سلام. دخترم ۱۴ ماهشه. خیلی بد غذاست. وزنش کمه. شیر خشکیه. شیر خشکشم خیلی کم میخوره. ازمایش داده مشکلی نداشته.یه مقدار خیلی کم کمبود آهن داشت که دکترش گفتن قابل توجه نیست. شربت اشتها آور هم تاثیر نداره ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
مریم

سلام‌خسته‌نباشید‌من‌۲روزپیش‌واکسن‌۶ماهگی‌پسرم‌وزدم خیلی‌اذیت‌شدباهمسرم‌تصمیم‌گرفتیم‌واکسن‌۱سالگی‌وواکسن ۱۸ماهگی‌ونزنیم‌‌مشکلی‌پیش‌نمیاد
رضا

سلام من ۴۴ ساله هستم و ۳ دوره پریود نشدم ، و علائم یائسگی رو داشتم بدنم گر میگرفت ، بعد با پیاز درمانی آشنا شدم به طور منظم ۲دوره انجام دادم ،که دوره دوم روز هفتم پریود شدم و همون ابتدای پیاز درمانی ،علائم گر گرفتگی که داشتم از بین رفت . البته که سبک زندگی م رو عوض کردم ، پیاده روی و حذف شکر و کلا سبک زندگیم سالم شد. رفتم دکتر سونکرافی واژن کرد گفت رحم ت پاکت و کیست نداری و دیواره رحمم زخیم شده بود گفت اون هم رفع شده.
پرستو

با عرض سلام و تشکر از شما و سایت خوبتون من با دو دوره 15 روزه و ماه سوم دوره ی 8 روزه دیگه پریود نشدم و بعد از چندین مرحله ازمایش متوجه شدم که باردارم و الان 6 ماهه هستم.در صورتیکه دکتر گفته بود دارم دچار یائسگی زودرس میشم و ذخیره ی تخمدان خیلی کمی داشتم.خداروشکر که این مقاله رو دیدم و اجرا کردم. خواستم نظرم دلگرمی باشه برای دوستانی که شرایط من رو داشتن.تنتون سلامت باشه خدا خیرتون بده
مریم

سلام وقت بخیر برای من گفتن ک باید بادکش رحم وتخمدان و کتف و کمر انجام بدم و یک روز در میان باشه.ایا همه ی قسمت هارو در یک روز انجام بدم ؟
نگین

سلام آقای دکتر ،بنده از شما سوالی پرسیدم که واقعا جوابش هیج جا پیدا نکردم این که حجامت حرارتی با حجامت معمولی فرقش چیه ؟ اما شما در جواب شعر نوشتین . بی زحمت جواب سوالم بدید ممنون میشم.
.

سلام آقای دکتر میخواستم بپرسم حجامت حرارتی با حجامت معمولی چه فرقی داره؟ما دیروز یه جایی رفتیم گفتن باید حجامت حرارتی بشید که هزینه ش هم ۵۰۰هزارتومن میشه
.

سلام وقت بخیر من اقام سه سال هست مدام سکسه میکنه هر چی دکتر رفته دارو دادن اصلا فایده نداره سکسه اش قطع نمیشه گفتن باید عمل کنی لطفا میشه راهنمایی کنید راه درمانش چی هست ممنون
عاطفه رشیدی

سلام و سپاس از زحمات شما.جسارتا برای زخم های داخل مقعد ناشی از یبوست چه باید کرد؟همان شقاق گویا و بیرون زدگی و ضایعه گوشتی ندارد اما هنگام اجابت مزاج بسیار درد میکشد. و سوال بعدی برای جلوگیری از تکه تکه شدن مدفوع چه باید کرد؟رعایت همه موارد مقاله تقریبا انجام شده ..مزاج گرم و خشک لاغر اقا .ممنون اگه راه حلی بفرمایید برای هر دو مشکل
محمد

سلام و عرض ادب من 5 ماه دیگر 43 ساله میشوم حدود یکی دوسال هست موهای زائدی در صورتم در حال رشد و زیاد شدن هستند روی بینی و بالای گونه ها تا زیر چشم و کنار ابروها اولا دلیل این امر چیست؟ و در ثانی چه چاره ای برای توقف رشد آنها وجود دارد؟ و ثالثا لیزر و اماکنی که وجود دارند و ادعای توقف رشد دارند درست می گویند؟و عوارض لیزر چیست و آیا خطرناک است؟
بیمار
زندگی استعماری؛ طبّ استعماری
خطری که در آب لوله‌کشی پنهان شده است (مقاله انتخابی)
تعداد: 2 میانگین: 3
[تعداد بازدید : 14208]

[نسخه چاپی]

بسم الله الرّحمن الرّحيم 

و صلّي الله علي محمّد و آله الطّاهرين  و لعنة الله علي اعدائهم اجمعين 

 

 

 

 

خطری که در آب لوله‌کشی پنهان شده است (مقاله انتخابی)

 

 

 

 

 

شاید درحالی‌که تشنگی‌تان را با یک لیوان آب شیر برطرف می‌کنید، از صبح‌تان با یک دوش آب گرم لذت می‌برید و یا در استخر شنا می‌کنید، متوجه نباشید که با این کارهای روزانه، خود را در معرض هزاران بیماری خطرناک قرار می‌دهید. اثرات زیان‌بار نوشیدن و استحمام کردن طولانی‌مدت در آب کلردار، خاموش و بی‌صدا، اما مرگ‌بار است.  این در حالی است که ماده‌ شیمیایی کلر، قرار بود انسان‌ها را از بیماری‌ در امان نگه دارد؛ نه این‌که خود عامل بیماری باشد.

