بسم الله الرحمن الرحیم
و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنه الله علی اعدایهم اجمعین
برص و آب آفتابی!
در روایات وارد شده از حضرات معصومین(علیهم السلام) آمده است که وضو گرفتن و غسل کردن با آبی که با حرارت خورشید گرم شده است، یکی از عوامل پیدایش برص(پیسی یا ویتیلیگو) است. برای مثال به این حدیث شریف دقّت کنید:
عَلِیُّ بْنُ اِبْرَاهِیمَ عَنْ اَبِیهِ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ اَبِی الْحُسَیْنِ الْفَارِسِیِّ عَنْ سُلَیْمَانَ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ اِسْمَاعِیلَ بْنِ اَبِی زِیَادٍ عَنْ اَبِی عَبْدِ اللَّهِ (علیه السّلام) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صلّی الله علیه و آله و سلّم):« الْمَاءُ الَّذِی تُسَخِّنُهُ الشَّمْسُ لَا تَوَضَّیُوا بِهِ وَ لَا تَغْتَسِلُوا بِهِ وَ لَا تَعْجِنُوا بِهِ فَاِنَّهُ یُورِثُ الْبَرَصَ : امام صادق(علیه السّلام) از پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم)نقل فرمودند: با آبی که خورشید گرمش کرده است، وضو نگیرید؛ غسل نکنید و خمیر نسازید که برص را به دنبال خواهد داشت.»(کافی، ج3، باب ماء الحمام و ...)
تا مدتها فکر می کردم که در زندگی امروزی و با توجه به استفاده از آب لوله کشی شده و آبگرمکن و امثالهم، آن چه که در این حدیث شریف و احادیث مشابه، ذکر شده(یعنی استفاده از آبی که با آفتاب گرم شده است)؛ دیگر نمی تواند به عنوان عامل ایجاد برص، مدّ نظر باشد. مدّتها این فکر در ذهنم بود تا این که یک نکته ساده توجهم را به خود جلب کرد؛ آن وقت بود که متوجه شدم که اتفاقاً در زندگی های ما در این دوره و زمانه، این مساله یعنی وضو گرفتن و غسل کردن با آبی که با حرارت خورشید گرم شده است؛ می تواند یکی از عوامل مهم پیدایش و شیوع نسبتا بالای این بیماری در بین مردم باشد. آن نکته ساده این است:
اگر دقت کرده باشید بسیاری از شهرها و به ویژه شهرهای کوچک ما با مشکل کمبود نسبی آب مواجهند و بسیاری از مردم برای حل این مشکل، اقدام به نصب منابع آب روی پشت بامها می کنند تا در مواقع کمبود یا قطعی آب، از این ذخیره استفاده کنند. طبیعتا، کمبود آب هم علی العموم در فصل گرما مشکل ساز می شود و به ناچار، اهل خانه به مصرف آب ذخیره شده در این منابع روی می آورند؛ یعنی از آبی که در طول روز و با حرارت خورشید، به تدریج دمای آن بالا رفته است؛ برای مصارفی از جمله شستشو استفاده می کنند و این دقیقاً همان چیزی است که در احادیث به آن اشاره شده است.
راه حل این مشکل به نظر من چندان پیچیده نیست، بهتر است منبع آب را به جای نصب روی پشت بام، در پایین ترین قسمت خانه – مثل زیر زمین – نصب کنید و پمپ آب منزل را نیز بعد از خروجی منبع تعبیه کنید. به این ترتیب، در ساعات پر آبی، منبع به تدریج پر می شود و در ساعات کم آبی، به کمک پمپ، آب به درون لوله های ساختمان پمپاژ می شود(البتّه اگر بدشانسی نیاورید و همزمان با آب، برق هم قطع نشده باشد). این اقدام ساده، هم احتمال ابتلای اعضای خانواده به پیسی را کم می کند و هم مشکل شرعی کاهش فشار آب همسایگان بر اثر استفاده از پمپ آب در منزل شما را از بین می برد.
البته استفاده از منابع آب بزرگ عمودی شهری و روستایی از سوی اداره آب و فاضلاب را هم باید به این مساله اضافه کرد که چاره کردن آن کمی مشکل است.