چکیده:
یک تحقیق جدید، بیان گر رابطه غیرقابل انکار بین ختنه و کاهش خطر ابتلا به بیمارى مرگ بار ایدز است. طبق برآورد پژوهشگران، احتمال آلودگى به ویروس ایدز براى مردان ختنه نشده، 5/2 تا 8 برابر بیش تر از مردان ختنه شده است.
مردان ختنه نشده، زودتر به بیمارى ایدز مبتلا مى شوند؛ به همین دلیل، پزشکان توصیه مى کنند که همه مردان ختنه شوند.
نلسون ماندلا در یکى از روزهاى تابستان سال 1935 با عصبانیت و در حالى که پاهایش را از هم باز کرده بود، روى تخت نشسته بود و انتظار مى کشید. تابستان بود و هوا گرم. به ناگاه، سروکله پزشک پیدا شد. او بدون آن که ماندلا را بى هوش کند، چاقویش را در دست گرفت و کارش را آغاز کرد.
ختنه در آفریقا مدتى است که دیگر حکم رسم و رسوم را ندارد، بلکه جنبه بهداشتى و پزشکى پیدا کرده است. به همین دلیل، روز به روز بر شمار خانواده هایى که پسران شان را ختنه مى کنند، افزوده مى شود. حدود 70 درصد از کل مردان مبتلا به HIVدر سرتاسر دنیا، در نتیجه رابطه جنسى با زنان، به این ویروس، آلوده شده اند. این مردان، تعدادشان 8/12 میلیون نفر است که اکثرشان در آفریقا هستند. بر طبق آمارهاى جدید، خطر آلودگى به این ویروس براى مردان ختنه نشده، بیش تر از مردان ختنه شده است. دلیل احتمالى که براى این امر وجود دارد، چندى پیش، توسط دانشمندان دانشگاه ملبورن اعلام شد. آن ها به هنگام آزمایش هاى خود متوجه شدند که سطح داخلى پوسته اضافى روى اندام جنسى مرد، نمى تواند از ورود باکترى جلوگیرى کند، این در حالى است که سطح خارجى آن که ضخیم تر و قوى تر است (البته نه به قدرت پوست پاشنه پا)، قادر به دفع باکترى هاست. براس پترسون، ویروس شناس آمریکایى مى گوید: خود او چه گونگى ورود عامل بیمارى زا از این بخش از بدن را، که از نظر آناتومى ضعیف است، مشاهده کرده است. او براى انجام آزمایش هاى خود، تاکنون 30 پوسته تازه قطع شده را با عوامل بیمارى زاى مرگبار آلوده کرده است. او این پوسته ها را از مردانى دریافت مى کند که به دلیل تنگ شدن پوسته در سنین بالا مجبور به قطع آن مى شوند. این افراد، بین 20 تا 45 سال سن دارند که بیش از دیگر گروه هاى سنى با خطر ایدز مواجهند.
پترسون پوسته هاى جدید را در آزمایش گاهش در دانشگاه نورس وسترن شیکاگو، بدین ترتیب مورد آزمایش قرار مى دهد که سلول هاى سطح خارجى آن ها را با رنگ علامت گذارى مى کند، سپس ویروس هاى ایدز را با رنگى متفاوت علامت گذارى مى کند و آن ها را در معرض یک دیگر قرار مى دهد. ویروس هاى ایدز در سطح داخلى پوسته نفوذ مى کنند و رنگ آن را تغییر مى دهند. در مقابل، ویروس هایى که به سراغ سطح خارجى رفته اند، قادر به نفوذ نیستند و همانند دانه هاى شبنم روى سطح خارجى باقى مى مانند.
طبق برآورد پژوهشگران، احتمال آلودگى به ویروس ایدز براى مردان ختنه نشده، 5/2 تا 8 برابر بیش تر از مردان ختنه شده است. از این رو، پترسون بر این باور است که ختنه در بسیارى از کشورها، بهترین شیوه پیش گیرى در مقابل بیمارى ایدز است.
این توصیه، به ویژه براى آفریقا موثر خواهد بود؛ چرا که در این قاره، اغلب مردان مبتلا به ایدز از طریق مقاربت با زنان آلوده شده اند. 70 درصد کل مبتلایان به HIV، در حالى که این منطقه تنها ده درصد جمعیت جهان را در خود جاى داده است، در جنوب صحرا زندگى مى کنند.
چندى پیش، دانشمندان آفریقایى نیز به موضوع عجیبى پى بردند و آن این که، پس از آزمایش 187 زوج نامتشابه توسط پزشکان در رواندا، مشخص شد که زنان همگى به HIV آلوده اند، در حالى که مردان از آلودگى به این ویروس در امان مانده اند. پس از مشخص شدن این موضوع، پزشکان مردان را نسبت به خطر بالاى آلودگى به HIV مطلع نمودند و به آن ها به طور رایگان، کاندوم دادند، ولى تلاش بیهوده بود و تقریبا هیچ یک از آن مردان به توصیه پزشکان عمل نکردند.