 

 

 

امروزه کلر در بسیاری از تمیزکننده‌های خانگی استفاده می‌شود. هم‌چنین در ساخت پلاستیک، حشره‌کش‌ها و حلال‌های خشک‌شویی و پاک‌کننده‌های مواد روغنی از روی فلز و... نیز کاربرد دارد. از زمانی‌که مشخص شد کلر از رشد باکتری‌هایی مثل «ایکولای» (E. Coli) ممانعت می‌کند، به سیستم آب لوله‌کشی -به‌عنوان ضدعفونی‌کننده-  هم راه یافت.[1]

 

 

 

 

مصرف آب کلردار موجب بروی بیماری‌هایی همچون مشکلات گوارشی و ورم مفاصل، مسائل کبدی، مشکلات کلیه‌ای، مبتلا شدن کودکان به «اسپینا بیفیدا» و تضعیف سیستم ایمنی می‌شود. علاوه‌ براین‌ها، بسیاری از تحقیقات نشان داده که می‌توان به لیست طولانی معایب کلر، سرطان‌زا بودن را هم اضافه کرد.

 

 

 

در سال 1914 وزارت خزانه‌داری آمریکا با تصویب مجموعه‌ای از استانداردها خواستار حداکثر غلظت باکتریایی از دو «کُلی‌فرم»(Coliforms) (وابسته‌ به‌ باسیل‌هاى روده‌ بزرگ‌ انسان‌ که‌ تعداد آن‌ها در مدفوع‌ نشانه‌ کیفیت‌ آب‌ آشامیدنى‌ هر ناحیه‌ است‌)، در صد میلی‌لیتر آب آشامیدنی به‌واسطه‌ کلرزنی شد.

 

 

 

 

 

 

همان‌قدر که محققان و مسئولین در مورد تصفیه‌ آب با کلر به اطلاعات بیش‌تری می‌رسند، استفاده از کلر برای ضدعفونی کردن آب نیز کاهش می‌یابد. از این‌رو، قبل از پرداختن به چرایی این روند، لازم است نگاهی گذرا به تاریخچه‌‌‌‌‌‌‌ ورود این ماده‌ شیمیایی به عرصه‌ محصولات گندزدا انداخته شود.

 

 

 

 

آژانس حفاظت از محیط‌زیست قوانینی را وضع کرده تا کارخانه‌های تصفیه‌ آب، عملکرد خود را تغییر داده و محصولات جانبی گندزدایی با کلر را به حداقل برسانند. برخی از این روش‌ها عبارت است از کاهش میزان کلر، تغییر در زمان‌بندی در طول ضدعفونی کردن، تغییر در نوع کلر اضافه‌شده، خارج کردن مواد ارگانیک موجود در آب که در واکنش با کلر تری‌هالومتان‌ها را تولید می‌کنند.

 


 

 

جدا از نقص عملکردی کلر در برخورد با بعضی عومل بیماری‌زا، معلوم شده که کلر باعث سخت شدن سرخ‌رگ‌ها، تخریب پروتئین‌های بدن، آزردگی پوست و سینوس‌ها، وخیم شدن آسم، آلرژی، مسائل تنفسی، حمله‌های قلبی، خستگی، سرگیجه و سردرد و بسیاری مشکلات دیگر می‌شود.

 

 

 

استنشاق کلر به داخل ریه، مستقیم این ماده را وارد جریان خون کرده و در سراسر بدن منتشر می‌کند. علاوه‌بر این، محققانی در بلژیک در یافته‌اند که در معرض این مواد سمی بودن، نفوذپذیری بافت پوششی شش‌ها را افزایش داده و در این صورت باعث می‌شود مواد آسان‌تر در تمام بدن پخش ‌شوند.

 

 

 

 

 

 

در سال 1903، اولین‌بار از گاز کلر برای ضدعفونی کردن آب آشامیدنی در «میدلکرک» بلژیک استفاده شد. قبل از این کلر به شکل‌های آهک هیدراته، کلراید آهک و پودر سفیدکننده استفاده می‌شد. همچنین در سال 1908، اولین‌بار در نیوجرسی آمریکا از سدیم هیپوکلریت در تمام تأسیسات آب استفاده شد. دکتر «جان لیل» شیمی‌دان و «جرج وان فولر» مهندس، سیستم کلردار کردن آب را طراحی کردند.

 

 

 

 

 

 

 

تحقیقات دانشگاه «نایمگان»(University of Nijmegen) در هلند نشان داد، مردمی که در استخرهای حاوی کلر شنا می‌کنند، 2.2 تا 2.4 برابر در معرض ابتلا به «ملانوما»(Melanoma) (تومور پوستی) هستند؛ در مقایسه با آن‌هایی که در آب‌های کلردار شنا نمی‌کنند.

 

 

 

 

 

تحقیقات جدیدتر نشان داده که ام‌ایکس‌ها - جهش‌زاهای ناشناخته - 170 بار مضرتر از تری‌هالومتان‌ها هستند. مطالعه‌ای که در فنلاند انجام شد، نشان داده که MXها باعث آسیب دیدن قابل‌توجه غده‌ تیروئید و هم‌چنین توسعه‌ تومورهای سرطانی می‌شوند.

 

 

 

 

 

 

 

در سال‌های اخیر، «پروتوزوآهای (جانوران تک‌سلولی میکروسکوپی) انگلی کریپتواسپریدیوم (Cryptosporidium parvum)» و «جیاردیا لامبیا»(Giardia lamblia) به‌عنوان عوامل بیماری‌زای ترس‌ناکِ منتقله از آب، به‌چشم خورده‌اند و این‌ پروتوزوآها به‌طور قابل‌توجهی به ضدعفونی کلر مقاوم بوده‌اند.

 

 

 

 

امروزه کلر در بسیاری از تمیزکننده‌های خانگی استفاده می‌شود. هم‌چنین در ساخت پلاستیک، حشره‌کش‌ها و حلال‌های خشک‌شویی و پاک‌کننده‌های مواد روغنی از روی فلز و... نیز کاربرد دارد. از زمانی‌که مشخص شد کلر از رشد باکتری‌هایی مثل «ایکولای»(E. Coli) ممانعت می‌کند، به سیستم آب لوله‌کشی - به‌عنوان ضدعفونی‌کننده -  هم راه یافت.

