلی خیلی هم بی حالم. خیلی داروها مصرف کردم ولی اثری نداشته.قرص سودابر هم میخوردم ولی بعد از یه مدتی بعد از خوردن قرص بالا میاوردم. کمی خونی {تالاسمی مینور}هم دارم که قرص طب اسلامی استفاده میکنم
ارسال کننده نظر : فاطمه      تاریخ ارسال نظر : ۹ بهمن ۱۳۹۹
  

سلام. بهتر است حضورا به همکاران مراجعه کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۱۲ بهمن ۱۳۹۹



  با سلام همسرم در مراجعه به طب سنتی متوجه شدند که بلغمی هستند.اما نکته ای که خیلی اذیت میکند ما را در روابط زناشویی هست.ایشان واقعا تمایلی به برقراری رابطه ندارند و دوماه یکبار هم سراغ این روابط نمیاین مگر اینکه من پیشقدم شوم.و حتی وقتی من پیش قدم میشوم ایشان اغلب بهانه می آوردند و پس میزنند.ایشان انزال زود هم دارند و از اول زندگی داشتن.حتی پیش سکستراپ هم رفتیم اما مشکلی حل نشده.برای افزایش میل و توان ایشان چه باید کرد؟ناگفته نماند یک سقط هم داشتیم که مشکل از مورفولوژی اسپرم بوده.اصلا هم اهل محبت نیستن
ارسال کننده نظر : زهرا غفاری      تاریخ ارسال نظر : ۱۰ آذر ۱۳۹۹
  

سلام. برای حل این مشکلات بهتراست حضورا به همکاران مراجعه کنید. هر روز 7 عدد نخود آبگوشتی را در مقداری عرق خارخسک خیسانده 48 ساعت بعد، صبح ناشتا، نخودها و عرق را میل کنید و این کار را دو سه ماه ادامه دهید. هفته ای سه بار خاگینه ای با پیاز سفید و تخم مرغ محلی و روغن زیتون درست کرده هر دو نفر میل کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۱۲ آذر ۱۳۹۹



  سلام و خسته نباشید میخواستم بدونم چطوری میتونم بفهمم همسرم کدوم خلطش بردیگر خلطهاش غلبه کرده که دچار مریضی میشه , چون مثلا (در خصوصیات بلغم )بعضی از خصوصیاتش دقیقا مثل همسرمه و بعضیهاش اصلا شبیه ش نیست, من چطوری باید بدونم کدومش بیشتر همسرم زیاد شده ؟؟؟!!!
ارسال کننده نظر : مرادی      تاریخ ارسال نظر : ۱۷ مرداد ۱۳۹۹
  

سلام. بهتر است برای تعیین مزاج حضورا به همکاران مراجعه کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۱۷ مرداد ۱۳۹۹



  سلام خدا قوت دکتر مردی ۳۴ ساله هستم برخی ویژگی هایی که اینجا گفتید دارم برخی را نه...رگ های برآمده ای دارم و قدری لاغر هستم. مشکلم این هست که پاهام برخی مواقع یخ میزنه و باید برم زیر پتو یا جوراب بپوشم یا کنار بخاری گرمش کنم... و پاهام مواقعی که سرما میبینن خیلی درد میکنن... چطوری میتونم مشکلم را حل کنم
ارسال کننده نظر : علی      تاریخ ارسال نظر : ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
  

سلام. روزی یک عدد سیب سرخ متوسط (یا سه عدد سیب گلاب متوسط) را بعد از گرفتن پوست و هسته ها، رنده کنید و دو قاشق غذاخوری عرق بیدمشک، دو قاشق غذاخوری گلاب، یک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق غذاخوری تخم ریحان اضافه کرده بعد از خیس خوردن دانه ها میل کنید. 


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹



  سلام وقت بخیر،من چند ماهی میشه ک اگزمای دست گرفتم بعد از تماس با آب گوجه فراوان برای رب گوجه،در ناحیه شکم و پهلو چربی دارم متوسط،همه علایم بلغم رو دارم،پای چشمم ورم افتاده،احساس کسلی دارم،چند تا تا از موهام سفید شده،۳۰سالمه،زیاد عرق میکنم،مخصوصا پشت لب ،حرارت بدنم بالاست،معده ضعیفی دارم آب هم میخورم ورم میکنه،شکمم دوتیکه شده،بین صفرا و سودا و بلغم علایم مشترکی دارم،ولی علایم بلغم رو کامل دارم،میشه منو راهنمایی کنید ک مزاجم رو تشخیص بدم
ارسال کننده نظر : مریم شجاعی      تاریخ ارسال نظر : ۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
  