دو سال و نیم بعد، اتفاق شگفت انگیز دیگرى رخ داد و آن این که هیچ یک از 50 مردى که ختنه شده بودند، به HIV آلوده نشد، در حالى که مردان ختنه نشده همگى به ایدز مبتلا شدند.
این اطلاعات و آمار، سبب شده است که پزشکان، حدس و گمان هاى جدیدى بزنند. به اعتقاد رابرت بیلى، اپیمیولوژ در دانشگاه ایلینوس شیکاگو، ختنه شدن مردان در کشورهایى همچون نیجریه و اندونزى که تنها حدود یک پنجم کل مردانشان در تمام مدت زندگى ختنه نشده باقى مى مانند، سبب مى شود که ابتلا به ایدز به میزان 25 درصد کاهش یابد. به عنوان مثال، اگر تمام مردان زامبیا و تایلند ختنه شوند (در تایلند تنها از هر 5 مرد یک نفر ختنه مى شود)، در آن صورت امکان ابتلا به ایدز به میزان 50 درصد کاهش مى یابد.
منبع: اشپیگل، 15 / ژانویه / 2001
گزارش BBC از فوائد خاص "ختنه" مردان!
ختنه خطر انتقال ویروس کشنده اچآیوی هنگام رابطه جنسی را به میزان قابل توجهی (پنجاه تا شصت درصد) کاهش میدهد؛ به عبارت دیگر مردی که ختنه شده باشد، در رابطه جنسی با زنی که اچآیوی دارد کمتر در خطر آلودگی به ویروس است.
علاوه بر این، ختنه خطر آلودگی به تبخال تناسلی (Herpes) را ۳۰ تا ۴۰ درصد و خطر آلوده شدن به گونه های خطرناک ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را که با سرطان ربط دارد سی درصد کاهش میدهد.
طبق گزارش مزبور، بررسی ها نشان میدهند که ختنه همچنین خطر ابتلای زنان به دیگر عفونتهای آمیزشی را کاهش میدهد.
ضمن اینکه اساسا بیماریهای آمیزشی در افراد ختنه شده کمتر است و همینطور خطر «سرطان گردن رحم» در زنانی که شریک جنسی شان ختنه شده، پایین میآید.
در پسربچهها نیز ختنه احتمال عفونت ادراری را کم میکند.
مرکز پیشگیری و مبارزه با بیماریهای آمریکا، خطر ختنهای را که با رعایت ضوابط پزشکی انجام شود اندک میداند. به گواهی این مرکز، ختنه بر فعالیت و لذت جنسی تأثیر منفی ندارد یا اگر داشته باشد، ناچیز است.
عوارض ختنه معمولا خونریزی و التهاب است و عوارض جانبی شدیدتر «بینهایت نادر» هستند.
در این پیشنویس احتمال ایجاد عوارض جانبی خفیف در نوزادان «نیم درصد»، در کودکان «نه درصد» و در بزرگسالان «پنج درصد» ذکر شده است.
در مورد زمان ختنه کردن، مرکز پیشگیری و مبارزه با بیماریهای آمریکا میگوید که ختنه در نوزادان و کودکان آسانتر و ارزانتر و کم خطرتر است؛ اما اگر ختنه تا دوران نوجوانی یا بزرگسالی به تعویق بیفتد، خود فرد هم می تواند در تصمیمگیری مشارکت کند.
بنا بر این گزارش، مرکز پیشگیری و مبارزه با بیماریهای آمریکا ختنه را یکی از راههای مؤثر در کاهش انتقال اچآیوی می داند.
متن گزارش در وبسایت مرکز پیشگیری و مبارزه با بیماریهای آمریکا
مطلب تکمیلی:
آیا ختنه کردن پسران کار درستی است؟
بنده، مثل خیلی از پدرهای دیگر، از این که میبایست پسرم را ختنه کنم خوشحال نبودم. از خودم سوال میکردم که چرا باید یک طفل معصوم را زیر تیغ برد و بدن او را دستکاری کرد؟
از طرفی، اطلاعات موجود در جامعه قابل اعتماد نیست. بعضی از افراد مذهبی به دلیل گرایشهای دینی خود به شدت طرفدار این کار هستند(خوب طبیعی هم است باید اینکار را بکنند)، و بعضی افراد غیرمذهبی با آن مخالفت میکنند.