 

 

 

 

 

 

چندین مطالعه نشان داده افرادی که شنا می‌کنند یا در استخرهای سرپوشیده کار می‌کنند، میزان ابتلا به آسم در آن‌ها بیش‌تر است. تحقیقاتی که به‌وسیله‌ دانشگاه «ماریوود»(Marywood University) صورت گرفته، نشان داده که قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض استخرهای آغشته به کلر، باعث بروز آسم در شناگران می‌شود.

 

 

 

 

 

 

طبق بررسی‌های شورای کیفیت محیط‌زیست آمریکا(U.S. Council of Environmental Quality)، خطر سرطان در افرادی که آب کلردار می‌خورند 93 درصد بیش‌تر از آن‌هایی است که آب بدون کلر مصرف می‌کنند.

 

 

 

 

 

 

دوست داشته باشید یا نه، زمانی‌که شما یک لیوان آب شیر را می‌نوشید، می‌توانید مطمئن باشید که این مواد سمی را هم خورده‌اید. مطالعات نشان داده‌اند در اکثر قریب به اتفاق آب‌های لوله‌کشی که با کلر تصفیه شده‌اند، این DBP‌ها و به‌خصوص تری‌هالو‌متان‌ها وجود دارند.

 

 

 

درحالی‌که ضدعفونی کردن آب آشامیدنی با کلر برای کاهش بیماری‌ها اقدامی ضروری است؛ اما نمی‌توان به‌همین سادگی از مضرات کلر دست کشید. کلر، یک ماده‌ سمی و در واقع یک سلاح شیمیایی است و به‌عنوان «عامل خفه‌کننده» طبقه‌بندی می‌شود.[2] علاوه‌بر این، به‌عنوان گاز خردل شیمیایی در جنگ‌جهانی اول و سلاح شیمیایی در جنگ عراق استفاده شد.[3]

 

 

 

احتمالاً اگر شما در قرن نوزدهم زندگی می‌کردید، نه‌تنها با این سخنان مخالف بودید، بلکه نسبت به هر کس دیگری از اضافه کردن کلر به آب لوله‌کشی خوش‌حال هم می‌شدید. مردم خیلی ترسیده بودند؛ شما حتی اگر به آن‌ها می‌گفتید که به آب، آرسنیک اضافه کرده‌اید، آن‌ها آن آب را می‌خوردند. چرا که همه با ترس مبتلا شدن به بیماری‌های منتقله از آب مثل تب حصبه، وبا و اسهال‌خونی زندگی می‌کردند. جای تعجب نداشت؛ مردمی که به بیماری وبا مبتلا می‌شدند و از استفراغ و اسهال شدید رنج می‌بردند؛ تا حدی که کم‌تر از 24 ساعت بعد از ابتلا، می‌مردند.[4]

 

 

 

حال جای این سؤال است که کلر چگونه برای انسان‌ها مضر نیست؛ درحالی‌که بسیاری از گونه‌های باکتری را می‌کشد. در این‌جا تنها بیان این جمله کافی است که هرچقدر محققان و مسئولین در مورد تصفیه‌ آب با کلر به اطلاعات بیش‌تری می‌رسند، استفاده از کلر برای ضدعفونی کردن آب نیز کاهش می‌یابد.[5] از این‌رو، قبل از پرداختن به چرایی این روند، لازم است نگاهی گذرا به تاریخچه‌‌‌‌‌‌‌[6] و [7] ورود این ماده‌ شیمیایی به عرصه‌ محصولات گندزدا انداخته شود.

 

 

 

 

سال 1846؛ دکتر «ایگناز سملوایز» (Ignaz Semmelweis) در بیمارستان شهر وین الزامی را برای پزشکان قرار داد؛ این‌که دست‌های‌شان را با صابون و آب کلردار بشویند تا عفونت‌ها و بیماری «تب بستر کودک» (Child Bed Fever) در بیماران کاهش یابد.

 

 

 

 

 

 

سال 1854؛ دکتر «جان اسنو» (John Snow) از کلر برای ضدعفونی کردن آب لوله‌کشی تصفیه‌خانه‌ «براد استریت» (Broad Street Pump) لندن استفاده کرد؛ چرا که تشخیص داده بود عامل شیوع وبا به‌علت آلودگی آن بوده است.

 

 

 


سال 1879؛ «ویلیام ساپر» (William Soper) انگلیسی از آهک کلردارشده برای تیمار مدفوع بیماران مبتلا به حصبه قبل از آزاد شدن به فاضلاب شهری استفاده کرد.

 

 

 

 

سال 1893؛ کلر در یک کارخانه‌ تصفیه‌ آب آشامیدنی در هامبورگ آلمان استفاده شد.

 

 

 

 

سال 1897؛ «سیمز وُدهد» (Sims Woodhead) با استفاده از محلول سفیدکننده، آب قابل‌شرب را در شبکه‌های توزیع در «میداستون» (Maidstone) انگلستان گندزدایی کرد.

 

 

 

 

سال 1903؛ اولین‌بار از گاز کلر برای ضدعفونی کردن آب آشامیدنی در «میدلکرک» (Middlekerke) بلژیک استفاده شد. قبل از این کلر به شکل‌های آهک هیدراته، کلراید آهک و پودر سفیدکننده استفاده می‌شد.

 

 

 

 

 

 

 

 

سال 1908؛ اولین‌بار در نیوجرسی آمریکا از سدیم هیپوکلریت در تمام تأسیسات آب استفاده شد. دکتر «جان لیل» (John Leal) شیمی‌دان و «جرج وان فولر» (George Warren Fuller) مهندس، سیستم کلردار کردن آب را طراحی کردند.

