بسم الله الرّحمن الرّحیم
و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین
آرامش دیداری
راه های رسیدن به آرامش: 1- دیداری؛ 2- کلامی؛ 3- رفتاری؛ است.
این که چگونه می توانیم کاری بکنیم که همسرمان با دیدن ما آرامش بگیرد نیاز به یک سری تکنیک دارد که به آن اشاره میکنیم.
راه اول: قدر لحظات نخست را بدانیم!
⚜ برخی از کارشناسان تعبیر خوبی دارند که هفت ثانیه اول، ۷ ثانیه طلایی است.
👁 در هر برخورد و ارتباطی آن نگاه اولی که بین طرفین شکل می گیرد خیلی مهم است.
مثال:
شما ببینید گاهی اوقات ما ثانیههای اول را خرابکاری میکنیم!!!
آقا از در خانه وارد میشود؛ همان لحظه خانم می گوید: نان نخریدی؟ بدو برو نون بخر بیار، شام غذای نونیه.
ما می گوییم: این خانم خراب کرد؛ یعنی آن روز دیگر این مرد برایش مرد بشو نیست.
علت چیست؟
چون در آن ثانیه اول یک دادگاه ایجاد کرد و یک اجرای حکمی را هم انجام داد. معمولا طبیعت انسانها با این که محاکمه بشوند جور نیست.
یا آقا وارد خانه می شود نگاهش را به خانه میاندازد و می گوید: سلام خانم، این بازار شامه یا خونه؟ صبح تا حالا چیکار می کردی؟
اینجا هم این آقا خرابکاری کرد. و باید بداند آن روز دیگر این خانم برایش خانم بشو نیست. دلیلش هم این است که از این ثانیههای اول (ثانیههای طلایی) قشنگ استفاده نکردیم.
مثال:
آقا وارد خانه میشود. خانم می پرد جلویش می گوید: سلام آقا، راستی امشب خواهرم اینا برای شام دعوت کردن. قراره بریم خونشون!
بیان این حرف در این ثانیههای اول باعث می شود که حتی آقا در روی خانم بایستد و بگوید: تو هم با این خواهرت که دست از سر ما بر نمی داره!!!
اینها نکاتی است که باید به آن توجه کرد و این ثانیههای اول چطور این ارتباطگیری بین زوجین اتفاق میافتد.
نکات مهمّ در مورد ارتباط در ثانیههای اول:
در ثانیههای اول امر ونهی نکنیم.
در ثانیههای اول سرزنش نکنیم.
در ثانیههای اول محاکمه نکنیم.
در ثانیههای اول توهین نکنیم.
در ثانیههای اول زن و مرد نقش مادرانه و پدرانه نداشته باشیم.
مثال:
یه موقعی هست آقا میآید خانه و یک مقداری هم دیر میآید. خانم دم در می گویند: سلام آقا، دیر اومدی. دوباره کجا بودی؟ تا حالا نباید خبر می دادی؟
عین مادرها می گوید؛ چون مادرها هم بچه که دیر میاد همین را می گویند: کجا بودی؟ یه خبر میدادی! دلمون هزار راه رفت!!!
یا برخی نقش پدرانه دارند: زن کجایی؟ بوی غذا که از خونه بلند نمیشه! مانند پدرها!!!
در ثانیههای اول باید مراقب باشیم.
برخی دیگر از راههای کسب آرامش
1- نگاه محبت آمیز
در روایت داریم که پیامبر اکرم(صلوات الله علیه و آله) فرمودند:
وقتی مرد نگاه محبت آمیز به زنش میاندازد و زن در پاسخ نگاه محبت آمیز به شوهرش میاندازد، نگاه سوم نگاه خداست که از روی رحمت به این زوج میاندازد.
در علم امروز این نگاه محبت آمیز یعنی انرژی مثبت دادن، وقتی شما انرژی مثبت دادید انرژی مثبت هم دریافت میکنید.
2- دست دادن
وقتی زن و شوهر به یگدیگر دست میدهند ۱۰ گناه میریزد و ۱۰ حسنه رویش میکند. یعنی شما در اصل با دست دادن دارید کفاره گناهانتان را هم میدهید.