پس، از آنجا که مراجعه به منابع قابل اتکا و بررسی علمی کارِ من است، تصمیم گرفتم در میان تحقیقات مروری بکنم تا ببینم علم پزشکی در این باره چه میگوید؟
خوشبختانه پس از مقداری تلاش به یک گزارش معتبر و قابل اتکا از "انجمن پزشکی اطفال آمریکا" رسیدم. در این گزارش که در سال 2012 چاپ شده است، این انجمن با مرور بیش از 200 مطالعه انجام شده در این زمینه و همچنین همکاری با مراکز دیگر علمی مانند پزشکان زنان و زایمان به یک جمعبندی بلند و دقیق در مورد فواید و خطرهای احتمالی این کار رسیده است، که متن کامل آن را با شما به اشتراک میگذارم:
http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/130/3/e756.full.pdf
نهایتا در این گزارش نتیجه گرفته شده است که:
"ارزیابی اسناد موجود نشان میدهد که فواید بهداشتی ختنه پسران نوزاد از خطرهای آن بیشتر است... فواید علمی شناسایی شده عبارتند از: کاهش عفونت مجاری ادار، کاهش احتمال گرفتن ایدز، کاهش انتقال بیماریهای جنسی، و کاهش احتمال سرطان آلت تناسلی... ختنه پسران اثر منفی بر روی فعالیت و لذت جنسی آنها نمیگذارد... فواید این کار برای بهداشت عمومی جامعه به حدی است که منطقی است در پرداخت هزینههای آن مساعدت شود."
خوشحالم که دیگر با خیال راحت میتوانم پسرم را ختنه کنم و گرچه این کار برایم سخت است، ولی از فواید آن اطمینان خاطر دارم. هم علم آن را به روشنی تایید کرده است، و هم احادیث بزرگان دینِ ما.
امام صادق علیه السّلام فرمودند:« در هنگام ختنه پسر بگویید: «بار الها! اين پيروى ما از سنت تو و سنت پيامبر توست، به جهت خواست تو، و اراده تو، و حكم تو... از اين رو، به خاطر چيزى كه تو از من بدان آگاه ترى... سوزندگى آهن را به او چشاندم. بار الها! پس او را از گناهان پاك گردان، و عمرش را طولانى و آسيبها و دردها را از بدن و جسمش دور بگردان... بى گمان تو میدانى و ما نمیدانيم»
(وسائل الشیعه، جلد 15، صفحه 169، حدیث1)
دکتر علیرضا بازارگان
مطالعه بیشتر:
مقدمه: در بسیاری از کشورها انجام ختنه امری شایع است، حتی در آمریکا حدود 80 درصد نوزادان پسر ختنه میشوند. اهمیّت ختنه در مورد کاهش عفونت ادراری در مطالعات متعدد ذکر شده است، به علاوه انجام ختنه بر پیشگیری از سرطان تناسلی مردان نیز به اثبات رسیده است. مطالعات متعدد نشان داده است که برای بهرهمند شدن از آثار سودمند ختنه، میبایست ختنه در دوران نوزادی نوزادی انجام گیرد.
گاهی ترس از تنگی نوک مجرای ادرار یعنی مهآ باعث تاخیر در ختنه میگردد، امّا این ترس کاملاً اشتباه است، چرا که تنگی مهآ به سادگی و به صورت سرپایی قابل درمان است و ایجاد آن به ندرت میتواند موجب بروز عوارض گردد. لذا تاخیر در انجام ختنه، تنها موجب میگردد تا منافع انجام ختنه چون پیشگیری از عفونتهای ادراری در دوران نوزادی و کودکی و عوارض آن چون بیماریهای کلیوی حاصل نگردد.
حتی مطالعات نشان دادهاند در صورتی ختنه در پیشگیری از سرطانهای دستگاه تناسلی سودمند خواهد بود که در دوران نوزادی انجام گردد. به علاوه انجام ختنه در دوران نوزادی دارای فواید دیگری نیز میباشد از جمله اینکه در دوران نوزادی ترمیم نسجی عالی است و تقریباً هم زمان با افتادن بند ناف زخم ختنه نیز جوش میخورد و احتمال عفونت ختنه در این زمان ناچیز است، زیرا هم آنتی کورهای مادر در خون بچه وجود دارد و هم این ناحیهی پر خون در برابر عفونت کاملاً مقاوم است. به علاوه انجام ختنهی نوزادی مشکلات و استرس روحی که در انجام ختنه در سنین بالاتر برای کودک ایجاد مینماید را نیز ندارد.
مطالعهی حاضر به بررسی مستندات موجود در زمینهی ختنهی نوزادی میپردازد تا اهمیت زمان انجام ختنه را روشن سازد، به علاوه روش صحیح و مناسب انجام ختنه به صورت مصور در این مقاله توضیح داده شده است تا قابلیت استفاده از آن به صورت راهنما فراهم گردد.
مشاهده متن کامل:
|