 

 

 

 

سال 1908؛ با کمک شرکت اتحادیه‌‌ِ‌ِ دام‌داری Union Stock Yard در «شیکاگو» (Chicago)، ایالت «ایلینویز» (Illinois)، کارخانه فیلتراسیون «باب‌لی کِریک» (Bubbly Creek) از کلراید آهک برای تصفیه آب لوله‌کشی استفاده کردند.

 

 

 

 

سال 1910؛ در شهر «یانگزتاون» (Youngstown) در «اوهایو» (Ohio)، جنرال سرتیپ «کارل راجر دارنل» ( C. R. Darnall) شیمی‌دان ارتش آمریکا، از گونه فشرده‌ کلر به‌شکل گازی در یک سیلندر فولادی برای سیستم کلرزنی آب استفاده کرد. این متداول‌ترین روشی است که امروزه نیز برای کلرزنی آب استفاده می‌شود.

 

 

 

 

سال 1914؛ وزارت خزانه‌داری آمریکا با تصویب مجموعه‌ای از استانداردها خواستار حداکثر غلظت باکتریایی از دو «کُلی‌فر» (Coliforms) (وابسته‌ به‌ باسیل‌هاى روده‌ بزرگ‌ انسان‌ که‌ تعداد آن‌ها در مدفوع‌ نشانه‌ کیفیت‌ آب‌ آشامیدنى‌ هر ناحیه‌ است‌)، در صد میلی‌لیتر آب آشامیدنی به‌واسطه‌ کلرزنی شد.

 

 

 

 

سال 1920 تا 1930؛ فیلتراسیون و کلرزنی آب آشامیدنی، جلوی شیوع بیماری‌های منتقله از آب را گرفت.

 

 

 

 

 

آیا واقعاً کلر روش امنی است و جلوی شیوع بیماری‌های منتقله از آب را می‌گیرد؟! کلر، رایج‌ترین روش است. این‌که محلول رقیق آن به‌قدر کافی قوی است تا مواد زائد آب را از بین می‌برد؛ اما به اندازه‌ کافی قوی نیست که انسان را از بین ببرد، آن را امن نمی‌کند.

 

 

 

 

 

کلر، همه‌ عوامل‌ بیماری‌زای درون آب را حذف نمی‌کند. برای نمونه، ویروس‌های خاص منتقله از آب، مثل ویروس روده‌ای و هپاتیت آ ممکن است در نسبت با گونه‌های باکتریایی دیگر حتی به ضدعفونی‌کننده‌هایی مثل کلر هم مقاوم باشند. در سال‌های اخیر، «پروتوزوآهای(جانوران تک‌سلولی میکروسکوپی) انگلی کریپتواسپریدیوم (Cryptosporidium parvum)» و «جیاردیا لامبیا» (Giardia lamblia) به‌عنوان عوامل بیماری‌زای ترس‌ناکِ منتقله از آب، به‌چشم خورده‌اند و این‌ پروتوزوآها به‌طور قابل‌توجهی به ضدعفونی کلر مقاوم بوده‌اند.[8]

 

 

 

 

 

 

 

حال، جدا از نقص عملکردی کلر در برخورد با بعضی عومل بیماری‌زا، معلوم شده که کلر باعث سخت شدن سرخ‌رگ‌ها، تخریب پروتئین‌های بدن، آزردگی پوست و سینوس‌ها، وخیم شدن آسم، آلرژی، مسائل تنفسی[9]، حمله‌های قلبی[10]، خستگی، سرگیجه و سردرد، کاهش تعداد اسپرم مردان، خطر سقط جنین و مرده‌زایی، تخریب مو و ایجاد شوره سر، مشکلات گوارشی و ورم مفاصل، مسائل کبدی، مشکلات کلیه‌ای، مبتلا شدن کودکان به «اسپینا فیدا»[11] [12] و تضعیف سیستم ایمنی[13] می‌شود. علاوه‌بر این‌ها، بسیاری از تحقیقات نشان داده که می‌توان به لیست طولانی معایب کلر، سرطان‌زا بودن را هم اضافه کرد.[14] [15] [16] [17]

 

 

 

 

 

 

 

همه‌ این ماجراها زمانی شروع شد که زندگی صنعتی پا گرفت و انسان برای حل مشکلی که خود عامل آن بود، کلر را تنها راه‌حل دید. یکی از دلایل مهمی که کلر برای مصارف مختلف به کار می‌رود، این است که به‌سرعت با دیگر مواد ترکیب می‌شود. اما وقتی کلر با منابع دیگر ترکیب می‌‌شود - که بیش‌تر منابع طبیعی هستند - تقریباً فرم کاملاً جدیدی پیدا می‌کند. این مسأله - یعنی ترکیب آن با ترکیبات دیگر، حتی اگر این ترکیبات خودشان کاملاً بی‌خطر باشند - در نهایت می‌تواند باعث تشکیل ترکیباتی شود که به محصولات جانبی گندزدایی یا DBPs (Disinfection byproducts (DBPs)) معروف بوده و صدبرابر بیش‌تر از خودِ کلر سمی هستند.[18]

 

 

 

 

DBP یا همان محصولات جانبی گندزدایی، یکی از چالش‌های بزرگ برای صنعت آب و مسئولین سلامت هستند؛ چرا که هر کدام لیستی از مضرات برای خودشان دارند. ‌این محصولات انواع مختلفی دارند؛ که سم‌های کشنده مثل دیوکسین‌ها، پلی‌کلره‌بی‌فنیل‌ها [PCBs)[19) و ترکیبات تری‌هالومتان‌ها (Trihalomethanes) (THMs) مانند کلروفرم‌ (ری کلرومتان) (Chloroform)  - که روند پیری را سرعت بخشیده و باعث اکسید شدن کلسترول می‌شوند - ام‌ایکس‌‌ها (جهش‌زاهای ناشناخته) (MXs)، و دی‌کلرواسید‌ها (DCA(Dichloroacetic acid)) - که عامل سرطان کبد در حیوانات آزمایشگاهی شده‌اند - تنها برخی از این DBP‌ها هستند.[20] [21] [22] 