در علم امروز دست دادن یکی از ابزار انتقال عاطفی است.
یک دانشمند چینی هم هست که می گوید: "کف دو دست انسان مانیتور بدنه" یعنی چی؟ یعنی هر جای بدن یه نمایندهای کف دست انسان دارد.
شاید شنیده باشید که تمام سلسله عصبی انسان از دو نقطه عبور می کنند: یکی کف دو پا و دیگری کف دو دست! و می گویند: نماینده قلب این برآمدگی زیر انگشت شصت هست!!!
یعنی وقتی زن و شوهر با هم دست می دهند در اصل دارند یک پیوند عاطفی با هم برقرار می کنند.
3- دیده بوسی
میگویند: مهم ترین شیوه ابراز علاقه بوسیدن است. حتما پدر یا مادری را دیدید که در اوج محبتشان دوست دارند فرزندشان را بوسه باران کنند.
4- استقبال و بدرقه
شخصی آمد محضر پیامبر اسلام (صلوات الله علیه و آله) گفت:
"یا رسول الله من یک زنی دارم که وقتی از خانه خارج میشوم مرا بدرقه میکند، وقتی به خانه وارد میشوم به استقبال من میآید و... "
پیامبر (صلوات الله علیه و آله) فرمودند: ای مرد ، زن تو کارگذار خداست و به پاس این نیکی که در حق تو میکند ثواب نیمی از عمل یک شهید در نامه عملش ثبت می شود!!!
چرا این استقبال و بدرقه در نگاه دینی به این مقدار ارزشمند است؟! چون نتیجهاش آرامش دیداری است.
❣ این موضوع برای طرفین است. یعنی خانم فکر نکند وقتی شوهرش را بدرقه میکند فقط به او آرامش می دهد؛ بلکه خودش هم آرامش دریافت میکند. به شرط اینکه مردی هم که از خانه بیرون میرود کلام و برخوردش خوب باشد.
مثال:
یک موقعی هست که خانم میاد میگه همسر من دوست ندارد من بدرقهاش کنم چرا؟
به این خانم میگویم: وقتی میخوای بدرقهاش کنی امر و نهی کردنها شروع می شود؛ ظهر زود بیایها، نون یادت نره، گوشت نخریدی نیایها و...
یک پیامی داشت این روایات که جمع بندی میکنیم:
تبادل عاطفی
اینکه می گوییم قدر لحظات اول را بدانیم این است که تمام روایات به ما میگویند: که باید یک تبادل عاطفی بین زوجین اتفاق بیافتد.
یک نکته اینجا خیلی مهم است:
سعی شود در لحظات اول ارتباط عاطفی عمیقی برقرار نشود. اصلا ارتباط عمیق عاطفی در هر لحظهای از زندگی نباید برقرار بشود؛ یعنی باید سطح بندی بکنیم.
سطح بندی ارتباط عاطفی:
سطح اول: عمومی: دست دادن، نگاه محبت آمیز، دیده بوسی
سطح دوم: نیمه عمیق
سطح سوم : ارتباط عاطفی عمیق (معاشقه)
لحظات اولی که فرد با طرف مقابلش دیدار می کند باید در همین سطحهای اول باشد؛ مخصوصا خانمها؛ چون ابراز عاطفیاشان بیشتر می باشد. هیچ وقت در آن لحظات اول به سمت ارتباط عاطفی نیمه عمیق یا عمیق نروید.
از ارزش خودتان کم میشود؟ خیر
دلیلش این است که خانم گاهی اوقات به این توجه ندارد که آقا که میاد خسته و گرسنه وارد خانه میشود. نمیتواند ارتباط عاطفی عمیق برقرار بکند. لذا حتی مرد متنفر میشود.
اصل: آراستگی ظاهر در خانه نتیجهاش آرامش دیداری است.
نوع پوشش و ظاهر، آرامش بصری میدهد.
وقتی میگوییم نوع پوشش و ظاهر به دو موضوع اشاره داریم:
یکی آرایش: "باب طبع همسر"
دوم پیرایش: "مدل لباس، مدل مو و ... باب طبع همسر "
مثال:
الان می گویند فرش لاکی و قرمز مد شده ولی من الان مثلا کرم ممکنه خوشم بیاد! ولی من می روم و فرش لاکی را میخرم در صورتیکه آن یکی رنگ را دوست دارم. این فرش برای من آیینه دق میشود یا نمیشود ؟ میشود!!!