سلام. بهتر است حضورا به همکاران مراجعه کنید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۹ ارديبهشت ۱۳۹۹



 
1234567
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

سایر مقالات این موضوع

روزنی به پزشکی پیشگیری در طبّ کهن(مقاله انتخابی)[7498بازدید]
تدابیر فصل تابستان[20247بازدید]
تدابیر فصل بهار[31966بازدید]
درسنامه مزاج شناسی- مقاله هفتم: راه کارهای عملی و کاربردی مزاج شناسی- آزمون های مزاج شناسی[31811بازدید]
دلایل لزوم احیای طب سنتی ایران(مقاله انتخابی)[17774بازدید]
درسنامه مزاج شناسی- مقاله ششم؛ مزاج شناسی انسانی؛ مزاج صفرا[47996بازدید]
درسنامه مزاج شناسی- مقاله پنجم؛ مزاج شناسی انسانی؛ مزاج سودا[102767بازدید]
درسنامه مزاج شناسی- مقاله چهارم؛ مزاج شناسی انسانی؛ مزاج دم[41941بازدید]
درسنامه مزاج شناسی- مقاله سوّم؛ مزاج شناسی انسانی؛ مزاج بلغم[60448بازدید]
درسنامه مزاج شناسی- مقاله دوّم؛ مزاج شناسی انسانی، مفاهیم پایه[43048بازدید]
درسنامه مزاج شناسی- مقاله نخست؛ مفاهیم بنیادین مزاج شناسی[49775بازدید]
دفاعیه دکتر حدّاد عادل از طبّ سنّتی(مقاله انتخابی)[13968بازدید]
گفتگو با دکترتفسیرعلی؛ استاد دانشگاه علیگر درباره طب سنتی ایران (مقاله انتخابی)[22116بازدید]
شش اصل ضروری برای زندگانی سالم(ستّه ضروریه)[41475بازدید]
نگاهی به مبانی طبّ سنّتی ایران[26742بازدید]
چند نکته درباره طب مدرن و طب سنتی(مقاله انتخابی)[21399بازدید]

نمایش تمامی عناوین این موضوع

آخرین مقالات

با اصرار روی عزت نفس فرزندانتان آن‌ها را بی‌عرضه بار می‌آوريد.
ابر سربازان آینده؛ آخرین نسل از سلاح‌های زیستی (مقاله انتخابی)
کودک و تفکّر اقتصادی (2)
برنامه استاندارد غذایی 14 روزه
اگر همیشه در دسترس نباشیم، اتفاق خاصی می‌افتد؟
اسمی روی بچه‌ام گذاشته‌ام که تا حالا به گوش کسی نخورده است.
پیشگیری از سقط جنین از نگاه طب سنتی ایران
​تکنولوژی تراریخته؛ راهی برای افزایش محصول یا بیماری؟ (مقاله انتخابی)
نکاتی در باب ترس از ازدواج و تأخیر در آن
بگذارید دوباره حوصلۀ بچه‌هایتان سر برود.
هر چه فقیرتر باشی، بیشتر به صفحهٔ گوشی‌ات نگاه می‌کنی.
وقتی با فرزندت هستی، آن گوشی لعنتی‌ را بگذار کنار.
سالنامه حجامت 1399 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
مخترع «واقعیت مجازی» می‌گوید همین حالا شبکه‌های اجتماعی‌تان را حذف کنید! (مقاله انتخابی)
من هم از این کلمۀ برند خیلی بدم می‌آید (مقاله انتخابی)
آیا بیماری می‌تواند مثبت و سازنده باشد؟
ورزش‌های حرام و استعماری (مقاله انتخابی)
چه طوری به همسرمون محبت کنیم بهتره؟
بزرگترین اکتشاف برای من این بود که فهمیدم ...
تربیت عبادی و ترغیب فرزندان به نماز
بوی سیب و ...
نترس و فرزندت را تحسین کن
چه شد که ما آدم ها از لحاظ روانی اینقدر ضعیف و تنبل شدیم؟
جامعه ستیزی به بهانه کرونا
کودکانه ها؛ 40 نکته به نکته
خشکسالی با طعم نوشابه؛ کارخانه‌های کوکاکولا چگونه منابع آب جهان را می‌بلعند؟ +عکس و آمار (مقاله انتخابی)