 

 

 

دوست داشته باشید یا نه، زمانی‌که شما یک لیوان آب شیر را می‌نوشید، می‌توانید مطمئن باشید که این مواد سمی را هم خورده‌اید. مطالعات نشان داده‌اند در اکثر قریب به اتفاق آب‌های لوله‌کشی که با کلر تصفیه شده‌اند، این DBP‌ها و به‌خصوص تری‌هالو‌متان‌ها وجود دارند.[23]

 

 

 

 

 

 

 

 

از سوی دیگر، تحقیقات جدیدتر نشان داده که ام‌ایکس‌ها - جهش‌زاهای ناشناخته - 170 بار مضرتر از تری‌هالومتان‌ها هستند. مطالعه‌ای که در فنلاند انجام شد، نشان داده که MXها باعث آسیب دیدن قابل‌توجه غده‌ تیروئید و هم‌چنین توسعه‌ تومورهای سرطانی می‌شوند. ترسناک‌ترین قسمت MXها این است که وقتی کلر با مواد شیمیایی گیاهی یا فیتوکمیکال‌های (Phytochemicals) موجود در آب واکنش می‌دهد، این MXها تشکیل می‌شوند.[24] پزشک معروف و یکی از چند نویسنده‌ روزنامه‌ پرفروش نیویورک‌تایمز (New York Times)، دکتر «مرکولا» (Mercola) همه‌ تحقیقات مربوط به کلر را در یک جا جمع کرده و یکی از حساس‌ترین و مهم‌ترین گزارش‌هایی که تا به‌حال به‌طور عمومی منتشر شده را پدید آورده است. در ادامه، به بخشی از این تحقیقات اشاره می‌شود.[25]

 

 

 

 

  • طبق بررسی‌های شورای کیفیت محیط‌زیست آمریکا (U.S. Council of Environmental Quality)، خطر سرطان در افرادی که آب کلردار می‌خورند 93 درصد بیش‌تر از آن‌هایی است که آب بدون کلر مصرف می‌کنند.

 

 

  • از سوی دیگر، در یک تحقیق میدانی مشخص شد که ساکنان شهرهای کوچک ایالت «پنسیلوانیا»(Pennsylvania) در آمریکا که رژیم غذایی غنی از چربی‌های اشباع حیوانی و شیر داشتند، هدف هیچ‌گونه حمله‌ قلبی قرار نگرفته‌اند؛ اما به‌محض این‌که آب چشمه را رها کرده و به آب کلردار و فلوراید‌دار (Fluoridated Water) رو آوردند، دچار حمله‌های قلبی شدند.
  • مردان سیگاری که آب کلردار را برای بیش از چهل‌سال بخورند، خطر ابتلا به سرطان مثانه در آن‌ها دو برابر مردان سیگاری است که آب بدون کلر می‌خورند.

 

 

اما آیا تنها باید از خوردن کلری که در آب‌های آشامیدنی وجود دارد نگران بود؟! پاسخ منفی است؛ مگر این‌که شما کسی باشید که از استخرهای سرپوشیده استفاده نکنید، یا حتی دوش آب‌گرم هم نگیرید. زیرا جذب کلر از طریق پوست و استنشاق بیش‌تر از جذب آن از طریق دستگاه گوارش است.[26] بخاری که هنگام دوش گرفتن ایجاد می‌شود، پر از کلر است؛ که مستقیماً وارد شش‌ها می‌شود. متأسفانه مخاط غشاهای سلولی نایچه‌ها جاذب بسیار خوب مواد شیمیایی مثل کلر است. استنشاق کلر به داخل ریه، مستقیم این ماده را وارد جریان خون کرده و در سراسر بدن منتشر می‌کند. علاوه‌بر این، محققانی در بلژیک در یافته‌اند که در معرض این مواد سمی بودن، نفوذپذیری بافت پوششی شش‌ها را افزایش داده و در این صورت باعث می‌شود مواد آسان‌تر در تمام بدن پخش ‌شوند.[27]

 


 

 

 

 

اگرچه محدودیت‌هایی برای وجود سطح تری‌هالو‌متان‌ها در آب لوله‌کشی وجود دارد؛[28] اما هیچ محدودیتی در میزان آن در آب استخر وجود ندارد. یک مطالعه‌ ویژه‌ نشان داده که مقدار کلروفرم در آب استخر، 141 برابر بیش‌تر از زمانی است که شما ده دقیقه دوش می‌گیرید و 93 درصد بیش‌تر از زمانی است که شما یک لیوان آب کلردار می‌خورید.[29] [30] از سوی دیگر، تحقیقات دانشگاه «نایمگان» (University of Nijmegen) در هلند نشان داد، مردمی که در استخرهای حاوی کلر شنا می‌کنند، 2.2 تا 2.4 برابر در معرض ابتلا به «ملانوما» (Melanoma) (تومور پوستی) هستند؛ در مقایسه با آن‌هایی که در آب‌های کلردار شنا نمی‌کنند.[31] [32]

 

 


 

داستان خطرات کلر به این‌جا ختم نمی‌شود؛ چرا که معلوم شده ایستادن کنار استخر هم بی‌خطر نیست و هیچ جلیقه نجاتی نمی‌تواند نجات‌بخش باشد. شما لازم نیست یک نخبه‌ علمی باشید تا تشخیص دهید محصولات فرعی کلر تنها درون استخر نیستند؛ بلکه این محصولات اطراف استخر هم هستند. چندین مطالعه نشان داده افرادی که شنا می‌کنند یا در استخرهای سرپوشیده کار می‌کنند، میزان ابتلا به آسم در آن‌ها بیش‌تر است.[33] [34] تحقیقاتی که به‌وسیله‌ دانشگاه «ماریوود» (Marywood University) صورت گرفته، نشان داده که قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض استخرهای آغشته به کلر، باعث بروز آسم در شناگران می‌شود.[35]