دقیقا در آرایش و پیرایش، زن و مرد باید باب طبع یکدیگر رفتار بکنند.
فردی میگفت: من دوست دارم همسرم رنگ نارنجی در خانه بپوشد ولی خانمم میگوید: تو سلیقه نداری که این رنگ را دوست داری و این رنگ مد نیست.
مرد دوست دارد ولو اینکه آن رنگ از مد افتاده باشد. و او می خواهد کسی را که مقابلش قرار دارد با آن ظاهری باشد که او دوست دارد.
آیا توجه به ظاهر اختصاص به زنها دارد در محیط خانه؟ خیر ، مردان هم باید باب طبع همسر باشند .در محیط خانه مرد هم باید باب طبع همسرش بپوشد.
مالک ابن اعین میگوید: من یک موقعی محضر امام باقر (علیه السّلام) رسیدم. دیدم آقا در بیرونی خونشون نیستن، اندرونی خونه هستن؛ صدا رساندم که شما کجا تشریف دارید فرمودند من اندرونی خانهام بیا داخل؛ یا الله گفتم و رفتم داخل، تا حضرت رادیدم خندهام گرفت!!!
حضرت فرمودند که: مالک من میدانم تو به چه چیزی می خندی! تو به رنگ لباس من می خندی (نقل است که لباس زرد یا قرمز بوده است)؛
مالک گفت: بله یاابن رسول الله، ما شما را بیرون خیلی ساده و رسمی دیده بودیم فکر نمیکردیم در خانه از این لباسها بپوشید.
حضرت لبخندی زدند و فرمودند: بله مالک من خودم هم از این رنگ خوشم نمی آید. علیرغم میل خودم چون همسرم دوست دارد میپوشم!!!!
1- یعنی: نشان می دهد که حتی مرد هم باب طبع همسرش باید در محیط خانه بپوشد.
2- یعنی: آدم نگاه میکند میبیند خود اهل بیت نمای داخل منزلشان با بیرونشان متفاوت بوده. یعنی بیرون خیلی رسمی ولی در محیط خانه جذاب و مورد علاقه همسرشان!!!
گاهی اوقات بعضی آقایان میگویند: در قدیم که این حرفا نبوده... الان این حرفا درآمده و اینها زنان را پرو نمیکند؟
پاسخ میدهیم: اتفاقا نه اینطور نیست، هر عصر و زمانی ویژگیهای خودش را میطلبد. شما از زمان خلقت حضرت آدم تا دهه ۶۰ وقتی نگاه میکنید؛ میبیند ما در کشور دو کانال تلویزیون داشتیم! بعد خوشتیپ ترین مرد را شما در سریالهای دهه ۶۰ و در سریال اوشین مشاهده میکردید. شما ببینید آن زمان خانم همسرش را با یک بیژامه و زیرپوش رنگ و رو رفته میدید. آقا هم شلوارش را تا زیر گردنش بالا میکشید و جلو زن و بچه هم میرفت و میآمد.
خب، خانم وسعت نگاهش چقدر بود؟ کمی آن طرفتر را که نگاه میکرد که بدتر از شوهرش بود. کمی آن طرفتر داییاش را میدید که از شوهر و پدرش بدتر بود. خانم هم میگفت: "این مردا همه سر تا پا یه کرباسن"
ولی، آیا الآن مردها سر تا پا یک کرباس هستند؟
همین الآن ما چندین شبکه تلویزیونی داریم و آدمهای مختلف با تیپهای آراسته هستند. خانم هم این برنامهها را میبیند در حالی که همسرش کنارش نشسته است؛ یک نگاهی به آقا میکند، یک نگاهی هم به تلویزیون؛ بعد میگوید: نه دیگر، مردها سر تا پا یک کرباس نیستند!