 


 

به‌علاوه دکتر «کی‌تیکت» (K. Thickett) - محقق واحد حرفه‌‌ای بیماری‌های ریوی در بیمارستان مرکزی بیرمنگام - گفته که نتایج ما نشان می‌دهد «نیتروژن تری کلرایدی»[36] که به‌وسیله‌ کلر ساخته می‌شود، موجب «آسم شغلی» (Occupational asthma)  در نجات غریق‌ها و معلمان شنا می‌شود؛ که در استخرهای شنای سرپوشیده کار می‌کنند.[37] در کنار همه‌ این خطرات، خطرهایی هم وجود دارند که اغلب سهل‌انگارانه، نادیده گرفته می‌شوند. برای نمونه دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه نیویورک، نابودی مینای دندان را با شنا کردن در استخرهای کلر زده شده مرتبط دانسته و آن را به‌عنوان نخستین نگرانی در لیست خطرات آب کلردارشده قرار داده است.[38]

 


 

 

 

 

با همه‌ این‌ها آیا کلر رفتنی است؟! در طول سی سال گذشته، تحقیقات زیادی نشان داده که انواع محصولات جانبی گندزدایی که توسط کلر تولید می‌شوند برای سلامتی بسیار ضرر دارند. با این حال، سازمان‌هایی مثل مؤسسه کلر ([Chlorine Institute)[39] و انجمن تولیدکنندگان مواد شیمیایی (Chemical Manufacturers Association)[40] ، جدیت و پشتوانه خوبی در حفظ وضع موجود دارند و هرچقدر چهره واقعی کلر آشکارتر می‌شود، مسئولین مربوطه تلاش نمی‌کنند تا جایگزینی برای کلر پیدا کنند و تنها استفاده از آن را محدودتر می‌کنند. برای نمونه، آژانس حفاظت از محیط‌ زیست (Environmental Protection Agency) قوانینی را وضع کرده تا کارخانه‌های تصفیه‌ آب، عملکرد خود را تغییر داده و محصولات جانبی گندزدایی با کلر را به حداقل برسانند. برخی از این روش‌ها عبارت است از کاهش میزان کلر، تغییر در زمان‌بندی در طول ضدعفونی کردن - چنان‌که کلر زودتر یا دیرتر در فرایند اضافه شود - ، تغییر در نوع کلر اضافه‌شده، خارج کردن مواد ارگانیک موجود در آب که در واکنش با کلر تری‌هالومتان‌ها را تولید می‌کنند.[41]

 

 

 

 

اما نباید زیاد دل‌خوش بود که کلر رفتنی باشد و یا این روش‌ها تهدید کلر را از سر سلامتی بردارد. زیرا آن‌چنان که برمی‌آید، در آینده موج جدیدی از شبه کلرها یا مواد شیمیایی افزودنی دیگری تولید خواهند شد؛ که ده برابر بدتر از کلر خواهند بود. آن‌ها تست نخواهند شد؛ همان‌طور که کلر تست نشد. در چنین شرایطی، شرط عقل است که قبل از این‌که حرکتی در این رابطه از سوی مسئولین صورت گیرد - که این هم تصوری خوش‌بینانه است - هر فردی نگران سلامتی خود بوده و به‌دنبال آب سالم باشد. آبی بدون آلودگی میکروبی و شیمیایی مثل آب باران و برفی که آلودگی صنعتی را تجربه نکرده باشد و یا حتی اگر می‌تواند به گذشته برگردد و از کوزه‌های سفالی برای تصفیه و نگه‌داری آب استفاده کند. در آخر این‌که، در شرایطی که تحقیقات و آزمایش‌ها نشان می‌دهد، کلر راهکار خوبی برای تصفیه‌ آب نیست و همان‌طور که در بالا ذکر شد، حتی آژانس حفاظت از محیط‌زیست با اقداماتی به‌دنبال کاهش کلر در آب‌هاست. چه اقداماتی از سوی مسئولین مربوطه در کشور صورت می‌گیرد؟! آیا همه‌ این شواهد و اتفاقات دربردارنده‌ یک پیام روشن نیست، که به‌دنبال راه‌های تصفیه‌ غیر کلری باشیم؟!

 

 

 

مقالات مرتبط :

 

*  زندگی بطری شده؛ واقعیت‌های پنهان شده ​آب‌های معدنی 



 


 

 

 

[1] http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/toxic-chemical-health-dangers-chlorine/

[2] همان

[3] http://www.mindbodyhealth.com/Chlorine1.htm

[4] همان

[5] https://www.scientificamerican.com/article/how-does-chlorine-added-t/

[6] http://www.brighthubengineering.com/structural-engineering/77511-water-chlorination-history-the-mid-1800s-through-the-early-1900s/

[7] http://www.lenntech.com/history-water-treatment.htm

[8] https://www.scientificamerican.com/article/how-does-chlorine-added-t/

[9] http://www.mindbodyhealth.com/Chlorine1.htm

[10] http://nov79.com/hrt.html

[11] نوعی اختلال مادرزادی است؛ که ناشی از بسته نشدن کامل لوله عصبی جنین است.

[12] http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/newscience/2012/05/2012-0620-birth-risks-babies-water-disinfection

[13] http://www.mercola.com/downloads/bonus/chlorine/default.htm

[14] http://mercola.fileburst.com/PDF/Chlorine-Special-Report.pdf

[15] http://www.mercola.com/downloads/bonus/chlorine/default.htm

[16] http://www.bioray.com/content/Chlorine.pdf

[17] http://www.janethull.com/newsletter/0705/nutrients-combined-with-chlorine.php

[18] http://mercola.fileburst.com/PDF/Chlorine-Special-Report.pdf

[19] دسته‌ای از هیدروکربن‌ها با دو حلقه بنزن و استخلاف‌های جانبی کلر

[20] http://www.mindbodyhealth.com/Chlorine1.htm

[21] http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/02/07/tap-water-toxins-is-your-water-trying-to-kill-you.aspx

[22] http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/toxic-chemical-health-dangers-chlorine/

[23] http://mercola.fileburst.com/PDF/Chlorine-Special-Report.pdf

[24] http://www.mindbodyhealth.com/Chlorine1.htm

[25] http://www.mercola.com/downloads/bonus/chlorine/default.htm

[26] http://www.mindbodyhealth.com/Chlorine1.htm

[27] http://yourwatermatters.com/water-treatment-guide/showering-in-chemicals/

[28] http://www.mercola.com/downloads/bonus/chlorine/default.htm

[29] http://www.mindbodyhealth.com/Chlorine1.htm

[30] http://www.newtimes.co.rw/section/Printer/2014-07-07/76676/

[31] http://www.orthomolecular.org/library/jom/2000/articles/2000-v15n02-p089.shtml

[32] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7858410

[33] https://health.clevelandclinic.org/2015/02/is-the-chlorine-in-indoor-swimming-pools-hard-on-your-lungs/

[34] http://www.biodx.co.za/dangers-of-chlorine/

[35] http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/toxic-chemical-health-dangers-chlorine/

[36] تری کلراید یکی از محصولات فرعی است که کلر در ترکیب با مواد طبیعی تشکیل می‌دهد.

[37] http://www.belkraft.com/Chlorine_and_Asthma.htm

[38] http://www.colgate.com/en/us/oc/oral-health/life-stages/adult-oral-care/article/the-effects-of-chlorine-on-your-teeth-1215

[39] http://www.chlorpars.com/persian/?type=page&page=Home

[40] http://www.iranpcc.com/

[41] https://www.scientificamerican.com/article/how-does-chlorine-added-t/

منبع :

پایگاه علم و دانش پژوهی هادی



نظرات
  با سلام مجدد بنده یک نظر در ارتباط با جوشاندن آب برای حذف کلر آزاد در تاریخ 14 آذر 99 داده بودم که میخواستم اصلاح کنید. با مطالعه بیشتر متوجه شدم که هر چند جوشاندن آب باعث از بین رفتن کلر آزاد آب میشود اما در نهایت موجب تشکیل یون کلرات در آب میگردد که مقدار و نوع اثر آن را بر بدن نمیدانم (البته احتمالا اثر مخرب آن یا حداقل واکنش پذیری آن کمتر از کلرآزاد اولیه است). بنابراین پیشنهاد میکنم که برای شرب از آب شیرین کن یا آب بطری در صورت صلاح استفاده کنید. اضافه کردن آبلیمو (به مقدار کافی!) هم باعث تبدیل کلر آزاد آب به گاز کلر میشود که اگر تماما از آب خارج شود، راهکار قابل در نظر گرفتنی میتواند باشد. سپاسگزار
ارسال کننده نظر : محمدصادق امیری      تاریخ ارسال نظر : ۱۸ آذر ۱۳۹۹


  با سلام و احترام جوشاندن آب می تواند راهکاری در حذف کلر آزاد آب باشد. این راهکار با اینکه به نظر شاید مشکل تر از اضافه کردن یک ماده اسیدی (مانند سرکه یا آبلیمو) باشد اما اگر به سبک زندگی یک ایرانی دقت داشته باشید می تواند راه گشا باشد. اکثر ما هر روز صبحانه چای یا دمنوشی مصرف میکنیم. استفاده از آب باقیمانده در کتری در طول روز به عنوان آب شرب را می توانید در نظر بگیرید. راه حل آسان دیگر استفاده از آب شیرین کن های خانگی است. این دستگاهها به خاطر داشتن فیلتر کربن فعال می توانند کلر آزاد آب را حذف کنند. جالب است بدانید که کلر آزاد موجود در آب می تواند به غشای دستگاه آب شیرین کن در بلندمدت آسیب برساند. حالا خدا میداند که چه اثری دقیقا بر بدن انسان دارد. یک اشکال هم که به محتوای مقاله وارد است، نویسنده سعی میکند بگوید از عیب های کلر اینکه به اندازه کافی قوی برای حذف بعضی از آلودگی های آب نیست. خب اگر از این هم قوی تر میبود که ضررش بر بدن انسان بیشتر میشد! با تشکر
ارسال کننده نظر : محمدصادق امیری      تاریخ ارسال نظر : ۱۴ آذر ۱۳۹۹


  سلام آقای دکتر جوشوندن آب نمیتونه کلرش رو خارج کنه‌؟
ارسال کننده نظر : رویا      تاریخ ارسال نظر : ۳ شهريور ۱۳۹۹
  

سلام. معمولا خارج می کند. یک راه ساده این است که به ازای هر یک و نیم لیتر آب ( معادل یک شیشه خانواده ) حدود 4 قطره آب لیمو در آب بریزید.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۳ شهريور ۱۳۹۹



  حق باشماست.اگه مشکل سازه حذفش کنید. به نظرم با همین کلر هم میشه ساخت به شرطی که آب نیم ساعتی بمونه
ارسال کننده نظر : حامد      تاریخ ارسال نظر : ۴ اسفند ۱۳۹۸


  در اینکه کلر مضراتی دارد شکی نیست ولی این زندگی فله ای که در سایه این نظام برای ما درست شده و هر روز هم به افزایش جمعیت اصرار دارند با همین چیزهای فله ای باید بگذرد. والا میشود آبها را با کمک تکنولوژی مثل فرابنفش تصفیه کرد. خیلی کارهای دیگر هم میشود ولی خب تا زیاده خواهان هستند و مردم در حماقت! بهتر از این نمیشود. شما بهتر میدانید که سرطان یک شانس است یعنی با همان مقادیر کم هم ممکن است رادیکال آزاد کار خودش را بکند و قفل سرطان رابردارد. ولی کی اهمیت میدهد؟! و آقای دکتر ریشه بسیاری از مشکلات در بیتوجهی همه مسئولین ( و ظاهرا غیر مسئولین!) به سه مسئله آگاهی-فرهنگ و رفاه است. دلیلش هم معلوم!
ارسال کننده نظر : حامد      تاریخ ارسال نظر : ۲۰ بهمن ۱۳۹۸
  

سلام. برادر جان، نوشته شما بیشتر شبیه یک بیانیه سیاسی پر از خطاست. لطفا این گونه نظرات را در جای مناسب خودش مطرح کنید و نه در این پایگاه.