البته خانمها و آقایان فرقی نمیکنند. قدیم وسعت نگاه آقایان، مادربزرگ و مادر و همینها بود. الآن چطور؟
چند وقت پیش یک آقایی برای مشاوره آمده بود و میگفت: زنم به من بدبین است! پرسیدم: چرا؟ گفت: در خانه نشستیم و سریال حضرت یوسف (علیه السّلام) را نگاه میکنیم، زمانی که زلیخا میآید خانمم به من میگوید: دیگه به اون نگاه نکن؛ مرا نگاه کن.
خب، چرا؟ چون احساس ناامنی میکند و خانم هم فاصله را حس میکند.
روایت
پیامبر اکرم (صلوات الله علیه و آله) در تعبیری فرمودند: من نگران زنهای آخرالزمان هستم! من میترسم اینها مثل زنهای بنیاسرائیل بشوند.
پرسیدند: مگر زنهای بنیاسرائیل چه شدند؟
حضرت فرموند: مردهایشان به خودشان نرسیدند و زنهایشان منحرف شدند.
البته این قطعا برعکسش هم وجود دارد یعنی باید نگران مردهای آخرالزمان هم شد.
بنابراین، باید به این نوع پوشش و ظاهر توجه داشته باشیم.
آقایان توجه کنند؛ خانمها گاهی اوقات میگویند: ''ما به خودمان میرسیدیم ولی چون همسرانمان به ما توجهی نکردند نتیجهاش بی تفاوتی شده است. (البته این نکته در مورد خانمها هم وجود دارد و آنها نیز باید توجه کنند)''
بیان یک نظریه روان شناختی برای شناخت بهتر مردها
شهید مطهری یک کتاب دارند تحت عنوان: "نظام حقوقی زن در اسلام". ایشان در این کتاب چند تا از تفاوتهای زن و مرد را مطرح کردند.
یکی از تفاوتهایی که گفتند و بین روانشناسان مشهور است این است که:
مردها-----> کل نگرند.
زن ها-----> جزء نگرند.
یعنی ساختار مغزی مردها این است که به جزئیات خیلی توجه نمیکنند ولی ساختار مغزی زنها این است که به جزئیات هم کار دارند و معمولا مشکل آقایان با خانمها سر همین جزئیات است.
کلنگری مرد یک نتیجه دارد آن هم این که توجهش کم است. مثلا خانه تکانی را اگر آقایان انجام بدهند در مدت زمان کوتاهی تمام میشود! ولی خانمها یک هفته تا ۱۰ روز طول میدهند. اصلا بحث حوصله نداشتن و سلیقه هم نیست. دلیل این اتفاق کلی نگر بودن مرد است.
مثلا آقا میرود سراغ شیشه تمیز کردن خانه، میگوید: خب، پشت شیشه که یک باران بهاری میاد و کثیف می شود؛ میاد این طرف شیشه میگوید:خب، اینم که جلوش پرده هست پس ولش کن.
مثلا الان خانمها بروند مهمانی بر اساس جزءنگر بودنشان حتی خاک روی بوفه صاحبخانه را هم میبینند ولی آقایان این را نمیبینند.
اگر مردی وارد خانه شد و دست کشید روی کمد و گفت: خانم اینجا چرا خاک داره؟ این مرد یا مریض است یا مرض دارد! چون ویژگی زنانه پیدا کرده است.
الان سوال برای خانمها پیش میاد که مگر نمیگویید که مردها کل نگرند ولی ما مردهایی میشناسیم که رنگ ابروی زن در خیابان را میبینند؟ می گوییم: بله، کم توجه میشوند الا مواقعی که مهارت دارند. مرد میتواند مهارت پیدا کند که جزءنگر شود مثل زن.
حالا چرا آنجا مهارت دارد؟ چون مهارت دید زدن نامحرم را از نوجوانی یاد گرفته و اتفاقا به جزئیات توجه میکند و میبیند! ولی هیچ وقت به او یاد ندادند که چگونه به زنش توجه کند!!!
اصلا دنبال این نباشید که مرد مطلقا جزءنگر باشد و اگر مردی اینگونه باشد زنش را خیلی اذیت میکند. این آسیب است. اصل بر این است که مرد کل نگر باشد مگر جاهایی که نسبت به همسرش جز نگر باشد.
پایگاه حفظ و نشر آثار "استاد تراشیون"
@tarashiun_ir