ارسال کننده نظر : مدیر وب سایت      تاریخ ارسال پاسخ : ۲۱ بهمن ۱۳۹۸



 
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :  
ایمیل :
* نظر شما
 

سایر مقالات این موضوع

برای خواهرم[3230بازدید]
چرا دیگر هیچ‌کس نمی‌تواند پدر و مادر خوبی باشد؟[4280بازدید]
اسمی روی بچه‌ام گذاشته‌ام که تا حالا به گوش کسی نخورده است.[4477بازدید]
اگر همیشه در دسترس نباشیم، اتفاق خاصی می‌افتد؟[5077بازدید]
با اصرار روی عزت نفس فرزندانتان آن‌ها را بی‌عرضه بار می‌آوريد.[4054بازدید]
"یادداشت ویژه"؛ بیایید کمی غیر بهداشتی زندگی کنیم![6173بازدید]
از پشت فیلتر زیباتر است؛ اینستاگرام چگونه زندگی‌مان را دگرگون کرد؟[6144بازدید]
پدر پیرم می‌خواست کنار نوه‌هایش بمیرد.[5881بازدید]
چگونه شركت‌هاي بزرگ داروسازي، شما را براي خريد داروهايي كه احتمالاً نياز نداريد، آماده مي‌كنند؟[6269بازدید]
ازدواج تك‌جنسيتي در استراليا؛ چرا اكنون؟[6208بازدید]
جامعه ستیزی به بهانه کرونا [6214بازدید]
وقتی به‌جای تجربه‌کردن زندگی از آن عکس می‌گیریم، چه چیزی را از دست می‌دهیم؟[6905بازدید]
«بنزین»، «گازوئیل» و «خوراک دام» به ‌خورد مردم ندهید.[7981بازدید]
چه شد که ما آدم ها از لحاظ روانی اینقدر ضعیف و تنبل شدیم؟[9242بازدید]
وقتی با فرزندت هستی، آن گوشی لعنتی‌ را بگذار کنار.[8270بازدید]
چرا بلافاصله بعد از جشن تولد نباید فیلم‌هایش را ببینیم؟ [8723بازدید]
چگونه انقلاب جنسي، جامعه امريكا را براي هميشه دگرگون كرد؟[9363بازدید]
هر چه فقیرتر باشی، بیشتر به صفحهٔ گوشی‌ات نگاه می‌کنی.[9987بازدید]
بگذارید دوباره حوصلۀ بچه‌هایتان سر برود.[10235بازدید]
مخترع «واقعیت مجازی» می‌گوید همین حالا شبکه‌های اجتماعی‌تان را حذف کنید! (مقاله انتخابی)[11323بازدید]

نمایش تمامی عناوین این موضوع

آخرین مقالات

من هم از این کلمۀ برند خیلی بدم می‌آید (مقاله انتخابی)
ویراست ششم کتابچه مرهم
اگر همیشه در دسترس نباشیم، اتفاق خاصی می‌افتد؟
چگونه شركت‌هاي بزرگ داروسازي، شما را براي خريد داروهايي كه احتمالاً نياز نداريد، آماده مي‌كنند؟
آیا شکر پرطرف‌دارترین مادۀ مخدر دنیاست؟ (مقاله انتخابی)
سالنامه حجامت 1401 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
خشکسالی با طعم نوشابه؛ کارخانه‌های کوکاکولا چگونه منابع آب جهان را می‌بلعند؟ +عکس و آمار (مقاله انتخابی)
نظام‌های پاداش در تربیت کودک؛ به بچه‌هایتان استیکر ندهید (مقاله انتخابی)
تدابیر طبّ ایرانی در درمان ناباروری
هر چه فقیرتر باشی، بیشتر به صفحهٔ گوشی‌ات نگاه می‌کنی.
بهداشت جنسی کودک
«با لبخند کارکردن» چگونه به زنان آسیب می‌رساند؟ (مقاله انتخابی)
بالاخره روزی دماغ طبیعی هم «زیبا» خواهد شد (مقاله انتخابی)
وقتی با فرزندت هستی، آن گوشی لعنتی‌ را بگذار کنار.
فرزند آوری در میزان عقلانیت اجتماعی و اخلاق
والدین خوب بودن باعث نابودی فیزیولوژیکی شما می‌شود (مقاله انتخابی)
چگونه انقلاب جنسي، جامعه امريكا را براي هميشه دگرگون كرد؟
نسل چیپس و روغن نباتی (مقاله انتخابی)
مقاومت آنتی بیوتیکی: باکتریهای مرگبار بر می گردند (مقاله انتخابی)
ویز،اپلیکیشن ناوبری اسراییل (مقاله انتخابی)
چرا دیگر هیچ‌کس نمی‌تواند پدر و مادر خوبی باشد؟
دروغی به‌نام «حریم خصوصی» و «جریان آزاد اطلاعات» (مقاله انتخابی)
سالنامه حجامت 1402 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
ساده انگاری در مقوله «مُد»!!
ورزش‌های حرام و استعماری (مقاله انتخابی)
بگذارید دوباره حوصلۀ بچه‌هایتان سر برود.